Popotnik
18657 ogledov

Počitnice na Jadranu: Tu bi štiričlanska družina plačala najmanj!

Budva Profimedia
Preverili smo cene namestitev za štiričlansko družino na različnih lokacijah na Jadranu.

Jadransko morje že leta velja sodi med bolj priljubljene destinacije za poletne počitnice, kar potrjujejo vsakoletne visoke številke obiskovalcev. Največja zmagovalka pri obisku na Jadranski obali je brez dvoma Hrvaška, a hitro se razvijajo tudi ostale destinacije, kot sta Albanija in Črna Gora.

Algarve počitnice Popotnik To so destinacije, ki so tudi za polovico cenejše kot Hrvaška

Hrvaška | Avtor: Profimedia Profimedia
K priljubljenosti poleg lepih plaž, čistega in ne preveč slanega morja, ter okusne lokalne kulinarike ključno vlogo igrajo tudi nizke cene namestitev. Vsaj tako je bilo v preteklosti. Kako pa je letos?

Na spletni platformi Booking.com smo preverili, koliko stanejo namestitve v zasebnih apartmajih in v hotelih na različnih lokacijah na Jadranu za štiričlansko družino na vrhuncu sezone, tj. med 31. julijem in 7. avgustom 2023. Iskali smo najcenejše možnosti med namestitvami, ki so v danem terminu še na razpolago. Naše ugotovitve sledijo spodaj.

Slovenija

Začeli bomo na najsevernejšem delu jadranske obale – v Sloveniji, ki ima sedmo najkrajšo obalo na svetu. Naša analiza je pokazala, da bi družina s štirimi člani (dva odrasla in dva otroka) za enotedenski oddih na slovenski obali najceneje prišla skozi v Ankaranu, kjer bi za zasebno namestitev plačala 563 evrov. Sledi Koper (670 evrov), Lucija (727 evrov), Izola (894 evrov) in Portorož (952 evrov). Pri pregledu nastanitev smo naleteli tudi na apartmaje, za katere bi za sedem nočitev odšteli več kot 3.000 evrov.

 

poletje 2020 slovenska obala | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pri hotelih na slovenski obali se najcenejše možnosti za sedemdnevni dopust začnejo pri 962 evrih in stopnjujejo vse do 7753 evrov, kolikor znaša najdražji hotel v Portorožu. Kako kaže slovenskim namestitvam na Obali na vrhuncu sezone, lahko preverite v našem drugem prispevku. Prav tako lahko preverite, za okvirno koliko so se letos podražile namestitve po Sloveniji.

hotel POLETNA SEZONA Popotnik Ne samo hrvaške, podražile so se tudi slovenske nastanitve

Hrvaška 

O cenah in podražitvah na Hrvaškem smo pred letošnjo poletno sezono že večkrat pisali. Očitno pa te niso odvrnile številnih obiskovalcev, ki so Hrvaško v letošnjem letu množično obiskali. Po podatkih Državnega urada za statistiko so na Hrvaškem v prvih štirih mesecih našteli že dva milijona turistov, kar je 30,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Ustvarili so 5,3 milijona prenočitev, kar je 19,6-odstotna rast. Napovedi kažejo, da se našim južnim sosedom obeta celo rekordna sezona. 

Hvar preverili smo Popotnik Takšne so cene nastanitev na vrhuncu sezone na Hrvaškem

Če z analizo začnemo v Istri: v Umagu lahko štiričlanska družina za enotedenske počitnice rezervira najugodnejšo zasebno namestitev za 699 evrov, najdražja počitniška hiša pa bi jih prišla 5.397 evrov. Za najugodnejšo hotelsko sobo bi odšteli precej več kot za najcenejši apartma, in sicer 1.654 evrov.

Umag | Avtor: Profimedia Profimedia

V Nerezinah na Malem Lošinju bi družina s štirimi člani najmanj plačala za zasebni apartma, ki stane 769 evrov. Hotelske sobe se tam gibljejo od 2.676 do 9.910 evrov.

Kako pa je v največjem turističnem območju Hrvaške – v Dalmaciji? V Trogirju lahko družina zasebni apartma rezervira za povprečno 100 evrov dnevno, pa vse do 1400 evrov na dan. Najugodnejši hoteli so več kot dvakrat dražji.

Zadar Znana cena Svet Nova pravila v hrvaškem mestu: Tujce čaka vstopnina, za domačine zastonj

Šibenik, Hrvaška | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Nekoliko cenejši je Šibenik. Štiričlanska družina lahko tam za sedemdnevno nastanitev odšteje 466 evrov ali več. Cene v hotelih se začnejo pri 1.832 evrih in narastejo vse do 10.742 evrov.

V Makarski pa je apartmaje za enotedenske počitnice štiričlanske družine mogoče najti že od 600 evrov dalje, medtem ko se cene hotelov začnejo pri 1.493 evrih.

Bosna in Hercegovina

Čeprav imajo v Bosni in Hercegovini poleg Monaka najkrajšo obalo v Evropi, je nikakor ne smemo pozabiti. Za njihovo najbolj priljubljeno obmorsko mesto velja Neum. Tam bi na vrhuncu sezone družina s štirimi člani za sedemdnevno zasebno nastanitev odštela od 357 do 2.800 evrov. Medtem ko se cene hotelov gibljejo od 420 do 2380 evrov.

Neum | Avtor: Profimedia Profimedia

Jajce reportaža Popotnik "Če boste kdaj v Banjaluki, me poiščite. Adijo, 'bona'!"

Črna Gora

Južneje kot greste, nižje so cene. V črnogorskem obalnem mestu Ulcinj lahko štiričlanska družina preživi sedem dni v namestitvah, za katere bi odštela najmanj 252 evrov, za hotelsko namestitev pa od 770 do 3555 evrov. V Budvi je cena nekoliko višja; začne se pri 374 evrih za zasebno namestitev in konča pri 12.705 evrih za najdražji hotel. V Tivtu pa je mogoče najti prenočišče za družino za povprečno 44 evrov dnevno.

Ulcinj | Avtor: Profimedia Profimedia

Albanija

Za razliko od Črne gore se v Albaniji cene višje, ko se pomikate južneje. Štiričlanska družina bi lahko na vrhuncu sezone v Draču sedemdnevni oddih denimo preživela za 140 evrov, v hotelu pa bi za namestitev z zajtrkom odštela 208 evrov.

Albanija | Avtor: Profimedia Profimedia

Medtem ko so cene v Ksamilu gibljejo od 290 evrov do 2.275 evrov za zasebno nastanitev. Za hotelske namestitve pa od 420 in vse do 3.374 evrov.

Albanija prvomajske počitnice Popotnik Ne le Hrvaške, letos bo veliko Slovencev obiskalo tudi ta skriti biser Evrope

Nekoliko cenejša je Saranda, kjer lahko na Bookingu enotedensko nastanitev za štiričlansko družino najdete že za 232 pa vse do 5.137 evrov. V hotelih bi štiričlanska družina za enotedenske počitnice odštela od 490 do 3.780 evrov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:43 04.julij 2023.

    Gledam flightradar,vsako uro preleti slovenijo 12 avionov,ki letijo vgrčijo,v glavnem nemci,in nizozemci,tako da hrvaška bo bolj prazna letos

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:06 04.julij 2023.

    Portorož je draga greznica umazane vode,sem bil,pa nikoli več

  • pravičnik77 06:40 30.junij 2023.

    "što južnjije, to tužnije" pravi star pregovor... je a potrebno do destinacije tudi pridet, tako da ja, ni vse samo cena apartmaja oz. hotelske sobe. da gres na morje, pa se vlačiš 2 dni.. ja z letalom na drugi kontinent, ne pa...