Svet
20302 ogledov

Hrvatom se smeji, to je razlog

Zagreb Epa
Neverjetna napoved pred letošnjo sezono.

Čeprav je bila Hrvaška pred začetkom poletne sezone deležna številnih negativnih komentarjev na račun podražitev, prve napovedi kažejo na še eno uspešno, če ne rekordne sezone. 

Split Hrvaška Svet Dvignili cene, zdaj se pritožujejo, da termini preko Bookinga niso zapolnjeni

V prvih štirih mesecih so na Hrvaškem našteli že dva milijona turistov, kar je 30,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Ustvarili so 5,3 milijona prenočitev, kar je 19,6-odstotna rast, kažejo podatki Državnega urada za statistiko. 

Največ prihodov in prenočitev se nanaša na tuje turiste. V prvih štirih mesecih so jih našteli 1,4 milijona. Ti so ustvarili 4 milijone prenočitev, kar je 37,1 oziroma 22,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Domačih turistov je bilo v tem času 615 tisoč. Toliko je prišlo tudi Slovencev, ki so na prvem mestu med tujci (17,1 odstotka), sledijo Nemci in Avstrijci. 

Na Hrvaškem so v času prvomajskih praznikov, od 28. aprila do 1. maja, našteli 256.000 turistov in več kot 890.000 njihovih nočitev. To je 49 odstotkov več turistov kot v enakem obdobju lani in 42 odstotkov več nočitev, so takoj po prvomajskih praznikih sporočili iz Hrvaške turistične skupnosti. Tudi v tem času so prevladovali Slovenci.  

Največ nočitev so turisti ustvarili v Istri, Kvarnerju in Splitsko-dalmatinski županiji, med destinacijami pa v Dubrovniku, Poreču, Rovinju, Umagu, Zagrebu in Splitu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • sam1 10:21 12.junij 2023.

    V normalnih državah se "mrtvi" štejejo po končani vojni in zdi se mi,da si hočejo hrčki s takšno samopromocijo vsaj nekoliko izboljšati stanje v turizmu,ki je po nekaterih pokazateljih na zelo nizki ravni......