Slovenija
8497 ogledov

Slovensko poslastico želijo uvrstiti na Unescov seznam

- Zavod Poljanska dolina Drobnjakovi štruklji.
Ponekod jih kot glavno jed pripravljajo še danes.

Zavod Poljanska dolina v sodelovanju z Občino Gorenja vas - Poljane na Dvorcu Visoko pripravlja mesec drobnjakovih štrukljev v juhi oziroma po domače na župi. Od danes pa do 11. februarja bodo z različnimi dogodki skušali drobnjakove štruklje predstaviti širši javnosti, jim dati večjo veljavo in začeti aktivnosti za njihov vpis na Unescov seznam.

Uvodni dogodek bo današnja okrogla miza z naslovom Drobnjakovi štruklji - pristen okus Poljanske doline, na kateri bodo o drobnjakovih štrukljih spregovorili strokovnjaki s področja etnologije, kulinarike, gostinstva in turizma. Ob županu Občine Gorenja vas - Poljane Milanu Čadežu in vodji Kavarne Visoko Martini Ambrožič Tušar bodo sodelovali tudi etnolog Janez Bogataj in predstavniki Hiše kulinarike Jezeršek, Gostilne Lipan ter Kmetije Pr' Šupc.

Izpostavili bodo kulinarično dediščino in etnologijo in spregovorili o možnostih ter postopkih za vpis jedi na Unescov seznam nesnovne dediščine oziroma na seznam jedi z zaščitenim geografskim poreklom. Beseda bo tekla tudi o pomenu ohranjanja kulinarične dediščine in oživitve jedi v lokalnem okolju ter njeni pravilni pripravi, serviranju in poimenovanju.

Ob zaključku okrogle mize bodo prikazali tudi pripravo drobnjakovih štrukljev na juhi. Ti bodo v mesecu drobnjakovih štrukljev, s katerim želijo jedi dati večjo veljavo in prepoznavnost ter oživljati in razvijati tradicionalno lokalno kulinariko, na meniju Kavarne Visoko vsako soboto in nedeljo med 10. in 18. uro.

Posebno pozornost drobnjakovim štrukljem na Dvorcu Visoko dajejo že nekaj let. Kot pojasnjujejo, so drobnjakovi štruklji v juhi oziroma po domače na župi pristna domača jed na žlico, ki prebudi nostalgijo in spomine na kuhinjo naših babic, ponekod na Poljanskem in Žirovskem pa jih kot glavno, samostojno jed, pripravljajo še danes.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.