Gorenjska
588 ogledov

Slovensko čebelarstvo na Unescovem seznamu

Slovensko čebelarstvo, Unesco, listina,
1/2
FB Ministrstvo za kulturo/STA Ministrica dr. Asta Vrečko in Boštjan Noč na slovesnosti v Radovljici
Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je danes v Radovljici predsedniku čebelarske zveze Boštjanu Noču izročila listino o vpisu slovenskega čebelarstva na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Ministrica dr. Asta Vrečko je navzočim v Čebelarskem muzeju v Radovljici dejala, da je čebelarstvo praksa, ki povezuje mnoge vidike in področja kulture – od dediščine, ki je povezana z znanjem, s praksami in z veščinami, ljudsko arhitekturo in s krajino, s spoštovanjem narave in sočloveka, povezovanja urbanega in podeželskega okolja do ustvarjalnega pristopa in sodobnih izdelkov, kakovostnega preživljanja prostega časa in bogatenja vsakdanjika.

Dodala je, da v zadnjem času čebelarstvo upravičeno povezujemo tudi s podnebno krizo, "saj upošteva načela kot so lokalno, kakovostno in vzdržno, ki bi morala biti načelo delovanja vseh nas. In ker je danes svetovni dan Zemlje, je prav da izpostavimo ravno ta vidik – pomemben ne le za vse nas, ampak dobesedno za ves planet in za našo prihodnost."

Slovensko čebelarstvo, Unesco, listina, | Avtor: FB Ministrstvo za kulturo/STA Pred Čebelarskim muzejem v Radovljici, posneto 22. aprila 2023. FB Ministrstvo za kulturo/STA

Z izročitvijo originalne listine o vpisu na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva se je ministrica, kot je poudarila, tudi simbolno zahvalila vsem čebelarkam in čebelarjem za neumorno skrb in prenašanje svojega znanja na naslednje generacije. "Želim si, da bi s ponosom obesili faksimile listine, ki jo boste prejeli v vseh društvih, v svoje prostore, jo pokazali tudi svojim in s tem še koga pridobili za to plemenito dejavnost – ki je tudi kulturna dejavnost," je dejala.

V. d. generalne direktorice direktorata za kulturno dediščino Špela Spanžel je poudarila razsežnosti čebelarstva, ki ga na prvi pogled vsi povezujemo z naravo in kmetijstvom. A čebelarstvo govori predvsem o ljudeh in sega na slovstvo, jezik, umetnost, tradicijo ...

Poleg čebelarstva so na Unescov seznam vpisani že Škofjeloški pasijon, kurenti, klekljanje, suhozidna gradnja in lipicanci.

Loški kruhek, dediščina, kulinarika GORENJSKA Gorenjska Iz roda v rod
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.