Slovenija
1573 ogledov

Padajo rekordi: Več vodotokov naj bi doseglo najvišje do sedaj izmerjene vrednosti!

posledice naravne nesreče v Mestni občini Kranj GARS, MOK, MIK
Več vodotokov v severnem delu države je danes po prvih ocenah doseglo najvišje do sedaj izmerjene vrednosti.

Neurja, ki so zajela Slovenijo in povročila nemalo škode, očitno še ne pojenjajo. V naslednjih 24 urah lahko po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) v večjem delu države pričakujemo še od 40 do 80 milimetrov dežja. Krajevno predvsem v južni in jugovzhodni Sloveniji celo od 100 do 150 milimetrov, zato so na agenciji to območje barvali rdeče.

Arso napoved | Avtor: Arso Arso

Od poznega popoldneva do jutra so se zlasti v pasu od Trnovske planote do Kamniško-Savinjskih Alp in vzhodneje obnavljali nalivi. V približno desetih urah je ponekod padlo več dežja kot običajno v vsem avgustu, višina padavin je dosegla ali presegla 100-letno povratno dobo. "Ob poplavah septembra 2007 je bila višina padavin v enakem časovnem obdobju v grobem podobna, le da je tokrat pas najmočnejših padavin v jugozahodno-severovzhodni smeri, leta 2007 pa je bil v smeri zahod-vzhod. Bistvena razlika z letom 2007 pa je letošnja večja začetna namočenost tal," so z nekaterimi podatki pri Arsu še postregli na svojem facebook profilu.

Poplave, Medvode | Avtor: M. Ha. Kataklizmični prizor v Medvodah, posneto 4. avgusta 2023. Podivjani Sora in Sava sta danes zalili mesto. M. Ha.

V tem času je več vodotokov v severnem delu države po prvih ocenah doseglo najvišje do sedaj izmerjene vrednosti. Po podatkih Arsa ob 16. uri so to bile Sava v Mednem, Poljanska Sora v Žireh, Lučnica v Lučah, Kamniška Bistrica v Kamniku, Meža v Otiškem vrhu in Mislinja v Dovžah.

nameščanje protipoplavnih vreč v naselju Mostec pri Savi pred mejo s Hrvaško | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Družba Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS) je na visokovodnem razbremenilniku celo prvič v zgodovini trikrat sprožila opozorilni zvočni signal in prebivalce krajev ob reki Savi obvestila, da se bodo v primeru napovedanega naraščanja pretoka reke Save nad 2.900 m³/s začele odpirati zapornice na visokovodnem razbremenilniku pretočne akumulacije hidroelektrarne Brežice. To bo povzročilo razlivanje vode po retenzijskih površinah, opozarjajo v družbi .

Pri Arsu ažurno spremljajo, kaj se dogaja s površinskimi vodotoki po Sloveniji. Podatke lahko spremljate TU.

poplave Slovenija Zaradi hudih vremenskih razmer zaprtih več železniških prog

Glede na statistiko zadnjih podatkov samodejnih hidroloških postaj ob 17.30 lahko vidimo, da Savinja pri Medlogu in Celju že pada, začela pa je naraščati pri Laškem.

poplave v Savinjski regiji | Avtor: Uroš Ledinek Uroš Ledinek

Sava obsežno poplavlja v srednjem toku, v spodnjem toku pa se bodo poplave še stopnjevale. Nekoliko se bodo povečevale tudi že poplavljene površine ob Muri in ob Dravi dolvodno od jezu Markovci. Vzpodbudni podatki prihajajo iz zahoda države, kjer se hidrološka situacija umirja, vendar Poljanska Sora in Gradaščica še naprej poplavljata.

Situacija je bolj kritična v južnem in jugovzgodnem delu Slovenije, kjer večina vodotokov narašča.

Nevihta Slovenija Slovenija Najhujša vremenska fronta letos je že tu. Tako se giba

Kako bo v soboto?

V soboto čez dan bo večina manjših rek začela upadati, razmere na večjih rekah se bodo postopno umirjale šele v soboto proti večeru in v nedeljo.

napoved visokovodnih razmer | Avtor: Arso Arso

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Facja 21:40 04.avgust 2023.

    Februarja je bila v Žalcu razgrnjena pobuda za začetek DPN (državni prostorski načrt) protipoplavne zaščine Savinjske doline (od Vranskega Braslovč do Celja). In so bile predvidene razlivne površine -suhi zadrževalnik na kmetijski zemlji. Matr, so bili kmetje proti. Evo sedaj, ...prikaži več ali voda na njive ali pa naj crkne par tavžent prebivalcev...tretje možnosti pa ni.

  • jakec1575 18:55 04.avgust 2023.

    Tako kot so zlozene protipoplavne vrece tukaj, ne bodo pomagale cisto nic.