Slovenija
11747 ogledov

Sirene zatulile tudi v Ljubljani, najhuje je v Tacnu, kjer je pod vodo tudi kajakaški center

poplave v Ljubljani Kajakaška zveza Slovenije
Enote javne gasilske službe Mestne občine Ljubljana so še vedno na terenu.

Izredne razmere zaradi neurij in poplav so razglasili že po številnih krajih po Sloveniji. Čeprav razmere niso tako kritične kot drugod po državi, so zaradi poplavljanja reke Save sirene vklopili tudi v Ljubljani, in sicer na Brodu in v Tacnu ter tudi v Novih Jaršah. O poplavah poročajo tudi iz Tomačevega. 

poplave Škofja Loka Tragedije Slovenija Vremenske ujme doslej terjale tri žrtve

Po besedah poveljnika ljubljanske civilne zaščite Roberta Kusa so se za proženje sirene, ki je okoli poldneva opozorila na splošno nevarnost, ki je razglašena za porečje Save v Ljubljani, odločili zaradi opozoril hidrologov. Sava bi namreč lahko prestopila bregove ne le na območju Tacna, kjer so ljudje tega vajeni, ampak tudi dolvodno, denimo na območju Sneberij.

Enote javne gasilske službe Mestne občine Ljubljana so še vedno na terenu. Ob 16.30 so bili ljubljanski gasilci aktivni pretežno na treh območjih; na Viču, v Tacnu in pri sotočju Save-Ljubljanice. V večini se zadeve umirjajo, saj stanje reke Save nekoliko upada. Na Viču in v Tacnu, kjer je namestitev urejena v Policijski akademiji v Tacnu, gasilci izvajajo črpanje vode iz objektov.

Stanje je stabilno tudi pri sotočju Sava-Ljubljanica, kjer je evakuacija prebivalcev zaključena. Zbirno mesto za evakuirane prebivalce je v PGD Zadobrova-Sneberje-Novo Polje. Trenutno je zatočišče tam poiskalo 20 oseb, ureja pa se še namestitev v dvorani Zalog.

Do sedaj so zabeležili približno 80 dogodkov. Na terenu je skupaj prek 230 gasilcev iz Gasilske brigade Ljubljana ter prostovoljnih gasilskih društev iz Gasilske zveze Ljubljana. Pri izvajanju aktivnosti sodeluje tudi Oddelek za zaščito in reševanje Mestne občine Ljubljana.

Vremenska napoved za ta vikend je slaba. Prebivalce, ki živijo na območju poplav, zato na Mestni občini Ljubljana naprošajo, da po svojih najboljših močeh pravočasno poskrbijo zase in za svoje nepremičnine: "Občane pozivamo, da spremljajo obvestila po medijih o nevarnostih ter ukrepajo v skladu z njimi. Umaknite vrednejše stvari v višja nadstropja, tudi sami se odmaknite na varno!"

poplave Fotoreportaža Slovenija Naš fotograf se je moral držati, da ga ni odneslo

Da so zadeve resne, so na svojem facebook profilu sporočili že gasilci PGD Tacen. V domu so vzpostavili krizni štab, kjer polnijo vreče s peskom. Po njihovih besedah brvi v Vikrčah ni več.

V Tacnu je pod vodo tudi kajakaški center. Na Kajakaški zvezi Slovenije so na družbenih omrežjih, kjer so objavili fotografije, zapisali, da bo škoda izjemno velika, govora je celo o milijonu. "Narava žal ni pokazala nobene milosti. Kajakaški center v Tacnu je pod vodo, odneslo je zeleno hiško, uničeni so tudi kontejnerji, kjer je KZS imela skladišče z vso reprezentančno in tehnično opremo, arhiv ... ter poplavljena klubska hiša. Škoda bo izjemno velika, bojimo se, da bo milijonska," so zapisali.

poplave v Ljubljani | Avtor: Kajakaška zveza Slovenije/Facebook Kajakaška zveza Slovenije/Facebook

Ob tem so na mestni občini delili video z nasveti Gasilske brigade Ljubljana, kako ravnati v primeru nevarnosti poplav in neurij.

Na MOL so še spomnili, da vsi, ki so utrpeli škodo zaradi vremenske ujme v Ljubljani, oddajo pisno prijavo za popis in ocenjevanje delne škode na objektih na naslov:

Mestna občina Ljubljana, Mestna uprava
Oddelek za zaščito in reševanje
Zarnikova ulica 3, 1000 Ljubljana
• E-naslov: tajnistvo.ozr@ljubljana.si
• T: 01 306 43 30

Uprava RS za zaščito in reševanje je prizadete občine pozvala, naj si ogledajo ter prijavijo prvo ocenjeno škodo. Škodo je prijavilo 191 občin, med njimi tudi Mestna občina Ljubljana. Po prvih zbirnih ocenah bo škoda presegala 0,3 promila državnega proračuna, zato je izpolnjen pogoj za izdajo sklepa o pričetku ocenjevanja škode.

Oškodovanci ob prijavi škode na objektih posredujejo naslednje podatke: naslov, E-naslov (v kolikor z njim razpolagajo), telefonsko številko, vrsto objekta in vrsto nesreče. Po prijavi škode bo sledil popis, ki ga bodo na terenu izvedle popisne komisije. Z delom bodo pričele 7. avgusta in ga zaključile do 31. avgusta 2023.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • janez156 13:34 04.avgust 2023.

    Židovski mediji so pa danes padli v element.... :) :) :)

Sorodne novice