Slovenija
25250 ogledov

Arso prižgal rdečo luč, tu so nove črne napovedi: "Žal še ni konec"

Ciklon.si/Nejc Breznik
Za dobršen del države velja rdeče opozorilo, padavine se bodo pomikale proti vzhodu. "Žal še ni konec," opozarja vremenoslovec Blaž Šter.

Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi dolgotrajnih nalivov, zaradi katerih pričakujejo nadaljnje poraste in razlivanja vodotokov, izdala rdeče opozorilo za severovzhodno, severozahodno in osrednjo Slovenijo, ki velja danes do polnoči.

Naknadno so rdeči alarm prižgali še za jugovzhodni del države. Gibanje padavin spremljajte na radarski sliki padavin na tej povezavi. Zaradi številnih padavin so Gorenjsko, Osrednjo Slovenijo in Koroško zajele hude poplave. Več o tem tukaj

1/44
Saša Despot

Šlo bo proti vzhodu

"Nestanovitno vreme se bo nadaljevalo tudi prekodanašnjega dne in še tudi naslednjo noč. Potem se bo težišče padavin iz zahodnih delov prenašalo proti vzhodu, kjer do sedaj še ni padalo in šele jutri čez dan bodo padavine začele slabeti in ponoči na nedeljo bodo prehodno ponehale," je za Radio Slovenija napovedal dežurni prognostik na Arsu Brane Gregorčič.

Arsov vremenoslovec Blaž Šter je na Twitterju ob 9.37 zapisal, da se padavine od zahoda spet krepijo. A tokrat naj bi glavnina padavin imela drugačno težišče kot v noči na petek. "Modelske napovedi kažejo, da bo do sobote zjutraj največ dežja padlo na jugu, jugovzhodu Slovenije. Lahko tudi preko 200 mm. Tudi drugod močan dež, pade lahko še dodatnih 50 do 100 mm. Žal, ni še konec," je sporočil. Tudi prebivalce drugih območjih tako lahko pošteno skrbi, če vemo, da so vodostaji rek že zdaj izjemno polni, vprašanje pa je, koliko bodo do novih, obilnejših padavin, sploh upadli.  

V zgornjem toku v jutranjih urah že upadajo Poljanska Sora, Gradaščica, reke na zgornjem Gorenjskem, Kokra in Kamniška Bistrica, skrajno povirje Savinje, močno pa še naraščajo v svojem spodnjem toku, so ob 9. uri zapisali na spletni strani Arsa. 

Težišče poplavnega dogajanja se bo danes čez dan iz zahodne Slovenije pomaknilo na območja osrednje, vzhodne in južne Slovenije. Poplavljena območja ob rekah na Gorenjskem, Koroškem in v osrednji Sloveniji se bodo v zgornjih odsekih rek začela zmanjševati, povečevala pa se bodo v srednjem in spodnjem toku.

Drava narašča predvsem zaradi močno naraslih pritokov v Sloveniji in poplavlja vzdolž celotnega toka na izpostavljenih območjih. Mura še narašča in bo danes poplavljala znotraj protipoplavnih nasipov.

Danes čez dan in ponoči bodo hitro naraščale reke v porečjih Savinje, Drave, Mure, Krke in Kolpe ter Sava v srednjem in spodnjem toku. Zlasti v južni in jugovzhodni Sloveniji bo danes še verjetno silovito naraščanje in poplavljanje hudourniških vodotokov. Predvsem zvečer in v noči na soboto bodo reke na tem širšem območju poplavljale v večjem obsegu.

Ob vsem tem tudi dobra novica

"Imamo tudi dobro novico, prihodnji teden se bo vreme ustalilo, v ponedeljek še mogoče kakšna ploha, od torka naprej pa sončno in v drugi polovici tedna poletno vroče vreme s temperaturami okoli 30 stopinja Celzija," je še povedal dežurni prognostik. 

Danes bo pretežno oblačno s plohami in nevihtami, tudi močnejšimi nalivi. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 23, na Primorskem do 27 °C.

Jutri čez dan bodo padavine od zahoda slabele, v južnih krajih bo še možna kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 17, najvišje dnevne od 18 do 24 °C.

V noči na nedeljo bodo padavine prehodno ponehale. V nedeljo se bodo že dopoldne od zahoda ponovno začele širiti plohe in nevihte, ki bodo zvečer ponehale. Nekoliko hladneje bo.

V ponedeljek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. V notranjosti bo popoldne nastalo nekaj kratkotrajnih ploh. V ponedeljek bomo predvidoma še pod vplivom izrazite višinske doline s hladnim zrakom, pri tleh pa se bo iznad Alp k nam širilo območne visokega zračnega tlaka, ki bo nato vztrajalo do konca tedna

V ponedeljek bo čez dan še nekaj kratkotrajnih ploh, nato pa bo do sobote suho in sončno vreme s postopno višjimi temperaturami. Od srede dalje bo čez dan že nad 25 °C.

poplave Koroška Slovenija V zadnjem trenutku iz avta rešili žensko Slovenj Gradec koroška Slovenija Video: Razmere so resne, na teren se s helikopterjem prebija Slovenska vojska poplave Gorenjska/Foto Slovenija Kaj takega ne pomnijo zadnjih sto let, ljudi reševali s helikopterjem! poplave osrednja slovenija Slovenija Razglasili izredne razmere: "Ne zapuščajte domov!"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.