Slovenija
27494 ogledov

Razglasili izredne razmere: "Ne zapuščajte domov!"

poplave Saša Despot
Zaradi hudih poplav razglašene izredne razmere v občini Komenda.

"Nujno obvestilo. Poveljnik Gailske zveze Komenda, g. Roman Koncilja, je razglasil izredne razmere. Prebivalce Občine Komenda naproša naj ne zapuščajo domov, dokler se vode ne umirijo. Za nujne primere naj pokličejo 112. Ko se razmere vsaj nekoliko umirijo, bodo gasilci začeli z izčrpavanjem vode," so zapisali na Facebook profilu občine Komenda. Kasneje so občane obvestili, da bo danes "na območju Občine Komende motena oskrba s pitno vodo". Do motenj je prišlo zaradi poškodb na vodovodnih omrežjih. 

Stanje je zaradi razlite Kamniške Bistrice alarmantno tudi v Domžalah, kjer pa za zdaj niso razglasili izrednih razmer, pač pa pozvali vse občane in občanke, da "domov ne zapuščajo, razen v nujnih primerih". Dodali so, da naj občani in občanke vrednejše predmete iz kletnih prostorov odnesejo v višja nadstropja. 

1/18
Saša Despot

V Kamniku so zaprli vrtce, vse ceste so neprevozne. Več o dogajanju na Kamniškem, tukaj. Arso je za del države izdal rdeče opozorilo, več o tem tukaj

Stanje slabo tudi na Tolminskem in Idrijsko-Cerkljanskem

Obilne padavine so največ težav na Severnem Primorskem povzročile na Tolminskem in Idrijsko-Cerkljanskem, kjer je precej hiš pod vodo, na srečo pa ni poškodovanih, je za STA povedal poveljnik regijskega štaba CZ Samo Kosmač. Trenutno so na območju največji izziv plazovi, zaradi katerih so številne ceste popolnoma zaprte, je dejal.

"Pristojne službe se trudijo, da bi ceste čim prej odprli," je poudaril poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko Kosmač. "Hidrološke razmere se zdaj nekoliko umirjajo, vendar popoldne pričakujemo nove padavine, zato se bodo razmere proti večeru zagotovo znova zaostrile," je ocenil. Ob tem je poudaril, da so na terenu vse razpoložljive sile, o številkah pa težko govori.

"Doslej smo razdelili 5000 protipoplavnih vreč in folij, ki jih potrebujemo za zaščito objektov, kljub temu pa smo zaradi naraslih voda preventivno evakuirali prebivalce dveh hiš v Baški Grapi," je še dejal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.