Slovenija
17689 ogledov

Štajerska avtocesta pod vodo, najhuje pa šele prihaja

Poplavljena avtocesta med Žalcem in Šentrupertom proti LJ Dars
Težave tudi v vzhodnem delu države.

Štajerska avtocesta Maribor - Ljubljana je zaprta med Žalcem in Šentrupertom proti Ljubljani ter od Vranskega do Žalca proti Celju.

V Mariboru se že pripravljajo na najhuje. Reka Drava se ponekod že razliva, ogroženi so objekti.

"Iz Avstrije dobivamo cca. 1100 kubikov vode na sekundo, v Zlatoličju se pretaka 2200-2300 kubikov na sekundo, Drava je obvladljiva, jo imamo pod nadzorom, problem pa so ostali vodotoki," je za Televizijo Maribor povedal Aleksander Brunčko, pomočnik generalnega direktorja Dravskih elektrarn Maribor (DEM).

Zato se pojavljajo plazovi in v nekaterih krajih zaliva kleti. Nekaj časa naj bi bilo stanje takšno, kot je zdaj, a napovedi za večer in noč niso dobre, je dodal Brunčko. Povedal je, da je zelo težko natančno napovedati, kaj točno bo sledilo. Zaenkrat jim Dravo uspeva regulirati tudi s turbinami, če se bodo pojavili bistveno večji vodotoki, pa bodo težave. Gre za ravno obratno situacijo kot leta 2012, ko so iz Avstrije dobili višje vodotoke (2000-2500 kubikov), tokrat samo 1000. Zdaj so problem slovenski vodotoki. So pa v navezi z Avstrijci in Hrvati, je še povedal Brunčko.

"Drava narašča predvsem zaradi močno naraslih pritokov v Sloveniji in poplavlja vzdolž celotnega toka na izpostavljenih območjih. Mura še narašča in bo danes poplavljala znotraj protipoplavnih nasipov," opozarjajo na Agenciji RS za okolje.

Po poročanju portala Maribor 24 imajo zaradi narasle vode na območju občine Pesnica številne težave s plazovi, nekatere lokalne ceste so neprevozne, poplavljena so tudi območja v Jareninskem Dolu.

Opozorilne sirene so sprožene v Mariboru, Dupleku in Staršah zaradi povišanih pretokov Drave.

V Dupleku so gasilci reševali dva kampista, poroča Radio Maribor.

Avtobusna linija 20 Grušova v Mariboru zaradi poplavljenega cestišča trenutno ne obratuje, so sporočili iz Marproma.

"Tudi pri nas vztrajno naraščajo vodotoki, ekipa na terenu se trudi ohraniti vodo stran od domov in iz cestišč, a jim to vse težje uspeva. Pesnica je že poplavila prve ulice v šolskem naselju in tri mostove," so sporočili s PGD Spodnja Kungota, kjer prebivalce pozivajo, naj se zadržujejo na suhem in po najboljših močeh zavarujejo svoje premoženje.

Po poročanju Večera je tudi Zgornja Savinjska dolina pri Letušu odrezana od sveta, medtem ko bolnišnica Celje odpoveduje vse nenujne obiske.

Kot so včeraj opozarjali na Agenciji RS za okolje, je Slovenijo zajelo silovito deževje. S poplavami se borijo v severni, zahodni in osrednji Sloveniji, vremenoslovci so tudi za današnji dan za velik del države izdali rdeč alarm.

Ponekod v severni, severozahodni in delu osrednje Slovenije že padlo več kot 100 milimetrov dežja, so na Arsu zapisali na Facebooku. Zaradi hudih poplav so razglašene izredne razmere v občini Komenda. Izredne razmere so tudi na Škofjeloškem. Na Gorenjskem je stanje hujše kot ob poplavah leta 2007.

Deroča voda naj bi po neuradnih informacijah vzela tudi življenje starejše gospe

Stanje je alarmantno tudi na Koroškem, kjer so prebivalci odrezani od sveta. Ponekod ni vode in elektrike, pa tudi signala mobilne telefonije.

Glavnina padavin se bo selila na jugovzhod Slovenije, napovedujejo na Arsu, kjer so sklicali izredno novinarsko konferenco. Na nekaterih območjih se bo situacija še zaostrovala, več na povezavi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • rokobert 18:20 04.avgust 2023.

    @timja in Ender3...se vidi,da sta kratke pameti (po vsej verjetnosti levičarja),in da ne štekata komentar od primorca😂🤣...in taki bukseljni omogočajo razne Nike Kovačeve k nasedajo njenim nebulozam...sram vaju bodi....sedaj pa imamo "urejene". vodotoke👍-vama moram napisati,da je sarkazem,da se ne bosta spet čudila...

  • Pierre 14:35 04.avgust 2023.

    Kdo je projektiral avtocesto tako, da ne odteka voda??? Da mi je znati...

  • Avatar primorec7
    primorec7 11:28 04.avgust 2023.

    Referendum o vodah je bil zelo uspešen. Zdaj imamo vsi veliko vode.