Slovenija
62546 ogledov

Padavine: Na teh območjih se bo situacija še zaostrovala

Neurje.si Poplave, Komenda
Glavnina padavin se bo selila na jugovzhod Slovenije napovedujejo na Arsu, kjer so sklicali izredno novinarsko konferenco.

"Žal so se uresničile najbolj črne napovedi in bomo morali opozorila zaostrovati," pravi Brane Gregorčič  z Agencije RS za okolje (Arso). "Količina padavin v zadnjih 12-ih urah je bila še večja od tistih najbolj verjetnih scenarijev, žal. Posledice so hude," pravi Gregorčič. Najhujše padavine so zajele predgorje Julijcev, idrijsko območje, Gorenjsko, Koroško in zgornjesavinsko območje. 

Za večji del Slovenije je dvignil opozorilno raven na najvišjo raven, torej rdečo. Na jugozahodu države razmere niso tako dramatične, a zaostritev pričakujejo tekom dne, pravi Gregorčič. 

O smrtnih žrtvah, ki bi bile neposredno povezane s poplavami, še ni točnih informacij. Dva človeka naj bi umrla zaradi udara strele, več smrtnih nesreč naj bi se po besedah poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana zgodilo v gorah.

Glavnina padavin se bo selila na jugovzhod Slovenije

"Padavinski dogodek zdaleč še ni končan, smo nekje na sredini. Nadaljeval se bo do jutrišnjega jutra, padavine se bodo obnavljale, nalivi se bodo obnavljali," pravi Gregorčič. "Verjetno tako zelo intenzivnih nalivov, kot so bili v zadnjih 12-ih urah vsaj v zahodnih krajih ne bo več, čeprav padavine še bodo. Glavnina najmočnejših nalivov  se bo selila na jugovzhod Slovenije, predvsem na Kočevsko, ob Kolpo, Belo krajino proti severovzhodu in savinski regiji."

Padavine bodo slabele od zahoda in v noči na nedeljo popolnoma ponehale. V nedeljo bo Slovenijo prešel še en frontalni pas ploh in neviht, ki pa ne bo imel hujših posledic. V ponedeljek se bo veme ustalilo, spet bo sončno, jutra bodo sveža, dnevne temperature pa spet višje, napovedujejo na Arsu.  

Poplavljati bodo začele reke, ki doslej še niso

"Povodenj v Sloveniji je kot iz leta 1990 in 1998. Sedaj doživljamo skupno kombinacijo vseh teh povodeni," pravi hidrolog Janez Polajnar. "Težišče se bo premikalo iz osrednje in severno zahodne Slovenije v južno in jugozahodno ter zahodno Slovenijo," je opozoril.

Poplavljati bodo začele reke, ki prej še niso: torej Krka in Sava s pritoki. Prav tako bodo popravljale reke na Štajerskem, na območju Slovenskih goric. "Vsa ta padavinska voda, ki se je že iztekla v rečne struge, se počasi premika proti hrvaški meji, torej proti reki Savi. V okolici je tok reke 2.000 kubičnih metrov na sekundo, ta val bo potoval proti Brežicam in proti meji, ta bo blizu rekordne vrednosti," je pojasnil Polajnar. Pričakujejo tudi, da bo jutri tekom dneva močno narasla tudi reka Krka.

Poplavljanje je pričakovati tudi v Spodnji Savinjski dolini, torej v Celju in Laškem. Hkrati bo povečan tudi pretok Drave na 1300 kubičnih metrov na sekundo. Glede pretoka vode iz avstrijske hidroelektrarne so usklajeni z avstrijskimi oblastmi.

"Poplavlja tudi reka Mura, zaenkrat znotraj poti. Poleg teh večjih rek, pa tekom popoldneva in v noči na soboto pričakujemo hudourniške odzive zlati na območju Dolenjske, Gorjancev, Bele krajine, Posavja in Zasavja." 

Dodal je še, da lahko umirjenje pričakujemo šele v nedeljo, predvidene vodne količine pa so zaskrbljujoče.

Aktivirane vse ekipe

Medtem pa so aktivirane vse ekipe Direkcije RS za vode. Na terenu so prisotne vse vodarske in gospodarske javne službe. "Vsako uro smo v kontaktu s prognostiki Arsa, s katerimi tudi na terenu ustrezno reagiramo. Danes zjutraj je bil vzpostavljen tudi državni načrt, naše ekipe so se organizirale na regijskih štabih CZ, kjer skupaj definiramo, katere interventne ukrepe je treba sprejeti, da čim bolje obvladamo škodo," so še povedali.

"Od Mozirja navzgor so kraji nedostopni. Na Gorenjskem je bilo sprva najhuje v Tržiču, Škofji Loki na sotočju Sor, veliko je bilo intervencij. Čakamo, da vode vsaj nekoliko odtečejo, da lahko bolje ocenimo situacijo," pravi poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. Z največjimi težavami se soočajo na Gorenjskem, kjer je reševanje oteženo zaradi neprehodnega terena.

Na Koroškem je porušen most na Otiškem Vrhu, ki je na glavni prometnici. "Na ljubljanskem območju je nekaj občin v težavah: Medvode, Kamnik, Komenda, Polhov Gradec. Težave so podobne, ponekod so povezane tudi z evakuacijo. Tja je bila napotena tudi ekipa SV z ustrezno mehanizacijo," je razložil Šestan.

Dejal je še, da je bila Koroška prva na udaru. Najhuje je v Črni, kamor je bila napotena tudi SV, a se zaradi razmer tja ne more prebiti. Obenem se soočajo tudi s težavami z omrežji, saj so povezave prekinjene. Dodal je, da nimajo vsi uporabniki radijskih postaj, kar poskušajo rešiti z vzpostavo mobilnih ekip.

Povedal je še, da je v kampu Menina v Mozirju potekalo reševanje iz zraka. Lokacija sicer predstavlja precejšnjo težavo, saj je komunikacija otežena, a so na srečo uspeli stopiti v stik s pilotom reševalnega helikopterja.

Šarec: Ostanite doma!

"Če nimate nujnih poti, ostanite tam, kjer ste, vsako vozilo dodatno ovira reševanje. Nekatere ceste so neprevozne, odnaša tudi mostove," poziva obrambni minister Marjan Šarec. "Ta hip deluje 250 vojakov, z vso možno mehanizacijo. Vse sile za zaščito in reševanje so aktivirane. Najhuje je na Koroškem, tam so v kratkem času že tretjič na udaru."

Pomoči iz tujine zaenkrat ne potrebujemo, v situaciji smo še samozadostni, o dogajanju pa je obveščen evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, je še povedal Šarec. 

Dars pričakuje dodatne zapore

Zaradi poplav je zaprta štajerska avtocesta med Žalcem in Šentrupertom proti Ljubljani ter od Vranskega do Žalca proti Celju, Dars pa ob slabšanju razmer in nevarnosti poplavljanja cestišč pričakuje dodatne zapore na avtocestnem omrežju. Uporabnike zato poziva, naj se ne odpravljajo na pot, saj so poplavljene tudi nekatere vzporedne ceste.

"Dars skupaj s policijo vlaga vse napore v zagotavljanje varnosti uporabnikov avtocest in reševanje v prometu ujetih vozil na zaprtih avtocestnih odsekih. Vsi ujeti vozniki in njihovi sopotniki naj počakajo na intervencijske skupine ter ravnajo skladno z njihovimi navodili," so v družbi navedli v sporočilu za javnost.

Dars je aktiviral tudi mednarodno upravljanje prometa. Z avstrijskim in italijanskim upravljavcem avtocest so tako v teku aktivnosti za čimprejšnjo preusmeritev tranzitnega prometa prek Avstrije v Italijo.

Trenutno razmere sicer še zagotavljajo normalno prevoznost na primorski, dolenjski in gorenjski avtocesti (trenutno je zaprt le priključek Brnik proti Ljubljani), prevozna pa je tudi štajerska avtocesta med Ljubljano in Vranskim ter med Arjo vasjo in Šentiljem. Za zdaj promet brez večjih težav poteka tudi na pomurski in podravski avtocesti.

Dars ob tem opozarja, da se razmere lahko hitro spremenijo oz. poslabšajo, zato naj se ljudje ne odpravljajo na pot oziroma naj redno spremljajo stanje na avtocestnem omrežju prek prometnoinformacijskega centra www.promet.si oziroma telefonske številke 1970.

dezurni@styria-media.si

.

 

 

Komentarjev 30
  • Stane Adamič 14:24 04.avgust 2023.

    Žez NIKO KOVAČ na POP TV ne moreš nič povedat negativnega, vse brišejo.

  • lojs 14:11 04.avgust 2023.

    jah, se strinjam, da bi bilo te dni holobarju hodit naokol s to priležnico že več kot bizarno ... niso več heci, čeprav je on pv - izvršni direktor države, ampak tako je, kot je in njegovi komentarji ne bodo ...prikaži več spremenili ničesar ... jasno da ni odgovoren za situacijo, lahko bi bil pa kot vrhovni povelnik malo na straži in se trudil biti kapo ... na dopust gre lahko pozimi, pa še takrat ne

  • jakec1575 13:35 04.avgust 2023.

    Predlagam vsem, da si danes na hiso narisejo crto in svojim otrokom ne pustijo gradit pod njo.