Slovenija
49548 ogledov

Kaj takega ne pomnijo zadnjih sto let, ljudi reševali s helikopterjem!

poplave
1/44
Saša Despot
Na Gorenjskem huje kot ob poplavah leta 2007.

Napovedana fronta je že v noči s četrtka na petek pokazala zobe, predvsem na Gorenjskem. Tam so poplavljene ceste, odneslo je več mostov, številne objekte ogroža voda.

V Kamniku je Kamniška Bistrica delno prestopila breg in cestišča spremenila v vodne poti (na spodnji fotografiji). Po poročanju gasilcev je pod vodo tudi velik del Škofje Loke. Žiri so zaradi sproženih plazov odrezane od sveta, je za radio dejal vodja posredovanja Janez Tratnik.

Kamnik poplave 2023 | Avtor: Bralec Bralec

Po poročanju prometno informacijskega centra so zaradi posledic neurja, poplav, nanosov peska in zemeljskih plazov med drugim zaprli priključka Lesce in Brnik na gorenjski avtocesti. Zaprli so tudi ceste Šenčur-Voklo, Studeno-Železniki, Gorenja vas-Škofja Loka, Trebija-Žiri, Jezero-St. Fužina ter Tržič-Ljubelj na avstrijski strani, zaprta je tudi gorenjska avtocesta, in sicer priključek Lesce proti Karavankam ter priključek Brnik proti Ljubljani. Prekinjen je tudi železniški promet med Jesenicami in Ljubljano, so sporočili iz prometno informacijskega centra. Okoli 12. ure so sporočili, da je stanje kritično tudi na območju gorenjske avtoceste za predorom Šentvid. 

Kot poroča spletni portal Kamnik.info, je deroča voda ob hudih poplavah, ki so zajele kamniško območje, vzela tudi življenje. Po njihovih neuradnih podatkih gre za starejšo osebo na območju Bistričice oz. Zakala.

Najhuje v Škofji Loki

Prav tako je v večjem obsegu že poplavljala Poljanska Sora. Na obrobju Škofje Loke v Pustalu je odneslo lesen most čez omenjeno reko (na spodnji fotografiji). Gre za most v bližini kopališča, ki je povezan z lokalno legendo o skritem hudiču in je bil tudi svojevrstna atrakcija za izletnike.

Škofja Loka | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

V Škofji Loki je moč zaznati vonj po nafti. V številnih hišah so zagnali vodne črpalke, voda pa s seboj nosi praktično vse, nam je zaupal bralec. Po podatkih gasilcev naj bi odneslo še več drugih mostov.

Naš novinar Andrej Leban je na prizorišču in poroča o izrednih razmerah v tem zgodovinskem mestu. Na delu je helikopter, s katerim rešujejo med podivjanim vodovjem ujete prebivalce. 

Eden od občanov mu je povedal, da njegov dedek pomni podobne poplave leta 1929, ampak da tudi takrat voda ni dosegla te ravni, kot jo je sedaj.

evakuacija s helikopterjem Škofja Loka poplave | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Gasilci in lokalni prebivalci pravijo, da so poplave hujše kot leta 2007 in takšnih razmer ne pomnijo v zadnjih stotih letih. 

Hudo naj bi bilo tudi na območju Komende (na spodnji fotografiji), moč narave so občutile tudi Žiri. Natančnejših informacij o škodi na teh področjih še ni. Padavine se na teh območjih še obnavljajo, verjetne so hudourniške poplave večjega obsega.

Poplave v Komendi | Avtor: Občina Komenda Občina Komenda

Zaradi naraščajoče vode so policisti zaprli cesto čez most v Medvodah (na spodnji fotografiji). Tam je vodovje tako močno naraslo, da vožnja ni več varna, nam je povedal naš novinar na terenu. Malce pred 11. uro so zaprli tudi most v Stanežičah na obrobju Ljubljane, ustavil se je tudi železniški promet proti Gorenjski. Naša severozahodna regija je torej skorajda povsem odrezana od prestolnice.

poplave | Avtor: Saša Despot Saša Despot

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • janez156 13:35 04.avgust 2023.

    Židovski mediji so pa danes padli v element... :) :) :)..

  • Avatar MK_SUPER_KING
    MK_SUPER_KING 10:52 04.avgust 2023.

    še dobro da imamo Niko Kovać. Ona vas bo rešila. Njej pišite za pomoč. Za obtežit kej je menda dobra

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 10:01 04.avgust 2023.

    Podnebni ekstremi značilni za medledene dobe ...Z vidika planeta gledano ni omembe vredno, za nekoga, ki mu je pravkar hišo odneslo pa gotovo katastrofa...

Sorodne novice