Slovenija
8849 ogledov

Naš fotograf se je moral držati, da ga ni odneslo

poplave Saša Despot
Tako Gorenjci doživljajo vremensko apokalipso. Šli smo mednje.

Naš fotograf Saša Despot se je po osmi uri odpravil iz Ljubljane proti Medvodam. Že tam je naletel na zaskrbljujoče prizore, ko je voda zalivala ceste in mostove, na terenu pa je bilo ogromno gasilcev, policistov in pripadnikov civilne zaščite.

poplave | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Voda je v mestu na severnem obrobju prestolnice že zalila spodnja nadstropja številnih objektov, mnoge ceste so bile že zgodaj zjutraj zaprte za promet.

poplave | Avtor: Saša Despot Poplava v Medvodah. Saša Despot

Katastrofa v Škofji Loki

Po deveti uri je naša ekipa krenila proti severu, proti Škofji Loki. Slednja jo je skupila najhuje. Poplavilo je več mostov in brvi, nekatere je celo odneslo.

poplave | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Nekateri prebivalci tega slikovitega mesta so bili ujeti med podivjanim vodovjem, rešili so jih lahko le s helikopterjem. Pri tem so nastale izjemne fotografije evakuacij. Za ovekovečenje nekaterih podob se je moral naš fotograf pošteno držati za redke fiksirane predmete v bližini, uspelo mu je posneti nekaj zares neverjetnih prizorov.

poplave | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Škofja Loka takšnih poplav v novejši zgodovini ne pomni. Eden od Ločanov je povzel pripovedovanje svojega dedka, ki je nekaj podobnega doživel leta 1929, a tudi takrat voda ni dosegla takšne ravni kot letos.

V Pustalu, na obrobju Škofje Loke, je odneslo znamenito Hudičevo brv, ki jo povezujejo z lokalno legendo. V bližini brvi je urejeno kopališče in postavljen lokal, ki ga je Poljanska Sora povsem zalila.

Škofja Loka | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban
 
V Škofji Loki je bilo v zgodnjih dopoldanskih urah moč zaznati vonj po nafti. V številnih hišah so zagnali vodne črpalke, voda pa s seboj nosi praktično vse, nam je zaupal bralec.

poplave | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pot proti Železnikom

Po deseti uri se je naš objektiv začel prebijati proti Železnikom. Fotograf je poročal o nanosih peska na cesti in drsenju zemlje na nekaterih območjih.

poplave | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V Železnikih ni bilo takšnih prizorov kot v Škofji Loki. Pot proti Žirem je bila zaradi zapore nemogoča in naša ekipa se je odpravila proti Komendi in Kamniku, kjer so bile ceste in dvorišča pod vodo že v ranem jutru.

Po poročanju prometnoinformacijskega centra so zaradi posledic neurja, poplav, nanosov peska in zemeljskih plazov na Gorenjskem med drugim zaprli avtocestna priključka Lesce in Brnik. Zaprli so tudi ceste Šenčur-Voklo, Studeno-Železniki, Gorenja vas-Škofja Loka, Trebija-Žiri, Jezero-St. Fužina ter Tržič-Ljubelj na avstrijski strani.

Na poti od Železnikov proti Komendi je naš fotograf naletel na precej zalito vozišče v Zapogah. Gre za vas ob gorenjski avtocesti, tik pred Vodicami, nekje na pol poti med Zbiljami in Komendo.

Položaj v Kamniku je bil manj alarmanten kot zgodaj zjutraj, čeprav je bilo še vedno veliko prizorov deroče vode ob potokih in rekah.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice