Slovenija
25870 ogledov

Najhuje še prihaja, župan poziva ljudi, naj se pripravijo

HE Krško Žurnal24
Na območju Krškega in Brežic se pripravljajo na to, kaj bo prinesla noč.

"Po napovedih bodo reke najvišje ob cca 23. uri, zato pozivamo občane, da preventivno iz kleti in nižjih prostorov umaknete premično premoženje. V okolici hiše zavaruje predmete, ki jih voda lahko odplavi. Živino umaknite na višje ležeča območja in jim pripravite začasno bivališče," je občane pozval brežiški župan Ivan Molan. Pričakujejo, da bodo imeli opravka s poplavami v podobnem obsegu kot leta 2010. 

Glede na napovedi o stanju v prihodnjih urah so priporočili, da se izvede začasna evakuacija gostov mobilnih hišk in kampa v Termah Čatež. 

V pripravljenosti so tudi v Skupini GEN. Nuklearna elektrarna Krško je Upravo RS za jedrsko varnost obvestila, da je ob 18.30 zaradi velikega pretoka in visokega nivoja reke Save razglasila nenormalni dogodek. Nuklearna elektrarna varno in stabilno obratuje na moči, so sporočili z Uprave RS za jedrsko varnost. Zaradi velikega pretoka in visokega nivoja reke Save situacijo pozorno spremljajo, pravijo v Skupini GEN. Odvzem vode iz reke Save, ki je polna nečistoč, so zmanjšali s pomočjo hladilnih stolpov. Osebje elektrarne je v stanju pripravljenosti.

"Prebivalce krajev ob reki Savi obveščamo, da se bodo v primeru napovedanega naraščanja pretoka reke Save nad 2.900 m³/s začele odpirati zapornice na visokovodnem razbremenilniku pretočne akumulacije hidroelektrarne Brežice, kar bo povzročilo razlivanje vode po retenzijskih površinah," opozarjajo v družbi Hidroelektrarne na Spodnji Savi.

Zaradi predvidenega razlivanja vode ljudi prosijo, naj se na poplavnih območjih ne zadržujejo, oziroma se umaknejo na varno. "Poplavna območja so označena z opozorilnimi tablami. V primeru odpiranja zapornic visokovodnega razbremenilnika bo družba HESS na visokovodnem razbremenilniku trikrat sprožila opozorilni zvočni signal," so pojasnili.

To se je, poročajo na občini, že zgodilo. V Krškem se je sprožila tudi sirena, ki razglaša splošno nevarnost.

To je sicer prvo tovrstno odpiranje zapornic v zgodovini pretočne akumulacije hidroelektrarne Brežice, je dodala brežiška podžupanja Mojca Florjanič. "Ko se bo sprožil 3x alarm (predvidoma naj bi se to zgodilo ob 15.uri), se bodo odprle zapornice in od tu naprej ne vemo, kaj nas čaka! Pokličite starejše, ki ne uporabljajo družabnih omrežij, in jih opozorite," je dodala.

Vasi ob Savi tik pred mejo poskušajo zaščititi pred Savo, ki še kar narašča. Na območju naselij Mostec, Rigonce in Loče delijo protipoplavne vreče in utrjujejo nasipe.

nameščanje protipoplavnih vreč v naselju Mostec pri Savi pred mejo s Hrvaško | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Portal Posavski obzornik poroča, da je po kriznem sestanku občinskega štaba Civilne zaščite MO Krško župan Janez Kerin povedal, da je pretok reke Save že presegel 2200 m3/sekundo, v večernih urah pa bi lahko narastel krepko čez 3000 m3/sek, tudi do 3500.

Krško | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Aktivirali so Štab CZ, organizirali polnjenje protipoplavnih vreč, vpoklicali gasilce. "Delamo vse, kar je v naši moči, da bodo posledice poplav, ko bodo prišle - in upam, da ne bodo tako obsežne, kot napovedujejo -, šle v najmanjši meri mimo nas," je dodal. Pripravljene imajo tudi agregate v primeru izpada električne energije.

Poveljnik štaba Robert Kostevc pa je občane in občanke pozval, da se umaknejo s tega območja. "Imamo namreč informacije, da se ljudje nahajajo tam in fotografirajo."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:22 05.avgust 2023.

    In zdaj bodo kao uredili brežine rek in hudournikov.Če bi to naredili prej tega sranja ne bi bilo,ampak kaj čmo,prvo za plače vladarjev,pol pa za ubogi narod,če