Slovenija
3710 ogledov

Zaradi hudih vremenskih razmer zaprtih več železniških prog

poplave Saša Despot
Za nekatere proge je urejen nadomestni avtobusni prevoz, drugod pa je to nemogoče zaradi neprevoznih cest.

Skoraj po celotni Sloveniji so veljajo izredne vremenske razmere. Stanje je najhujše na Gorenjskem ter na Koroškem, preostali predeli Sloveniji pa se tudi soočajo z močnimi poplavami. Ponekod so ceste neprevozne, neugodno vreme pa vpliva na železniški promet.

Zaprtih več prog

Direktor Slovenskih železnic (SŽ) za Infrastrukturo Matjaž Kranjec je podal izjavo glede trenutnega stanja železniškega prometa. Sporočil je, da je zaprta goriška proga od Anhovega do Jesenic. Na tem odseku je med Anhovem in Mostom na Soči namreč nekaj podrtega drevja, na odseku Podbrda do Jesenic pa je proga poplavljena, predvsem v Bohinjskem predoru in Vintgarju. "Računamo, da bomo hitro vzpostavili železniški promet, ko se bo voda odmaknila. Na tem odseku prav tako ni avtobusnega prevoza, saj ga ni možno zagotoviti, ker so ceste v veliki meri neprevozne," je pojasnil.

Druga velika težava je tudi zaprtje proge oziroma stanje na progi Ljubljana – Jesenice. Trenutno je proga zaprta od postaje Ljubljana Vižmarje do Jesenic. Največ težav je na progi Vižmarje – Medvode ter Medvode – Škofja Loka, kjer sta dva mostova zaradi narasle Sore zaprta.

Na odseku med Žirovnico in Slovenskim Javornikom pa je poškodovan del mostu.

Zaprta proga med Polzelo in Šoštanjem

"Naslednja težava sta Celje in Velenje. Od Polzele do Šoštanja je proga zaprta. Organiziran je nadomestni prevoz. Med Rušami in Prevaljami je proga tudi zaprta, na več delih je poplavljena. Nekaj hudourniških nanosov je ob progi oziroma na progi," je poudaril ter dodal, da pričakujejo, da bo proga odprta najkasneje v ponedeljek tekom dneva.

Na ostalih progah se soočajo z manjšimi težavami. V Kranju je tudi zalilo kletne prostore, kjer imajo napajanje za signalnovarnostne naprave, zaradi česar sistem ne deluje.

"Razmere se spreminjajo iz minute v minuto. Vsem bomo organizirali nadomestni prevoz, takoj ko bo to mogoče. V najkrajšem času bomo tudi sanirali proge, naše ekipe so na terenu in že delajo na odpravi posledic izrednih dogodkov," je zagotovil Kranjec.

Obenem uvajajo tudi dodatne ukrepe. Tako so predvsem na odseku Trbovlje – Zagorje – Sava uvedli počasne vožnje, ki bodo zmanjšale tveganje, da ne bi prišlo do naleta. Enako velja za dolenjsko progo Ljubljana Metlika.

Kranjec sicer ne pričakuje neke večje škode. "Julijsko neurje je na železniški infrastrukturi povzročilo nekaj čez milijon evrov škode, to je le groba ocena. Tako ocenjujemo, da je bilo do današnjega dne za okoli en milijon škode. Ne pričakujemo nekih večjih težav," je ocenil. Kot je še dodal, je trenutno poleg ceste Litija – Kresnice zalit podvoz, drugih težav za zdaj ni.

Pri tem apelirajo na vse potnike, naj trenutno razmere spremljajo na njihovi spletni strani ali pa naj pokličejo na njihovo brezplačno telefonsko številko oziroma se obrnejo neposredno na osebje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 16:07 04.avgust 2023.

    Apokalipsa se bliža !