Slovenija
10072 ogledov

V Celju evakuirali več kot 4000 ljudi, nimajo niti pitne vode!

poplave v Celju Mestna občina Celje
V Celju so poplavljeni Medlog, del Špice, mestni park in oba bregova Polul. Vodostaj je zaenkrat stabilen, vsi mostovi pa so zaprti.

Napovedi Agencije RS za okolje so se uresničile – Slovenijo zajelo silovito deževje. S poplavami se borijo v severni, zahodni in osrednji Sloveniji, vremenoslovci pa so tudi za današnji dan za velik del države izdali rdeč alarm.

Hujše poplave so zajele tudi Koroško in Zgornjesavinjsko dolino. Kot smo že poročali, so na Koroškem za promet zaprte številne ceste, reke so že prestopile bregove, zalito je veliko hiš in kleti, sprožili so se številni plazovi.

poplave Gorenjska/Foto Slovenija Kaj takega ne pomnijo zadnjih sto let, ljudi reševali s helikopterjem!

Nič manj hujše ni v Savinjski regiji; poveljnik Civilne zaščite za Zahodno Štajersko Janez Melanšek je povedal, da je večina cest v Zgornji Savinjski dolini neprevoznih, do občine Solčava pa se sploh ne more priti. Za to je kriva reka Savinja, ki je prestopila bregove, čez dan pa se težave z izlitjem reke pričakujejo tudi na območju Laškega.

V spodnjem videu si lahko pogledate, kako je iz zraka videti stanje na območju Vrbja in Žalca, kjer so evakuacijo že izvedli, saj je tam možno razlitje Savinje. So pa občani sporočili tudi vzpodbudno informacijo, in sicer, da se je voda že nekoliko odmaknila od stanovanjskih hiš ob Cesti Žalskega tabora v Žalcu.

Savinja veliko težav povzroča tudi v Celju, kjer so bile že okoli 9.00 sprožene sirene za splošno nevarnost. V Celju so poplavljeni Medlog, del Špice, mestni park in oba bregova Polul. Vodostaj je zaenkrat stabilen, vsi mostovi pa so zaprti, je sporočila Mestna občina Celje. Evakuacija širšega dela mesta, v sklopu katere se je evakuiralo že dobrih 4000 prebivalcev, je v zaključni fazi.

poplave v Celju | Avtor: Mestna občina Celje Mestna občina Celje

V zaključni fazi je tudi evakuacija Lisc, Špice, Otoka, starega mestnega jedra, Brega in spodnjih Polul. Namestitve so zagotovljene v Mladinskem centru Celje, ki je že poln, v Dvorani Zlatorog, za nepokretne osebe v Domu sv. Jožefa, skupino otrok iz Hotela Faraon pa so sprejeli na Domu na Svetini v Občini Štore. Na omenjenih območjih sta izklopljena tudi elektrika in plin. Za širše območje Celja velja tudi ukrep prekuhavanja vode in prepoved približevanja vodotokom.

Podjetje Vodovod kanalizacija iz Celja je obvestilo uporabnike pitne vode, oskrbovane iz vodovodnega sistema Celje, na celotnem območju Mestne občine Celje, občine Štore in občine Vojnik, da je vodo za pitje in pripravo hrane treba predhodno prekuhavati. Ukrep prekuhavanja velja tudi za uporabnike dela Galicije v občini Žalec in delov naselij Vrbno, Zlateče pri Šentjurju, Proseniško, Marija Dobje in Cerovec v občini Šentjur, ki so oskrbovana iz vodovodnega sistema Celje. Ukrep prekuhavanja velja do preklica.

Kot so še navedli na občini, Šmartinsko jezero zaenkrat ne predstavlja grožnje, v normalnem stanju zaradi protipoplavnih ukrepov so za zdaj tudi pritoki Koprivnica, Voglajna in Hudinja. Vsi ostali pritoki so že v poplavnem območju.

Zaradi izrednih razmer je Mestna občina Celje na Poklicni gasilski enoti Celje vzpostavila klicni center. Občanke in občani, ki potrebujejo nujno pomoč, lahko pokličejo na telefonsko številko (03) 428 09 00 ali pišejo na elektronski naslov civilna.zascita@celje.si. V nujnih primerih lahko pokličejo tudi na številko 112. Protipoplavne vreče je mogoče dobiti v prostorih Poklicne gasilske enote Celje.

Splošna bolnišnica Celje zaradi poplavne ogroženosti poziva vse paciente, da prihajajo v bolnišnico le v primeru nujnih stanj. Poziv velja tudi za paciente, ki so naročeni na ambulantne specialistične preglede. Ti bodo o datumu nadomestnega termina obveščeni naknadno. Na mestni občini Celje občane še naprošajo, "da se po nepotrebnem ne zadržujete v bližini naraščajočih strug rek, ker je to zelo nevarno. Naraščajoča voda je zelo nepredvidljiva in vas lahko v trenutku neprijetno preseneti. Pojdite na varno!"

poplave Koroška Slovenija V zadnjem trenutku iz avta rešili žensko

Tudi sicer iz Savinjske poročajo o katastrofalnih razmerah: številne hiše so povsem pod vodo, ceste poplavljene, veliko krajev je popolnoma odrezanih, med njimi tudi Luče. Na facebook strani Neurje.si lahko vidimo video, ki prikazuje, kako deroča voda nosi avtomobil v Nazarjah. 

Voda pa je v Novih Lokah pri Mozirju odnesla plinsko jeklenko. V Mozirju in na Savinjskem gasilci že iščejo čolne za evakuacijo, vse, ki lahko pomagajo, naprošajo, da pokličejo na telefonsko številko 041 635 715. Nekaj do 13. ure so gasilci PGD Mozirje sporočili, da so zaenkrat prejeli že dovolj ponudb in kontaktov za čolne ter se vsem zahvalili.

Na svojem facebook profilu so se javili tud gasilci PGD Šempter v Savinjski dolini, ki so na terenu že od zgodnjih jutranjih ur ter pomagajo tam, kjer je to najbolj nujno. Sporočili so, da so zaprti mostovi čez Savinjo v Šeščah, Grižah in Latkova vas – glavna cesta. Občane naprošajo, da se na poplavljenih oz. ogrožujočih območjih ne zadržujejo. V primeru, da potrebujejo vreče s peskom, pa na kontaktirajo Petra Četino PGD Šempeter (041 510-037), ali Aljaža Kotnika PGD Šempeter (040 165-405).

poplave Šempeter v Savinjski dolini | Avtor: PGD Šempeter v Savinjski dolini PGD Šempeter v Savinjski dolini

Zapisali so še, da na žalost za vse lokacije v Šempetru ne morejo podati infomacij o stanju. In dodali: "Če bodo kakšne nujne infomacije, jih bomo objavljali. V primeru, da potrebujete našo pomoč, pokličite na 112!"

Javno komunalno podjetje Žalec obvešča, da zaradi poplavljenega vodnega vira Podvin izdajajo ukrep prekuhavanja pitne vode v celotnem naselju Podvin.

Na pomoč poziva še Občina Braslovče, kjer so v Osnovni šoli Braslovče zasilno nastanili evakuirane osebe. "V kolikor lahko kdo ponudi pomoč v obliki odej, rjuh, brisač in odvečnih oblek, prosimo, če jih lahko dostavi v Osnovno šolo Braslovče," naprošajo na občini.

poplave v Savinjski regiji | Avtor: Uroš Ledinek Uroš Ledinek

Zaradi poplavljenega vozišča je zaprta Štajerska avtocesta v smeri Maribor – Ljubljana, in sicer med Žalcem in Šentrupertom v smeri proti Ljubljani ter od Vranskega do Žalca proti Celju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Boschtjan Zupanchich 18:32 04.avgust 2023.

    Očitno si bodo morali ljudje postaviti bivališča vsaj malo višje, da jih ne bo takole poplavljalo in zalivalo, .... pri nas pa že spet grmi.

  • janez156 13:32 04.avgust 2023.

    Židovski mediji so pa danes padli v element.. :) :) :)

Sorodne novice