Slovenija
16691 ogledov

Izredna seja po odhodu vseh pediatrinj, 2000 otrok brez zdravnika

ZD Zagorje Facebook Zdravstveni dom Zagorje.
V eni od slovenskih občin se soočajo s težavami glede zdravstvene oskrbe otrok.

Še lani septembra so v Zdravstvenem domu Zagorje delale tri pediatrinje. Pred dobrim letom dni je odšla ena, z začetkom novega leta bosta na drugih lokacijah delali še ostali dve.

"Od 3.1. 2024 v Zdravstvenem domu Zagorju ne bosta več zaposleni pediatrinji Natalija Gradišek in Manca Jerman. Pacienti, ki so opredeljeni pri njiju, stari do 17 let, se lahko na novo opredelijo pri zdravnici Nini Rink, ki že zdaj dela na otroško-šolskem dispanzerju, starejši pacienti pa se lahko opredelijo pri zdravnici Jerici Obreza," so sporočili iz ZD Zagorje.

Tako Rink kot Obreza sta zdravnici družinske medicine. Preventivne preglede otrok bodo opravljali specialisti pediatri, ki bodo na ZD Zagorje vezani pogodbeno. 

Pediatrinja Natalija Gradišek bo z novim letom svoje delo nadaljevala v ZD Litija, pediatrinja Mateja Bec, ki je Zagorje zapustila lani, dela v ZD Laško.

"Tako kot drugi zdravstveni domovi po Sloveniji se tudi mi spoprijemamo z izzivi zagotavljanja ustreznega zdravniškega kadra," je pojasnila direktorica ZD Zagorje Saša Bajda.

Sklic izredne seje

ZD Zagorje | Avtor: Facebook Facebook
Zagorski župan Matjaž Švagan je zaradi perečih težav sklical izredno sejo sveta zavoda, kjer bo zahteval pojasnila za nastalo situacijo, poroča Zon.

"Od vodstva zavoda bo župan zahteval pojasnitev razlogov za nastalo situacijo in načrt za čimprejšnjo razrešitev kadrovskih težav v tej zagorski zdravstveni instituciji," so zapisali na Občini Zagorje.

Količnik opredeljenih pacientov odhajajoče pediatrinje Jerman znaša 1.426,48, količnik odhajajoče pediatrinje Gradišek pa 1.939,11. 

Pri glavarinskem količniku, s katerim se obračunava obremenitev ambulant na primarni ravni, ena oseba ni enaka eni enoti, ampak se upošteva količina dela s pacientom. Dojenček do enega leta starosti šteje tri enote, otrok do sedmega leta starosti 1,90. Otroci med sedmim letom in vse do dopolnjenega 19. leta starosti štejejo kot 0,88.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 21
  • becar 16:36 16.november 2023.

    Direktorica SDS

  • Ender3 13:42 16.november 2023.

    Vpliv toksične politike SDSa na zdravstvo je vse večji..Kaj vodilnim ni jasno..?

  • miho 13:07 16.november 2023.

    kje so marija reka, vransko volog?

Sorodne novice