Slovenija
2894 ogledov

Šestletnik vikend preživel pri očetu, domov prišel pozitiven na kokain

Otrok v avtu Profimedia
Mama je večkrat opozarjala na odvisnost očeta od drog, vendar CSD ni nikoli ukrepal. Dejali so le, da je običajno, da otrok preživlja čas z obema staršema.

Slovenski mediji pišejo o primeru dečka, ki se je od očeta vrnil pozitiven na kokain. Da z dečkom nekaj ni v redu, je mama posumila takoj, ko ga je prišla iskati k očetu. Deček je namreč trdil, da ga boli glava in ima hude bolečine v trebuhu. Kot je še povedala mama za Televizijo Slovenija, je imel fantek skrajno nenavaden pogled, prav tako se je vedel napadalno in agresivno.

Nemudoma je šla v lekarno kupiti test za prepovedane droge, ki pa je pokazal v otrokovem sistemu prisotnost kokaina. Enako je potrdil še izvid na urgenci v zdravstvenem domu ter še en test v izolski bolnišnici. Specialist nujne medicine je ob poslušanje otrokovega srca slišal tudi šum na srcu.

kokain, drige | Avtor: Profimedia Profimedia
Mama sicer ne ve, kako bi kokain lahko prišel v otrokov sistem, prav tako noče ugibati. Otrok njej in policiji ne zna povedati ničesar. Dejala je še, da ima deček zadnjih šest mesecev hude epistakse, krvavi iz nosa in ima zelo pogoste angine, je pojasnila mama za TV Slovenija.

40-letni oče iz Pirana je sedaj v priporu. Ovaden je za omogočanje uživanja prepovedanih drog in zanemarjanje mladoletne osebe ter surovo ravnanje.

Center za socialno delo je zatajil

Mama fantka je več let opozarjala center za socialno delo v Piranu na dejstvo, da je oče odvisen. Kljub njenim besedam pa so v centru trdili, da je popolnoma običajno, da je 15-mesečni otrok dva dneva pri mami in dva dneva pri očetu, saj sta si starša enakovredna. TV Slovenija se je po razkritju te zgodbe obrnila tudi na Center za socialno delo ter povprašala, kaj so od leta 2018 naredili za zaščito otroka. Odgovorili so, da sta se starša sama dogovorila za stike, kasneje pa o družini niso imeli informacij. Prav tako so dejali, da mora predvsem tisti starš, ki ne ogroža otroka, nadzirati drugega starša in zaščititi otroka. Šele ko noben starš ni zmožen skrbeti za otroka, se vključi CSD.

Mama je še povedala, da jo je tudi učiteljica otroka obvestila, da se otrok od očeta vrne ves zanemarjen, je v enem klobčiču in poje vse nohte. Tako je na lastno pest poiskala specialiste, ki bi pomagali otroku. Ko se je še enkrat obrnila na CSD, pa so ji nazaj poslali enako poročilo kot leta 2018.

Ravnateljica dečkove šole, Tanja Vincelj, je dejala, da je razredničarka opazila stisko otroka in seznanila CSD Piran, vendar odziva ni prejela. CSD-ju Piran se je zdelo vredno odzvati le po tem, ko so prejeli vprašanja TV Slovenija. Oceno ogroženosti otroka in načrt pomoči bodo sestavljali zdaj, ko je otrok že prišel v stik s prepovedanimi substancami. Inšpekcija je že sprožila nadzor na centru.

Očetu dečka grozi od enega do 12 let zapora za posedovanje drog, če bo spoznan za krivega. Za zanemarjanje pa mu grozi do tri leta zapora.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 7
  • Ender3 14:19 21.julij 2023.

    To je današnja realnost in ne se čudit !

  • Avatar Leon
    Leon 10:28 21.julij 2023.

    Asociacija na SDM ...snegec ,snegec .

  • 216c26c54b211c9cd98531b9779a844f845aa0eb 09:33 21.julij 2023.

    Pa kaj je to s folkom, da tako dela s svojimi otroki. A se jim nič ne smilijo? Zakaj so jih sploh delali, če niso pripravljeni skrbeti zanje?