Slovenija
8279 ogledov

Če imate tri otroke, bi morali po novem plačati tolikšno preživnino

denarnica denar Profimedia
Ministrstvo je izračunalo, kako se razlikujejo potrebe otrok glede na starost.

Preizkusili smo preživninski kalkulator, ki so ga pripravili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Orodje je sicer v osnovi namenjeno socialnim delavcem ter sodnikom, a so na ministrstvu za širšo javnost pripravili tudi preprostejšo verzijo, ki izračuna zgolj osnovne potrebe otroka glede na starost.

Vnesli smo primer staršev, ki imata tri otroke. Minimalne mesečne potrebe najmlajše, štiriletne hčerke znašajo 287.81 €, izračuna kalkulator. Minimalne mesečne potrebe 7-letnika znašajo že nekoliko več, 351.1 €. Za tretjega, desetletnega otroka, pa najnižje mesečne potrebe znašajo 442.39 evra.

Kalkulator vključuje tudi možnost dodajanja opcij "prevoz" in "drugo", a ker minimalnega zneska ne vključuje, ju v primerjavo nismo zajeli. V konkretnem primeru bi vsak starš moral za tri otroke odšteti polovico od 1.081,3 €, torej 540,65 €.

Preživninski kalkulator | Avtor: MDDSZ MDDSZ

V primeru, da je vaš otrok starejši (za primerjavo smo vnesli starost 16 let), njegovi minimalni življenjski stroški znašajo 613,76 €.

Preživninski kalkulator | Avtor: MDDSZ MDDSZ

Nekoliko nižji pa so, ko otrok postane polnoleten. Za 22-letnika oziroma 22-letnico naj bi minimalni življenjski stroški znašali 582,07 €.

Preživninski kalkulator | Avtor: MDDSZ MDDSZ

S preživninskim kalkulatorjem sicer na ministrstvu želijo ločenim staršem omogočiti lažje dogovarjanje glede preživljanja otrok, saj se preživnine v Sloveniji še vedno določajo zelo arbitrarno in prenizko - najnižja denimo znaša zgolj 5,36 evra mesečno.

V prihodnje pa na ministrstvu načrtujejo pripravo preživninske lestvice in s tem ureditev standardov za določanje primernih višin preživnin za otroke tudi na ravni zakonodaje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Aqua 16:25 15.junij 2023.

    Ne bo drzalo. Jaz imam že od vrteca do srednje sole isto. Povisa se le zaradi inflacije. Pa se to le za kak evro. Da bi se pa zvisala prezivnina zaradi vecje potrebe ki jo imajo starejsi otroci to pa ne.

  • norigolobizem 17:32 14.junij 2023.

    to se je volilo to imamo..🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  • jakec42 13:27 14.junij 2023.

    Jaz plačujem za enega otroka, sam po plačilu položnic moram shajati z izdatki za hrano,in z drugimi nujnimi življenskimi potrebščinami z vsoto 400 €!!!Torej ne delajte si norcev iz ljudi!