Slovenija
4751 ogledov

Razvili orodje, ki bo v veliko pomoč ločenim staršem

denar, posojilo, vračilo, evri Profimedia
Z orodjem želijo na ministrstvu ločenim staršem omogočiti lažje dogovarjanje glede preživljanja otrok.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v sodelovanju z Inštitutom RS za socialno varstvo pripravilo preživninski kalkulator. Gre za orodje, ki bo postavilo standard, kaj pomeni dostojna preživnina za otroka, in je v osnovi namenjeno socialnim delavcem ter sodnikom, so zapisali na spletnih straneh ministrstva.

Preživninski kalkulator izhaja iz potreb otroka, ki naj predstavljajo osnovo, hkrati pa preverja tudi zmožnosti staršev. Na ministrstvu so za širšo javnost pripravili preprostejšo verzijo, ki izračuna zgolj osnovne potrebe otroka glede na starost.

Preživnine se še vedno določajo zelo arbitrarno

Gre za spletno aplikacijo z opredeljenimi mesečnimi potrebami otroka, ki so opredeljene po posameznih kategorijah: hrana in pijača, obutev in oblačila, stanovanje, zdravstvo, komunikacije, rekreacija in kultura, izobraževanje, prevoz in drugo. Orodje izhaja iz izračuna minimalnih življenjskih stroškov za otroka glede na starost otroka, ki temelji na indeksu cen življenjskih potrebščin z upoštevanjem stopnje rasti.

Z orodjem želijo na ministrstvu ločenim staršem omogočiti lažje dogovarjanje glede preživljanja otrok. Preživnine se namreč v Sloveniji še vedno določajo zelo arbitrarno in prenizko - najnižja znaša zgolj 5,36 evra mesečno, so opozorili.

V prihodnje na ministrstvu načrtujejo pripravo preživninske lestvice in s tem ureditev standardov za določanje primernih višin preživnin za otroke tudi na ravni zakonodaje, so še sporočili. Kalkulator je na voljo na spletni strani: sta.si/qgHNMH

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • rd2dmk2 20:48 13.junij 2023.

    minimalni znesek za otroka je preko 600 € zdej pa povejte za kaj gre ta vsota ? kdo pravi da mladinec/ka rabi adidas čevlje, hugo bos obleko, apple telefon in apple laptop, pa španski pršut in illy kavo..

  • Avatar NickMason
    NickMason 17:22 13.junij 2023.

    Samo zaradi nasilja je prav ,da so narazen ,drgač pa v slabem in dobrem,vsaj otroka spravt do polnoletnosti pol pa pojdi kamor hočeš eden ali drugi.Danes je prava redkost da kdo še sprejema odgovornost.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 16:47 13.junij 2023.

    Ločeni starš, tisti, ki ne ostane z otrokom nikoli ne da toliko zanj, kot če bi živel pri njem plus še vse ostalo. Običajno ta krajšo potegne mama.