Svet
11236 ogledov

Otroci 40 dni sami živeli v džungli: Ko je mama umirala, jim je rekla ...

letalska nesreča otroci v džungli Kolumbija
1/6
Profimedia
Po 40 dnevih so iz džungle v Kolumbiji rešili štiri otroke, ki so preživeli letalsko nesrečo.

Štirje otroci, stari 13, devet, pet in eno leto so več kot mesec dni sami preživeli v kolumbijski džungli, potem ko je strmoglavilo letalo, s katerim so potovali iz Araracuare v San Jose del Guaviare. Letalo je 1. maja oddalo klic v sili zaradi odpovedi motorja. Trupli matere in dveh pilotov je vojska našla v bližini razbitin letala, otrok pa takrat ni bilo več na kraju nesreče. 

Magdalena Mucutuy je otrokom po nesreči naročila, naj jo pustijo in poiščejo pomoč. Najstarejša hči je očetu povedala, da jih je mama rotila, naj gredo naprej in se rešijo.

Ko otrok niso našli na kraju nesreče, je stekla velika iskalna akcija, v kateri so sodelovali številni vojaki in domačini. Pri iskanju so jim pomagali tudi psi. Otroci so med pomikanjem po džungli za seboj puščali različne sledi, ki so jim reševalci lahko sledili. Našli so tako odtise nog kot ostanke sadja, ki so ga otroci jedli, da so lahko preživeli. 

letalska nesreča otroci v džungli Kolumbija | Avtor: Profimedia Profimedia

"Čudež, čudež, čudež, čudež"

V petek so reševalci naposled našli otroke. Prek vojaških kanalov se je razleglo sporočilo "čudež, čudež, čudež, čudež", s čimer so potrdili, da so vsi štirje otroci živi. Otroke so oskrbeli že v džungli in jih nato prepeljali v bolnišnico.

Babica Fatima Valencia je povedala, da je 13-letna Lesly pogosto skrbela za mlajše sorojence, ko je mama delala. Po nesreči je prevzela skrb za otroke na svoja ramena. "Babica jih je pomagala vzgajati. Naučila jih je starih običajev in tega, kako preživeti v divjini," je povedal John Moreno, član skupnosti, v kateri so otroci zrasli.

Otroci, ki pripadajo plemenu Huitoto, se učijo lova, ribolova in nabiranja rastlin. Vnuki naj bi bili vajeni življenja v džungli, je povedal dedek Fidencio Valencia. Otroci naj bi se pogosto igrali "igro preživetja". "Ko smo se igrali, smo postavljali majhne tabore," je povedala teta otrok Damaris Mucutuy. Njena najstarejša nečakinja je tako "vedela, katerega sadja ne sme jesti, saj je v gozdu veliko strupenega sadja. Poleg tega je vedela, kako skrbeti za dojenčka". 

letalska nesreča otroci v džungli Kolumbija | Avtor: Profimedia Profimedia

Po nesreči je Lesly zgradila več zavetij zase in za svoje tri sorojence. Iz letala je izvleka moko, ki so jo imeli s seboj, otrok je dajala tudi semena, ki so jih lahko našli v svoji okolici, je povedal Edwin Paki, eden od vodij plemen, ki so sodelovala v iskalni akciji. "V gozdu je sadje, podobno pasijonki, imenovano avichure. Jedli so semena tega sadja," je povedala. 

Otroke so reševalci prepeljali v vojaško bolnišnico v glavnem mestu Bogota, kjer zanje zdaj skrbijo tamkajšnji zdravniki. Teta Damaris Mucutuy je za lokalni radio povedala, da so otroke našli dehidrirane, lačne in popikane od različnih insektov, kljub temu pa naj bi bili v dobrem stanju. 

"Stekla je proti meni in rekla, da je lačna"

Reševalec Nicolas Ordonez Gomes je novinarjem spregovoril o trenutku, ko so našli otroke. "Najstarejša hči, Lesly, je imela v naročju najmlajšega otroka. Stekla je proti meni in mi rekla, da je lačna," je povedal za televizijo RTVC. "Eden od fantov je ležal na tleh. Vstal je, prišel do mene in rekel, da je njegova mama mrtva.

Vsi v en glas poudarjajo, da je preživetje otrok pravi čudež. Ne nazadnje je džungla polna plenilcev, kot so jaguarji, pume in kače. Poleg živali pa so si zavetje v džungli poiskale tudi oborožene skupine tihotapcev drog. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:44 14.junij 2023.

    Naš otroc ne znajo preživeti niti en dan,če jim vzameš telefon

  • Kmodri 17:10 13.junij 2023.

    Naši otroci najprej v gozdu začnejo iskati pokomone. Rdeča goba s pikami se jim zdi zelo prikupna, zato je zanje zagotovo užitna! Potem gredo na internet in objavijo lepe fotke na instagramu in Barbika sprašujejo, kje so!

  • Kmodri 17:07 13.junij 2023.

    Je pa presunljivo, da se je mati žrtvovala za otroke!