Slovenija
19967 ogledov

Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, zdaj gre zares

zdravstvena kartica Žurnal24 main
Svoboda je vložila zakon, s katerim bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Zakon je po poročanju Dela vložen po rednem postopku, kar pomeni, da bi lahko kar nekaj časa trajalo, preden bo sprejet, pod predlog zakona pa naj bi se podpisali le poslanci Svobode, ne pa koalicije. 

Podrobnosti še niso znane, ključno vprašanje je, kako na drugače način zbrati približno 600 milijonov evrov za zdravstvo. Najbolj enostavna rešitev je gotovo ta, da bi še vedno prejemali položnice s podobnim zneskom kot doslej, le denar bi nakazovali Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) namesto zasebnim zavarovalnicam. S tem bi prihranili približno 45 milijonov evrov, kolikor zasebne zavarovalnice porabijo za lastne obratovalne stroške. Nekaj stroškov s pošiljanjem položnic in izterjavami bi seveda imel tudi ZZZS. 

Po novinarski konferenci je zdaj jasno, kaj predlaga Svoboda. Uvaja se obvezen prispevek 35 evrov, ki bo šel ZZZS, plačal pa ga bo v vašem imenu delodajalec ali pokojninska blagajna. Več podrobnosti tukaj.

Podrobnosti bodo ob 11.30 predstavili na novinarski konferenci Svobode, na kateri bodo Robert Golob, predsednik vlade in Gibanja Svoboda, Danijel Bešič Loredan, minister za zdravje, Klemen Boštjančič, minister za finance, Borut Sajovic, vodja poslanske skupine Svoboda, in Tamara Kozlovič, poslanka Svobode in predsednica parlamentarnega odbora za zdravstvo. V napovedi so zapisali le, da bodo "spregovorili o aktualnem političnem dogajanju".

Kasneje so poslali dopolnitev vabila, novo je, da bosta na novinarski konferenci tudi poslanka Socialnih demokratov Meira Hot in koordinator Levice Luka Mesec.

Vihar zaradi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja se je začel, ko je zavarovalnica Generali napovedala dvig premije za 30 odstotkov na skoraj 45 evrov. Dvig je napovedan za 1. maj. Triglav in Vzajemna podražitve še nista napovedala, praviloma pa vse tri zavarovalnice premije dvignejo skoraj sočasno in za skoraj enak znesek. 

Po informacijah N1 je premier Golob na sinočnji seji poslanske skupine Svoboda ocenil, da napovedana podražitev ni sprejemljiva ter da morajo nekaj storiti.

Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je zapisana v koalicijski pogodbi, a doslej še ni bilo predlogov, kako jo izvesti. Če bi se dodatno obremenilo plače, bi se jih moralo bistveno bolj, kot doslej znaša strošek dopolnilnega zavarovanja, saj upokojenci tega zneska ne bi več plačevali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 30
  • Ikoz 16:15 12.april 2023.

    Bombočki za ljudstvo nevem če bo to dovolj

  • Friderik1950 11:36 12.april 2023.

    Že dolgo vemo, da je zdravstvo v krempljih zavarovalnic in znanih pohlepnih prekupčevalskih dobaviteljev. Vemo tudi, da smo glede obdelave podatkov žepna država in da se ciljane množice lahko ob koliko toliko pravilnih podattkih obdelajo z navadnim prenosnikom in splošnem ...prikaži večm znanju EXCELA. Vemo pa tudi, da se proračun lahko popravi z zmanjševanjem penzij in tega me je zelo strah, ker mislim, da gredo bistroumna razmišljanja v to smer.

  • munja 11:33 12.april 2023.

    vsi pri koritih si polnijo žepe, ker v Sloveniji ni poštenjaka, ki bi lahko nadziral porabo sredstev.