Slovenija
26782 ogledov

Zdaj je jasno: To bo nadomestilo dopolnilno zavarovanje

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja
1/4
Anže Petkovšek
V parlament je stranka Gibanje Svoboda vložila zakon, ki bo ukinil dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Ukinjajo se položnice, bomo pa še naprej plačevali 35 evrov, po novem obveznega prispevka za zdravstvo.

Namesto dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja se uvaja obvezno zdravstveno zavarovanje, ki se bo plačevalo v pavšalnem znesku 35 evrov. S tem se ukinjajo položnice, prispevek bo za zaposlene od njihove neto plače plačal delodajalec, kar pomeni, da bo to še vedno strošek delavca. 

Za upokojence naj bi bilo enako, a v odgovorih na novinarski konferenci niso bili povsem jasni, nam je pa kasneje predstavnica za odnose z javnostmi poslanske skupine Svoboda Nuša Baranja zagotovila, da bo takole: tudi upokojencem bo Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) odtegnil 35 evrov, jih nakazal v zdravstveno blagajno in nato upokojencem nakazal 35 evrov nižjo pokojnino. Doslej so prejeli celotno pokojnino, dopolnilno zavarovanje pa so sami plačali s položnico. V predlogu zakona sicer piše, je zavezanec za plačilo zavarovana oseba (in ne delodajalec, ki naj bi prispevek odvedel), pri upokojencih pa, da je zavezanec za plačilo ZPIZ. Vsem, ki jim zdaj država plačuje dopolnilno zavarovanje, naj bi plačevala tudi novi obvezni prispevek. 

V veljavo naj bi zakon stopil 1. septembra, do takrat pa bo vlada z uredbo preprečila podražitev dopolnilnega zavarovanja, tako ko je pred časom določila cene bencina in elektrike. Podražitev kar za 30 odsotkov na skoraj 45 evrov je s 1. majem napovedala zavarovalnica Generali. Predlagatelji so poudarili, da bodo s tem ljudem prihranili 120 evrov, toliko več naj bi namreč plačali zaradi napovedanih podražitev. 

Tisti, ki doslej dopolnilnega zavarovanja niso plačevali, bodo na slabšem, saj se pavšalnemu obveznemu prispevku za zdravje ne bodo mogli izogniti. Takih naj bi bilo pet odstotkov. Tudi zaradi tega se bo zbralo nekaj več denarja. "Ne bomo se ukvarjali s tistimi, ki so se doslej temu uspeli izogniti, solidarna družba pomeni, da vsi prispevamo," je dejal Robert Golob. 

Golob: Nič več podražitev in nič več privatnih dobičkov

"Zakon je vložen kot poslanski zakon, a danes stojimo tukaj v imenu koalicije in vlade. Enotni smo, da je to korak v pravo smer. To je prvi korak, dosegli bomo dva cilja, preprečili bomo podražitve, nobenih podražitev več in nobenih privatnih dobičkov več iz naslova zdravstvenega zavarovanja. Do konca 2024 bomo preoblikovali celotno financiranje zdravstvene blagajne, da bo bolj pravično in solidarno, kot je bilo doslej," je dejal predsednik vlade Robert Golob. "Po združitvi obveznega in dopolnilnega zavarovanja bo lažje iskati socialno pravično rešitev, sicer bi zavarovalnice tekmovale, kdo bo prispevek bolj dvignil in bi bilo izhodišče višje. Kje bomo dobili denar? V tem vmesnem obdobju v proračunu, če bo treba, po letu 2025 pa moramo priti do novega sistema," je še dodal. 

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je najbolj nepravičen davek v Sloveniji, saj je zdaj enako plačala snažilka in predsednik uprave, 50 milijonov evrov je ostalo v rokah zasebnih zavarovalnic. Pozdravljamo, da smo končno našli način, kako to nepravičnost začnemo odpravljati. V vsaki vladi smo bili blizu, da to odpravimo, a nas je sedelo šest za mizo, večina napol skregani, danes stojimo tukaj skupaj. Naredili bomo prvi odločen korak, da ga odpravimo. S prvim korakom ga jemljemo iz rok privatnih zavarovalnic, odpravljene bodo položnice, podražitve se ne bodo zgodile. Do konca 2024 se bomo dogovorili, kako urediti socialno pravičnost tega prispevka oziroma financiranja zdravstva," je dejal predsednik Levice Luka Mesec.

Poslanec SDS Zvone Černač je ocenil, da je napovedana ukinitev ceneni piar vlade, saj eno dajatev menja z drugo, ki jo bodo prav tako plačali ljudje. 

Slovensko zavarovalno združenje je na podlagi petkovega sestanka z ministrom delalo izračune, ko jih je presenetila napoved ukinitve. Njihov odziv je brez dlake na jeziku. 

Golob: Eliminirali smo zasebni interes, ki skrbi samo za lasten dobiček

"Zaradi napovedane podražitve bi ljudje plačali 180 milijonov evrov na letnem nivoju, a je res potreben ves ta denar iz tega naslova in koliko zaupamo izračunom zavarovalnic. Zamrznili smo cene in prevzeli v celoti dopolnilno zavarovanje v javni sistem, da ugotovimo, koliko je dejanska potreba po dodatnem denarju, prepričan sem, da je ogromno rezerv. Ljudem neposredno privarčujemo 120 evrov, ker ne bo podražitve. V desetih dneh bomo sprejeli uredbo o zamrznitvi cen do tega obdobja, to bi lahko naredili tudi brez zakona, a še vedno bi imeli privatni interes tukaj, ki skrbi samo za lasten dobiček. Zato je ta korak tako pomemben, ker eliminiramo zasebni interes. Za nikogar se ne spreminja nič, samo da ne bo podražitve in bodo prihranili 120 evrov," je dejal Golob. 

Zakaj niso namesto enakega zneska za vse uvedli progresivnih stopenj?

Kdo naj bi namesto 35 evrov plačeval sto? Denar je treba nekje najti. Govoriti o socialni pravičnosti, ne da se tistim, ki bodo plačevali več, pove, da morajo plačevali več, to je hipokrizija. Na vprašanje o socialni pravičnosti zdravstvenega sistema moramo odgovoriti do konca leta 2024. Do takrat moramo najti stabilen vir financiranja, ki bo tudi socialno pravičen. Ne da se tega čez noč. Govoriti o progresiji, ne da se srednjemu razredu pove, da bo plačeval trikrat več, kot plačuje danes, tega ne bomo delali, še najmanj na pamet.

Robert Golob

Bešič Loredan: Danes smo na prelomni točki

"V petek sem opravil razgovor z vsemi tremi zavarovalnicami, ki nudijo DZZ. Točka, na kateri je prišlo do preloma, je ta, da je pri njih to samo zavarovalni produkt. Da dvignejo premijo s 35 na 45 evrov, je nesprejemljivo. Zato smo odreagirali. Veliko sva se s predsednikom pogovarjala, danes smo na prelomni točki. To je nujno potreben korak, da pridemo tja, kamor želimo. S finančnim ministrom sva usklajena, denar bomo našli v proračunu, a izključno in samo s spremembami zdravstvenega sistema," je povedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Minister za finance Klemen Boštjančič je prišel predvsem poudarit, da z ministrom za zdravje nista skregana, ampak stoodstotno usklajena. "Zakon je posledica napovedanega visokega dviga premije, želim si, da do tega ne bi prišlo in da ne bi bilo treba reagirati na način, na kakršnega smo," je povedal.

V zadnjem mesecu smo bili priča zavržnemu dejanju ene od zavarovalnic. Tukaj smo skupaj storili pomemben korak naprej. Smo zelo enotni koalicijski partnerji.

Meira Hot, SD

Na novinarski konferenci, ki je bila napovedana ob 11.30, so predsednik vlade, Robert Golob, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, minister za finance Klemen Boštjančič, vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic, in poslanka Svobode in predsednica parlamentarnega odbora za zdravstvo Tamara Kozlovič predstavljali, kako bodo ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje in kaj ga bo nadomestilo. Na novinarsko konferenco "o aktualnem političnem dogajanju" je sicer vabila le Svoboda, kasneje pa so sporočili, da bosta prisotna tudi poslanka Socialnih demokratov Meira Hot in koordinator Levice Luka Mesec. 

Svoboda je v parlament včeraj vložila zakon, s katerim bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Zakon je vložen po rednem postopku, kar pomeni, da bi lahko kar nekaj časa trajalo, preden bo sprejet, pod predlog zakona pa naj bi se podpisali le poslanci Svobode, ne pa koalicije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 171
  • f4d96d516c2a19a64eb5bbd3583364a1023832f0 09:00 13.april 2023.

    "... nobenih podražitev več ..." Zavarovanci po drugi osnovi plačujejo pavšal za obvezno ZZ v višini 5.96 % od osnove v višini 25% zadnje znane povprečne letne plače v RS, preračunane na mesec. Trenutno ta pavšal znaša 30.16 eur mesečno. ...prikaži več. In kakor se spreminja ta pavsal, de bo tudi za DZZ. To smo lahko prepričani, ker se vse draži in tudi teh 35 eur čez čas tudi za ene čike ne bo več, kaj šele za kaj resnega. Samo spomnimo se, kaj smo pred 20, 25 leti prinesli iz trgovine za 5 jurjev SIT. Danes

  • f4d96d516c2a19a64eb5bbd3583364a1023832f0 08:23 13.april 2023.

    " Za upokojence naj bi Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) odtegnil 35 evrov, jih nakazal v zdravstveno blagajno in nato upokojencem nakazal 35 evrov nižjo pokojnino. Doslej so prejeli celotno pokojnino, dopolnilno zavarovanje pa so sami plačali ...prikaži več s položnico." Pri našem penzionistu je bilo že doslej tako kot naj bi bilo po novem. Enostavno mu vsak mesec ZPIZ odtegne od penzije.

  • ana77 07:34 13.april 2023.

    Ladja norcev