Slovenija
1688 ogledov

Černač: To je ceneni piar vlade, vse pa bodo ljudje plačali

Zvonko Černač, Jelka Godec
1/3
Saša Despot
"Od te piarovske poteze ne bo nobene koristi, ena dajatev se bo preoblikovala v drugo, vse pa bodo ljudje plačali," se je na napoved ukinitve dopolnilnega zavarovanja odzval poslanec SDS Zvone Černač.

"Nedolgo nazaj, januarja, smo po nekem sestanku vrha koalicije na Brdu pri Kranju slišali predsednika vlade gospoda Goloba, da so razpravljali tudi o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja, vendar so ugotovili, da to ni največji problem na področju zdravstva v Sloveniji. Rečeno je bilo, ko tehtaš med problemom, ki je težak pet milijard, to so prihodki zdravstvene zavarovalnice, in dobički zasebnih zavarovalnic, ki jih je za 50 milijonov evrov, potem mora biti vsakemu jasno, da se je treba lotiti večjega in ne manjšega problema. Dva meseca kasneje še nismo videli zakona o preoblikovanju ZZZS ali zakona, ki bi skrajšal čakalne vrste ali uredil kaos pri dostopu do osebnega zdravnika, ampak smo bili včeraj zvečer deležni piarovske poteze po napovedi podražitve," je v odzivu na napovedano ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja povedal poslanec SDS Zvone Černač. Dopolnilno zavarovanje naj bi 1. septembra zamenjal obvezni prispevek v višini 35 evrov. 

"Vladna koalicija zganja ceneni piar, zmedeni ukrepi, nejasne prioritete, napoved številnih reform, nobena pa ne gre v pravo smer. Kar je bilo napovedano na področju zdravstva, slišali smo digitalizacija in preoblikovanje upravljanja zdravstvene zavarovalnice. Zaradi tega se ne bo izboljšala dostopnost, ne bo več zdravnikov, ljudje ne bodo imeli debelejših denarnic in bodo še vedno morali sami plačevati za zdravstvene storitve," je še povedal.

Na vprašanje, ali ukinitvi dopolnilnega zavarovanja nasprotujejo, pa je odgovoril: "Gre za improvizacijo na improvizacijo. O tem govorimo že dolgo časa, to je šlager, na podlagi katerega svoj obstoj gradi Levica že deset let. Da je treba spremeniti sistem, se vsi zavedamo, tudi mi bi ga, tudi dopolnilno zavarovanje. Nujne storitve morajo biti v celoti krite iz obveznega zavarovanja, za preživetje pa človek marsičesa ne potrebuje, to naj krije dopolnilno zavarovanje. Zdaj je na mizi piarovska poteza," je pojasnil.

Njegovo izjavo si lahko v celoti pogledate spodaj. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 42
  • Kmodri 19:05 12.april 2023.

    Černač pejt nazaj v klet na terstenjakovi!

  • Kmodri 18:34 12.april 2023.

    S(D)S spet tenko piška!

  • rd2dmk2 18:24 12.april 2023.

    černač je imel2 leti idealno priložnost da bi di uredil dopolnilno zdravstveno zavarovanje. tako in še bolj kot levica, ki ji sedaj to oporeka, pa je imel čas celo desetletje. pa je kaj ustavril ? NIČ. ima pa sedaj polna ...prikaži veča usta. bi lahko dejal, da se nihče ni polotil tega posla zato, ker zavarovalnice so sprejemale denar, kam so ga pa dajale pa.. naj mi en pove, čemu je bilo potrtebnih tolk reklam za dopolnilna zdravstvena zavarovanja ? sam zato da so nastali kvazi stroški, ki so šli sem in tja.