Slovenija
17983 ogledov

Generali draži, to pravijo v Triglavu in Vzajemni

Čakalnica Saša Despot
V zavarovalnici Triglav in Vzajemna tako odgovarjajo na naše vprašanje, kdaj lahko pričakujemo podražitev mesečne premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Po napovedi zavarovalnice Generali, da bodo za 10,39 evra zvišali ceno mesečne premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, nas je zanimalo, kakšne načrte imata zavarovalnici Triglav in Vzajemna, ki ponujata dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Sodeč po argumentih zavarovalnice Generali, ki podražitev pripisuje rasti cen zdravstvenih storitev ter rasti obsega opravljenih zdravstvenih storitev v zadnjem letu, bi lahko pričakovali, da bosta Triglav in Vzajemna sledila zgledu Generalija. 

Mesečna premija za dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri Generaliju bo do konca meseca 34,50 evra, od 1. maja dalje pa 44,89 evra. Redna mesečna premija za zavarovance Vzajemne je trenutno 35,67 evra, za zavarovance Triglava pa 35,55 evra. Če bosta Vzajemna in Triglav sledila zgledu in zvišala cene za podoben znesek, bi bilo po novem za mesečno premijo treba odšteti najmanj 45 evrov.

Vzajemna: Nimamo vpliva na dejanske stroške za zdravstvene storitve

Pri Vzajemni prav tako poudarjajo, da na višino premije vplivajo višina in obseg doplačil, spremembe cen zdravstvenih in z njimi povezanih storitev ter medicinska inflacija. "Po svoji vsebini je dopolnilno zdravstveno zavarovanje namreč v celoti odvisno od gibanj v obveznem zavarovanju. Višji odhodki ZZZS pomenijo hkrati višja doplačila k zdravstvenim storitvam in posledično tudi višjo premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Zavarovalnice nimamo vpliva na dejanske stroške za zdravstvene storitve, za katere doplačujemo z naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Vsaka odločitev zakonodajalcev o spremembah cen storitev in plač v zdravstvu pa ima neposreden vpliv na stroške zavarovalnic, ki izvajamo dopolnilno zavarovanje," pojasnjujejo.
 
Kaj to pomeni? "Če se bo trend rasti celotnih odhodkov v zdravstvenem sistemu nadaljeval, bo to vplivalo na premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Zato bo treba natančno spremljati vse dodatne obremenitve, ki se prenašajo na dopolnilno zdravstveno zavarovanje. O morebitni spremembi premije bomo zavarovance in javnost pravočasno obvestili," pravijo. 

Triglav: Sprememba premije bo neizogibna

Da se povečuje obseg odhodkov za doplačila k  zdravilom in zdravstvenim storitvam, s katerimi zavarovanci preko PDZZ sofinancirajo razliko do celotne vrednosti zdravstvenih storitev javnega zdravstvenega sistema, ki ga OZZ ne krije v celoti, opažajo tudi v Triglav, Zdravstveni zavarovalnici. "Za pokrivanje tovrstnih povečanih odhodkov zadnjega četrtletja 2022 in prvih mesecev letošnjega leta, so zavarovalnice v sklopu interventnega zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema (ZNUZSZS) uporabile presežena sredstva iz naslova PDZZ, ki so nastala v času epidemije, kot posledica omejitvenih ukrepov in zaradi manjšega obsega izvedenih zdravstvenih storitev v javnem zdravstvenem sistemu, ki ga sofinancirajo," razložijo. 

Ko bodo rezervirana sredstva porabljena in ob nadaljevanju trenda rasti celotnih odhodkov v zdravstvenem sistemu, "bo sprememba premije za PDZZ neizogibna, saj povečani odhodki iz naslova OZZ, ki ga upravlja ZZZS, pomenijo tudi povečanje odhodkov iz naslova PDZZ." Tudi oni poudarjajo, da na te odhodke nimajo neposrednega vpliva, so pa dolžni zagotavljati nemoteno tekoče izpolnjevanje obveznosti iz naslova PDZZ. "O morebitni spremembi premije dopolnilnega prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja bomo zavarovance in javnost pravočasno in na primeren način obvestili v skladu z zakonskimi določil," napovedujejo.

Konkretnega odgovora na naše neposredno vprašanje, kdaj in za koliko bodo zvišali premijo, ne pri enih ne pri drugih nismo dobili. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 42
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 10:14 06.april 2023.

    Še dobro da smo redno zavarovani, torej, na cesto nas nezavestne ne bodo menda vrgli iz Bolnice...? ali pa...500€ več na leto ? ne bo šlo.

  • dusan72 03:38 06.april 2023.

    Če je podražil en, bojo kmalu tudi drugi, nič bat. Mene bolj zanima, KAJ je z ukinitvijo tega famoznega "dodatnega" zavarovanja? Razumem, da se bo preneslo na obvezno, ampak če upoštevam, da ne bo več posrednikov (zavarovalnic),... Naj dvignejo osnovno ...prikaži več za 20€ recimo in to je to. Se pa bojim, da je kar veliko korito zadaj in se preveč pujskov napaja v njemu, da bi se to zgodilo.

  • jakec1575 20:06 05.april 2023.

    ne razumem. dopolnilno dopolni storitve obveznega zavarovanja. vec kot je izvedeno, vec dopolnilnega se porabi. se vsako leto pa so zavarovalnice imele dobicke iz tega naslova. clovek tezko razume ta pokvarjen pohhlep. Če se jim ne splaca, naj povedo, pa ...prikaži več bomo ukinili dopolnilno.