Slovenija
81956 ogledov

Velikanska podražitev dopolnilnega zavarovanja

zdravstvena kartica Žurnal24 main
S 1. majem se bo zvišala mesečna premija dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za zavarovance Zavarovalnice Generali.

Zavarovalnica Generali je sporočila, da se s 1. majem 2023 mesečna premija dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja (DZZ) viša za 10,39 evra, to je skoraj za tretjino. "Glavni razlogi za prilagoditev premije so neugodni trendi na področju zdravstvenih storitev, na katere zavarovalnica nima vpliva, in sicer rast cen zdravstvenih storitev (t. i. medicinska inflacija) ter rast obsega opravljenih zdravstvenih storitev v zadnjem letu," pojasnjujejo. 

Nova osnovna mesečna premija bo od 1. maja 2023 dalje znašala 44,89 evra, namesto dosedanjih 34,50 evra. Nazadnje so premijo povišali 1. novembra 2019, so še dodali.

Zavarovalnica Generali ima na področju DZZ dobrih 315 tisoč zavarovancev. DZZ krije doplačilo do
polne cene storitev skladno z zakonom. Pravice in pravila za izvajanje DZZ so enaka za vse zavarovance in za vse zavarovalnice, ki to zavarovanje izvajajo.

Podražitev je pred kratkim v pogovoru za Siol.net napovedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Takrat je podražitev napovedoval za jesen, a so očitno zavarovalnice pohitele. Pričakujemo lahko, da bosta Generaliju sledila tudi druga dva ponudnika.

Dopis Generalija | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
 

V Zavarovalnici Generali pravijo, da so se zaradi visoke inflacije močno povišala doplačila k zdravstvenim storitvam, poleg tega pa je bilo v prvih dveh mesecih letošnjega leta zaradi vpliva zakonodaje na področju skrajševanja čakalnih dob opravljenih 12 odstotkov več zdravstvenih storitev kot v enakem obdobju lani. Vlada je namreč namenila pol milijarde evrov za tako imenovani stresni test, ko bodo plačane vse opravljene storitve in ne le vnaprej dogovorjen obseg, kar je bila praksa v preteklih letih. S tem so želeli preveriti, koliko je zgornja meja zmogljivosti zdravstvenega sistema. Ker je več opravljenih storitev, je tudi več doplačil. Poleg tega se skozi čas spreminja nabor storitev.

Najvišjo rast stroškov v prvih dveh mesecih letošnjega leta v primerjavi z istim obdobjem lani beležijo pri bolnišnični dejavnosti, in sicer za več kot 50 %. Sledijo storitve specialistične dejavnosti in zdravstva na primarni ravni, katerih stroški so se povišali za več kot 30 %.

V zavarovalnici pojasnjujejo, da je od 1. januarja 2020 do 1. februarja 2023 Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) v nabor vključil več kot 1270 novih storitev in okrog 110 storitev, ki se izvajajo pri zdravljenju na daljavo. "Stroški doplačil so se samo v prvih dveh mesecih letošnjega leta zvišali za 27 % v primerjavi z enakim obdobjem lani. Po Oceni dolgoročnih javno-finančnih gibanj v zdravstvenem sistemu, ki jo je objavil Inštitut za ekonomska raziskovanja decembra 2022, dolgoročne projekcije gibanja zdravstvenih izdatkov in finančnih virov za njihovo pokrivanje kažejo, da bo ob nespremenjeni strukturi obojih zaradi demografskih gibanj, rasti BDP in nedemografskih dejavnikov, nastajal dolgoročen primanjkljaj."

Po podatkih zavarovalnice Generali je lani 95 odstotkov njihovih zavarovancev koristilo zdravstvene storitve na področju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 61
  • zvone92 23:11 05.april 2023.

    Super. Dokončno sem se odločil, da tega ne bom več plačeval. Itak vsak pregled moraš plačat. Levica pa....bljak, fuj fuj. 😎

  • Spac 19:09 05.april 2023.

    Slava svobodnjakov za prelepo muziko da lahko plešemo in vsem ki so jim nasedli.. Pa bravo Lukec za uresničitev obljub.. Banda pokvarjena hvala lepa🤮🤮🤮

  • Ender3 18:56 05.april 2023.

    Ob tem prispevku so se prikletni troli močno potrudili in uporabili večino up.imen. Posledično tudi mnogo všečkov. Janez je ponosen nad dosežkom maloumja.