Slovenija
78319 ogledov

Ostale bodo brez denarja: Imamo prvi odziv zavarovalnic

slovenija 06.09.2010 Vzajemna, poloznice, placevanje, foto: Bostjan Tacol
1/3
Boštjan Tacol
Zavarovalnice, ki ponujajo dopolnilno zavarovanje, so pri komentiranju vladnega predloga, s katerim se ukinja njihova ponudba, zelo previdne.

"Mi o ničemer nismo bili obveščeni, od ministra so bile zadnje zahteve, da ne dvignemo zavarovalnih premij. Sicer pa imamo v zavarovalništvu zakone, ki jih je treba spoštovati," nam je o današnjem predlogu za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja dejal predsednik uprave Vzajemne, Aleš Mikeln. 

Na vprašanje, ali je po njegovem odločitev vlade zakonita, ni želel odgovoriti, po njegovem bo več znanega na javni razpravi, kjer upajo, da bodo imeli možnost za pripombe.

Sprememba zakona bi po njegovih besedah v Vzajemni prinesla velike spremembe. O morebitnih odpuščanjih Mikeln ni želel govoriti, je pa povedal, da 90 odstotkov prihodkov Vzajemna ustvari z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem.

Vzajemna, ki jo vodi Dušan Kidrič, je tudi v pogodbi z družbo Inisis našla sume  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V skupini Triglav podpirajo spremembo javnega zdravstvenega sistema, njegovo reformo in preoblikovanje prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Ob tem pa je po njihovem mnenju ključno, da bo javni zdravstveni sistem "dostopen vsem in bo zagotavljal sodobno zdravstveno obravnavo ter široko mrežo izvajalcev, ki bodo lahko kompetentno poskrbeli za pacienta," so zapisali v odgovoru STA.

Kot opozarjajo, se odhodki zdravstvenega sistema v zadnjih letih enormno povečujejo, krepitev pa je v okviru javne zdravstvene blagajne načrtovana tudi za naprej, zato se ob tovrstnih trendih in v sedanjem načinu financiranja javne zdravstvene blagajne "ni mogoče izogniti prilagajanju premije prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, če želijo zavarovalnice nemoteno kriti doplačila za zdravstvene storitve za svoje zavarovance".

Trend, po katerem se celotni odhodki zdravstvenega sistema povečujejo, se bo nadaljeval, opozarjajo. To pa pomeni, da bodo še naprej rasli odhodki za kritje stroškov zdravstvenih storitev kot celote, ne glede na morebitno novo obliko financiranja, so izpostavili.

Slovenija 05.11.2013 logo, znak, simbolicna fotografija, zavarovalnica Triglav s | Avtor: Saša Despot/Žurnal24 Saša Despot/Žurnal24

V zvezi z napovedjo vlade o prenosu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na zdravstveno zavarovanje pa v Triglavu izpostavljajo, da morajo biti posegi v tako obsežne sisteme, kot je sistem zdravstvenega varstva, "izjemno premišljeni". Take spremembe morajo biti tudi plod splošnega konsenza vseh deležnikov, "saj lahko drugače pride do nepopravljivih posledic za zdravstveni sistem in posameznike," so zapisali.

V skupini sicer poudarjajo, da bodo še naprej razvijali dodatna zdravstvena zavarovanja in z njimi povezane storitve, saj se zavedajo njihove pomembnosti pri ohranjanju zdravja ljudi.

Zelo na kratko se je na predlog vladnih strank odzvala Irena Ilešič Čujovič, predsednica upravnega odbora Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. "Zakon je treba pregledati in preučiti možnosti. To je politična odločitev," je dejala in poudarila, da z odločitvijo vlade ni bila seznanjena. 

Komentarjev 59
  • f4d96d516c2a19a64eb5bbd3583364a1023832f0 11:21 13.april 2023.

    Ko jih jebe, golazen požrtno. Kar naj propadejo, kar se mene tiče. Dovolj so parazitirale.

  • Stane Adamič 08:53 13.april 2023.

    TILE tipi so res , ampak res nesposobni...

  • bogdan98 08:42 13.april 2023.

    Tako čas je bil da se jih ukine.Saj je bilo bolje ko smo bili brez pred desetletji.Sedaj pa bodo godrnjale ko ne bodo mogle zidat tistih bolnic privatnih.Prav je da se jih ukine.