Slovenija
1530 ogledov

ZBS: "Sistemski zakon ne more biti rešitev"

Švicarski frank Žurnal24 main
Združenje bank Slovenije meni, da sprejem sistemskega zakona ni in ne more biti rešitev.

Združenje bank Slovenije se je odzvalo na poziv Zveze potrošnikov Slovenije, naj se z zakonom zagotovi pravična razrešitev afere s švicarskimi krediti. ZPS je pozdravila predlog zakona o konverziji kreditov v švicarskih frankih, katerega pobudnik je Združenje frank. 

V Združenju bank Slovenije poudarjajo, da besedila predloga Zakona o razmerjih med dajalci kreditov in kreditojemalci glede kreditov v švicarkih frankih ne morejo komentirati, saj besedilo še ni objavljeno. Ne glede na to pa vztrajajo pri stališču, da sprejem sistemskega zakona ni in ne more biti rešitev. 

Kot pravijo, ne gre za sistemski problem, saj je bila skupna izpostavljenost domačih bank do nebančnega sektorja v švicarskih frankih v letu 2016 le dobra 2 odstotka in se je do konca lanskega leta še zmanjšala. 

švicarski frank, evro, kredit Slovenija Bankirji zastavljajo zelo čudna vprašanja

"Kršili bi načelo enakosti"

Izpostavljajo tudi, da so motivi in položaji kreditojemalcev lahko zelo različni, sistemska rešitev pa pomeni, da se vse obravnava na enak način. Izenačevanje kreditov v švicarskih frankih s krediti v evrih bi pomenilo kršitev načela enakosti, ker bi se določenim kreditojemalcem zmanjšala obveznost, ki jo bo moral prevzeti nekdo drug. "Pri Združenju bank Slovenije ponavljamo stališče, da bi s sprejemom zakona ustvarili diskriminacijo, neenakost in neenakopravnost med uporabniki bančnih storitev ter produktov. Privilegirali bi namreč kreditojemalce kreditov v švicarskih frankih in deprivilegirali kreditojemalce kreditov v evrih. Še posebej ob dejstvu, ker je delež neplačnikov obeh skupin kreditojemalcev primerljiv." 

Švicarski frank Krediti Slovenija Sodišče EU odločilo glede posojil v švicarskih frankih. Sodba zavezujoča za vse države

ZBS opozarja tudi na negativne posledice za državo in davkoplačevalce ter na gospodarstvo. "To bi se odrazilo predvsem v upadu investicij zaradi pravne negotovosti, tako na področju bančnega sektorja, kot tudi širše," menijo v ZBS. 

Združenje kreditojemalce poziva, naj se v primeru težav obrnejo neposredno nanje. 

Združenje je zavrnilo navedbo ZPS, da niso sodelovali pri prizadevanjih za dogovor o izvensodnem reševanju sporov med bankami in kreditojemalci v okvirih veljavne zakonodaje. "Obžalujemo pa spremembo okoliščin, ki so v ta proces posegle z vložitvijo predloga zakona v parlamentarni postopek," še dodajajo v ZBS. 

švicarski frank, evro, kredit Denar Slovenija Država z macolo nad 16 tisoč kreditov v frankih Frank Preobrat Slovenija Preobrat: prva zmaga za kreditojemalce v švicarskih frankih
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.