Šport
76532 ogledov

Velik poraz Novaka Đokovića

Epa
Končana drama v Avstraliji. Novak Đoković mora zapustiti državo.

Obravnava v zadevi avstralski vizum za Novaka Đokovića na zveznem sodišču v Melbournu je zaključena. Trije sodniki so soglasno odločili, da mora Srb zapustiti državo. Do deportacije bo ostal v priporu. Pritožba ni možna. Đoković bo moral plačati tudi odpravnino, ki naj bi bila pol milijona avstralskih dolarjev. 

Tričlanski senat sodišča je sprejel odločitev, da se Đokovićev zahtevek zavrne. Tenisač je namreč zahteval ponovno priznanje njegove vize, ki jo je v petek z izvršnim sklepom na podlagi javnega interesa preklical avstralski minister za priseljence Alex Hawke. Đokovićeva pravna ekipa je pri tem trdila, da je sklep neracionalen, poroča avstralski časnik The Age. Sodišče je to zavrnilo. V postopku to sicer ni tehtalo ministrove utemeljitve, temveč zgolj zakonitost sprejetega sklepa. Z odločitvijo je Đoković izčrpal pravna sredstva in bo moral zapustiti državo.

Z današnjo odločitvijo sodišča je Đoković ostal brez nastopa na turnirju, ki ga je osvojil kar devetkrat, to je največ v zgodovini. Srb je ostal brez možnosti, da bi osvojil 21. grand Slam v karieri in tako presegel dosežek Rogerja Federerja in Rafaela Nadala, ki imata prav tako po 20 naslovov.

Đokovićevo mesto na žrebu bo zdaj zasedel peti igralec na lestvici ATP Andrej Rubljev, v prvem krogu se bo pomeril z Đokovićevim rojakom Miomirjem Kecmanovićem.

Novak Đoković Saga se nadaljuje Šport Avstralci znova pridržali Đokovića

Prvi teniški igralec sveta je bil v nedeljo zjutraj po avstralskem času na zaslišanju na uradu za priseljevanje, nato pa ga je čakala še zadnja obravnava na sodišču. Da bi Đoković ostal v Avstraliji, bi moralo zvezno sodišče razveljaviti ministrovo odločitev, kar ni običajno in se na koncu tudi ni zgodilo. Če bi ostal v Melbournu, bi Đoković v ponedeljek odigral tekmo 1. kroga OP Avstralije proti rojaku Kecmanoviću.

 | Avtor: Epa Epa

Avstralske oblasti so zaradi nekaterih nelogičnosti v potrdilih, ki jih je Đoković priložil k vizumu, sprožile dodatne preiskave. Nemški Spiegel je tako odkril, da se datumi na priloženih potrdilih ne ujemajo, kar je vzbujalo dvom o njihovi resničnosti, čeprav so srbske oblasti potrdile, da so dokumenti o prebolevnosti verodostojni. Đokovićeva ekipa se je prav tako zmotila in v dokumentih za vizum zapisala, da srbski teniški igralec pred pristankom v Avstraliji ni bival v tujini zadnjih 14 dni, kar pa ne drži. Treniral je v Španiji. Đoković je prav tako priznal, da je snemal intervju za francoski L'Equipe, čeprav je vedel, da je okužen. Zanikal pa je, da bi se družil in fotografiral z otroki, saj takrat ni vedel, da je okužen. 

Đokovićeva odvetniška ekipa bi, če bi bilo pritožbi ugodeno, zahtevala takojšnjo izpustitev srbskega teniškega igralca. Odvetniki Srba so na sodišču vztrajali, da vlada nima dovolj dokazov in da vse temelji na predvidevanjih, kaj se bo zgodilo z nasprotniki cepljenja med Avstralci. Prepričani so, da minister pri tem ni sledil medicinskim dokazom. Na drugi strani je bil državni odvetnik prepričan, da je srbski teniški igralec v Avstraliji postal ikona anticepilcev. Kot enega od argumentov je odvetnik države navedel, da je v Srbiji malo cepljenih in da je Đoković v tej državi ikona.

"Ne smemo trpeti zaradi prisotnosti vsiljivca in se hkrati bati, kaj se lahko zgodi, če ga odstranimo iz države," je dejal državni odvetnik in dodal, da v ministrovi odločitvi ni nič nerazumnega.

novak đoković Saj ni res, pa je! Šport Škandal vseh škandalov: tako so Avstralci lagali glede Đokovića

 

 

Komentarjev 73
  • marko305 17:26 17.januar 2022.

    Ker je lagal , mora domov !!! To ni Balkan .

  • bozica3 16:39 16.januar 2022.

    Kot so pobili domorodce..tako zdaj pobijajo s cepivi ostale ljudi....isti kot tisti v 40-seth..fasizem..

  • Luksi 11:24 16.januar 2022.

    Avstralija ima jasna pravila za vstop v državo, ampak mi balkanci vedno iščemo luknje v zakonu, da se izogibamo vsem pravilom. Novax si je omislil ekipo pravnikov, ki naj bi te luknje poiskala in mu omogočila neomejeno gibanje kljub vsem ...prikaži več pravilom. Pozabil pa je, da ni na balkanu in, da obstajajo države, kjer se dejansko gleda namen nekega zakona in da je le ta izpolnjen, zato so ga pač izgnali. Žalostno pa je, da če bi poskušal priti v zlovenijo, bi verjetno sprejeli novaxov zakon...