Šport > Kolesarstvo
11548 ogledov

Kakšna smola, največji vseh časov že zaključil s Tourom

Mark Cavendish Profimedia
Mark Cavendish je po padcu v osmi etapi že končal svoj zadnji Tour v življenju.

Britanski kolesarski zvezdnik Mark Cavendish (Astana Qazaqstan) je padel v osmi etapi dirke po Franciji od Libourna do Limogesa (201 km) ter zaradi suma na zlom ključnice že končal svoj zadnji Tour. Osemintridesetletnik je padel 64 km pred ciljem, zaradi odstopa pa ostal brez možnosti za rekord po številu etapnih zmag na francoski pentlji.

Cavendish je namreč v karieri na Touru zbral 34 etapnih zmag, s čimer je izenačen na vrhu z legendarnim Belgijcem Eddyjem Merckxom. Kolesar z otoka Man je bil v petkovi etapi do Bordeauxa drugi in tako za las ostal brez rekorda, pred tem pa je v tretji in četrti etapi zabeležil še šesto oziroma peto mesto v skupinskem sprintu.

Mark Cavendish | Avtor: Profimedia Profimedia

Sloviti Britanec se je po množičnem padcu na začelju glavnine, do katerega je prišlo po stiku Cavendisha in Pella Bilbaa, skušal pobrati s tal, a je takoj začutil bolečino v desni ključnici. Cavendish je bil edini izmed udeleženih v padec, ki z dirko ni mogel nadaljevati. Po posvetu z zdravnikom je namreč radio Tour potrdil, da je 38-letnik ob svojem zadnjem nastopu na Touru odstopil. Med letošnjo dirko po Italiji je namreč oznanil, da se bo po koncu sezone upokojil.

Verjetno celo največji sprinter vseh časov je naravnost sanjsko končal svoj zadnji Giro, potem ko je slavil zmago na poslednji 21. etapi, številni ljubitelji kolesarstva pa so upali, da se bo na podoben način, s še svojo rekordno 35. etapno zmago, poslovil tudi od Toura, a je teh sanj zdaj na žalost konec.

V karieri je sicer legendarni sprinter z otoka Man zabeležil kar 162 zmag, od tega 34 na Touru, 17 na Giru in tri na Vuelti. Postal je tudi svetovni prvak leta 2011 v Koebenhavnu. Prvo zmago je slavil že leta 2006, zaenkrat zadnjo pa na minulem Giru, ko je dobil zadnjo etapo italijanske pentlje. Je eden redkih kolesarjev, ki mu je uspelo osvojiti majico za najboljšega po točkah na vseh treh velikih tritedenskih dirkah, ter edini, ki je štirikrat zapored slavil na Elizejskih poljanah, zadnji etapi dirke po Franciji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice