Šport > Kolesarstvo
5793 ogledov

Šok: Kolesarski velikan zaradi težav s srcem ekspresno končuje kariero

Sep Vanmarcke Profimedia
Odlični belgijski specialist za spomladanske klasike je nenadoma končal kariero, potem ko so zdravniške preiskave pokazale resne težave z njegovim srcem.

Sep Vanmarcke je šokiral kolesarski svet z novico, da se umika iz profesionalnega kolesarstva, potem ko je slikanje srca pokazalo brazgotino na njegovem srcu, ki bi lahko povzročila nadaljnje zaplete. Pri Belgijcu so med tekmovanjem zaznali nenormalno visok srčni utrip, kasnejša magnetna resonanca pa je potrdila prisotnost brazgotine. Nadaljnje dirkanje bi lahko povzročilo srčno popuščanje, zato je moral nenadoma končati kariero.

Šokantno novico je Vanmarcke razkril v uradni izjavi za javnost njegove trenutne ekipe, moštva Israel-Premier Tech. V njej je odlični belgijski specialist za klasike nagovoril vse, ki so ga podpirali tekom bogate 14-letne profesionalne kariere.

"Želel bi si, da bi lahko še nekaj let dirkal na najvišji ravni in skupaj s svojo ekipo dosegal odlične rezultate na največjih dirkah. Zelo žalostno in boleče je naznaniti konec kariere na tak način," je bil razumljivo razočaran Vanmarcke. "Obenem sem hvaležen, da so bile težave z mojim srcem pravočasno odkrite. Zdaj si bom vzel čas za svojo družino ter da sprejmem situacijo in razmislim, kaj želim početi v prihodnosti. Vse moje življenje se je vrtelo okoli kolesarstva, ki bo za vedno moja strast."

Vanmarcke je veljal za specialista za spomladanske klasike, na katerih je dosegal fantastične rezultate, čeprav je zelo redko zmagoval. Zaznamovali so ga predvsem odlični rezultati v prvi deseterici in tudi nastopničkah. V profesionalni karieri je vseeno zbral spoštovanja vrednih devet zmag, izmed katerih sta najbolj odmevni tista po uspešnem napadu v zadnjem kilometru na Bretanski klasiki leta 2019, ki spada v najvišji rang WorldTour dirk, in tista na dirki Omloop het Nieuwsblad, ko je leta 2012 premagal kralja klasik Toma Boonena.

A čeprav je devet zmag na profesionalnem nivoju odličen dosežek, ta številka niti slučajno ne prikaže, za kako izjemnega kolesarja za klasike je šlo. Med drugim je Vanmarcke blestel s svojimi pogumnimi napadi, bil pa je zelo blizu zmagi na kar dveh velikih kolesarkih spomenikih, dirki po Flandriji in dirki Pariz-Roubaix. Vanmarcke se tako lahko pohvali s kar petimi uvrstitvami med prvo šesterico na dirki Pariz-Roubaix, najbližje večni slavi pa je bil leta 2013, ko ga je v sprintu za zmago premagal le trikratni zmagovalec, legendarni Fabian Cancellara.

Sep Vanmarcke | Avtor: Profimedia Profimedia

"Ko sem si leta 2003 prvič pripel startno številko, nisem niti sanjal, da mi bo uspela takšna profesionalna kariera. Z vsemi vzponi in padci mi je 14 let uspelo živeti svoje sanje," se je na svojo kariero ozrl kolesarski velikan, ki je dvakrat stal tudi na stopničkah legendarne dirke po Flandriji, ko ga je leta 2014 premagal Cancellara in leta 2016 Peter Sagan.

Njegovo kariero je na žalost precej zaznamovala in oklestila tudi smola, saj je veljal za enega najbolj nesrečnih kolesarjev v pelotonu, saj so mu še dosti odmevnejše rezultate preprečili padci (po navadi ne po njegovi krivdi) in predrte zračnice. Kljub temu je veljal za izjemno prijetnega in skromnega kolesarja, ki ni nikoli za slabše rezultate krivil svoje smole.

"Nisem bil velik talent, toda s predanostjo in trdim delom sem lahko tekmoval z najboljšimi kolesarji sveta na najpomembnejših dirkah v letu. Spoznal sem mnogo ljudi in kultur s celotnega sveta ter obiskal mesta, za katera nisem prej nikoli niti slišal," se je Vanmarcke čustveno zahvalil kolesarstvu za vse, kar mu je dalo. 

Sep Vanmarcke | Avtor: Profimedia Profimedia

Svojo zadnjo zmago v karieri je dosegel minulo leto na klasiki po Marylandu, medtem ko je zadnji odmeven rezultat dosegel letos spomladi, ko je dirko Gent-Wevelgem končal na tretjem mestu, le za zvezdnikoma Jumbo-Visme Woutom van Aertom in Christophom Laportom. Zadnjo dirko v svoji karieri pa je odvozil pred dvema tednoma, ko je nastopil na belgijskem državnem prvenstvu.

Vanmarcke je sicer tekom svoje kariere nastopal z nekatere najmočnejše ekipe na svetu. Profesionalno pot je začel pri ekipi Topsport Vlaanderen (današnji Team Flanders-Baloise), jo nadaljeval pri Garminu (današnji EF Education-EasyPost), se za nekaj let preselil k LottoNL-Jumbu (današnji Jumbo-Visma), preden se je vrnil k ekipi EF Education First. Zadnja tri leta pa je nastopal za ekipo Israel-Premier Tech.

"V treh letih, ki jih je Sep preživel pri ekipi Israel-Premier Tech, je postal temeljni član naše družine in seveda smo zelo žalostni, da se je moral upokojiti na tak način," je bil ob objavi novice žalosten generalni menedžer ekipe Kjel Carlström. "Naša prioriteta je Sepovo zdravje in hvaležni smo, da se je ta zaplet odkril tako zgodaj. Še naprej bomo podpirali Sepa v tem času njegove tranzicije, ko ugotavlja, kaj si želi početi v prihodnje."

"Rad bi se zahvalil Sepu za vse, kar je napravil za našo ekipo. Smo izjemno hvaležni za njegovo strast in vodstvene sposobnosti, ki jih je pokazal tekom časa tekmovanja za našo ekipo. Bilo je izjemno zadovoljstvo imeti kolesarja, kot je Sep, v našem dresu," se je od svojega kolesarja poslovil Carlström.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice