Šport > Košarka
10416 ogledov

Luka v prvem polčasu z eno najboljših predstav v zgodovini lige

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so ob odlični predstavi Luke Dončića premagali Utah Jazz s 147:97.

Luka Dončić in soigralci so tokrat na domačem parketu gostili moštvo Utah Jazz, ki je na prvih 20 tekmah v sezoni zabeležilo 7 zmag in 13 porazov. Mavericks so v dvoboj vstopili z odigrano tekmo manj pri razmerju 11-8. V prvo peterko Dallasa se je po lažji poškodbi vrnil Kyrie Irving, pri Utahu je manjkal finski zvezdnik Lauri Markkanen, ob njem pa prav tako zelo pomembna člana ekipe iz Salt Lake Cityja Jordan Clarkson in Kelly Olynyk.

Dončić je izjemno odprl tekmo. Najprej je zadel dva meta za tri točke in z njima popeljal domače do prednosti 6:0, nato je prišel še do dveh skokov v napadu in iz drugega poizkusa prišel do novega koša. Podelil je tudi dve asistenci za uspešna meta Irvinga, trener gostov Will Hardy pa je že po dveh minutah in pol tako moral vzeti minuto odmora pri zaostanku 4:13.

Do polovice četrine je slovenski as v svojo statistiko vpisal že 14 točk, zadel je namreč še dve trojki, izza črte je metal 4/4.

A tudi Utah je bil natančen, gostje, ki so sicer izgubili tri žoge, so zadeli osem od prvih desetih metov, razlika pa tako v korist domačih pri 26:21 ni bila ravno visoka. 

Po domači minuti odmora je Luka prišel že do svoje pete asistence ob zabijanju Derricka Jonesa Jr., v obrambi je pobral skok, četrti na tekmi, nato pa dosegel še koš za 30:21. Ob tem izidu je štiri minute pred koncem četrtine sedel na klop.

Njegovi soigralci so ob dveh trojkah Tima Hardawayja Jr., ki se je po nekaj tekmah izostanka zaradi težav s hrbtom prav tako vrnil v zasedbo Dallasa, kasneje že povedli za 17 točk, a je Utah ob koncu četrtine zaostanek uspel znižati na 29:40.

Dončić, ki je postal prvi košarkar v tej sezoni z vsaj desetimi točkami, petimi skoki in petimi podajami v prvi četrtini, je zaigral od začetka druge četrtine. Dosegel je koš ob prekršku in z dodatnim prostim metom Dallas oddaljil na 45:31.

Še naprej je zbiral tudi ulovljene žoge in podaje, že minuto pred polovico četrtine pa je z novo trojko znova prisili goste v posvet na klopi. Slovenec je vknjižil že 23 točk ter po 7 skokov in 7 podaj. Za takšen dosežek je potreboval le dobrih 12 minut igre. Dallas je vodil s 53:39.

Dobre tri minute pred odhodom na glavni odmor so Mavericks ob novem košu Slovenca prvič na tekmi povedli za 19 točk.

Ta je sicer poskrbel za eno najboljših predstav v prvem polčasu v zgodovini lige. Že minuto pred koncem druge četrtine je namreč prišel do trojnega dvojčka ob asistenci za 'alley-oop' zabijanje Derecka Livelyja II. Nato je še dodal svojo šesto trojko iz desetih poizkusov. 

Mavericks so ob polčasu vodili s 74:51.

Dončić je ob metu iz igre 10/17 (6/10 trojke, 3/5 prosti meti) zbral 29 točk, k temu pa dodal še po 10 skokov in podaj.

Prvič v ligi NBA se je zgodilo, da je košarkar v prvi četrtini prišel do trojnega dvojčka, ob tem pa je dosegel tudi več kot 25 točk. To je bil sicer Dončićev 60. 'triple-double' v NBA karieri, na večni lestvici se zdaj sam nahaja na devetem mestu. Za sabo je pustil legendarnega Larryja Birda.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

V tretji četrtini ni minila niti minuta, ko je Dončić že presegel tridesetico. Dosegel je koš ob prekršku, nato pa dodal še točko z dodatnega prostega meta.

Z naslednjim košem, s polaganjem je zaključil protinapad, je poskrbel za +30.

Predstava Slovenca je očitno znervirala košarkarje Utaha, z Dončićem je tako poskušal obračunati Kriss Dunn, oba sta dobila tehnično napako. Pri tem je Ljubljančan sicer le stal pri miru in se nasmihal v obraz jeznemu tekmecu, ki je vanj uperil prst.

Dončić je minuto pred koncem četrtine prišel do natanko 40 točk. Ob visoki razliki, Dallas se je v zadnjih 12 minut igre podal s prednostjo 109:74, je bilo že jasno, da ga Jason Kidd ne bo več poslal v igro.

Prednost je v zadnji četrtini, ki so jo večinoma odigrali rezervisti, hitro narastla na več kot 40 točk, dve minuti pred koncem pa je naskok domačih znašal celo +51. Dvoboj se je na koncu končal z rezultatom 147:97.

Luka je tekmo sklenil z metom 14/25 iz igre (6/12 trojke, 6/8 prosti meti), dosegel je 40 točk. Imel je še 10 ulovljenih žog, 11 asistenc in ukradeno žogo. Irving je k zmagi dodal 26 točk, Hardaway Jr. pa 17. Vseh 13 igralcev Dallasa se je vpisalo med strelce.

Pri Utahu je 21 točk zbral Ochai Agbaji, 11 pa Talen Horton-Tucker.

Komentarjev 1
Sorodne novice