Šport > Košarka
7 ogledov

Slovenija je v igri za kolajno

Djordjević je v bogati karieri igral za mnogo evropskih velikanov. Tu se je v dr Žurnal24 main
Slovenci se bodo na evropskem prvenstvu pomerili tudi s Srbijo. Možnosti obeh ekip je za Žurnal24 komentiral nekdanji zvezdnik jugoslovanske izbrane vrste Aleksandar Djordjević.
 

Eden največjih "Jugosov"

Djordjević je za reprezentanco Jugoslavije odigral 108 tekem in v njenem dresu osvojil olimpijsko srebro (1996), zlato na svetovnem prvenstvu (1998), bil pa je tudi trikrat zlat na evropskih prvenstvih (1991, 1995 in 1997). V klubski konkurenci je med drugim igral za Partizan, Fortitudo, Bologno, Portland, Barcelono, Real Madrid in Scavolini.

Kaj menite o slovenski reprezentanci?
Slovenija ima zelo dobro reprezentanco. Menim, da lahko končno izkoristi priložnost in naredi nekaj velikega. Litovci in Grki bodo nastopili oslabljeni, Nemčija bo brez Nowitzkega, Francija se je komaj uvrstila na EP, tudi mi nismo dominantni kot nekoč. Individualno kakovost vsekakor imate. Tu so Beno Udrih, Boštjan Nachbar, Jaka Lakovič, Matjaž Smodiš, Erazem Lorbek ... Vsi so v zrelih košarkarskih letih, veliko prednost pa bi lahko prinesel tudi Jure Zdovc. Ta je bil vedno zelo ambiciozen. Menim, da ne bi bilo veliko presenečenje, če bi se vmešali v boj za kolajne. Končno!

V preteklosti ste igrali z Zdovcem. Kako bi ocenili njegove trenerske sposobnosti?
Kot trenerja ga res ne poznam. Je bil pa izjemen fant in odličen košarkar. Verjamem, da bo tudi zelo uspešen trener. Znanje za kaj takšnega vsekakor ima.

Česa je sposobna Srbija?

Gre za dobro generacijo, vendar je pred EP nemogoče napovedati kaj pametnega. Naš cilj je vsekakor, da se uvrstimo na svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto. Torej moramo doseči uvrstitev med prvih šest na Poljskem. Vendar pri nas vseskozi razmišljamo tudi o kolajnah. Kaj takega bo zelo težko doseči. EP bo dober pokazatelj tega, kje se trenutno nahaja srbska košarka. Če so fantje pravi, bo pokazal dosežek na Poljskem. Do zdaj so bili odlični.

Večina igralcev prihaja iz Partizana. Bo Srbija bolj uigrana kot druge izbrane vrste?

To ni pomembno. Partizan je vedno dajal največ košarkarjev, ki so igrali v reprezentanci. Tudi sistem igre bo drugačen.

Kdo je glavni favorit prvenstva?
Zame je to vsekakor Španija, glavni zvezdnik prvenstva pa bo Pau Gasol.

V skupini s Srbijo, Španijo in Slovenijo je tudi Velika Britanija. Ta je v pripravah na EP že ugnala Slovenijo ...

Nihče ni več lahko premagljiv. Na vsaki tekmi je veliko odvisno od trenutnega navdiha, poškodb, razpoloženosti igralcev ... Kljub temu menim, da bodo v drugi krog tekmovanje napredovale Španija, Srbija in Slovenija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.