Šport > Košarka
2062 ogledov

Znani Slovenec razložil, zakaj je vdrl na igrišče in prekinil tekmo Slovenije

Slovenija - Izrael Anže Petkovšek Kvalifikacijska tekma za EP 2025 med Slovenijo in Izraelom v dvorani Bonifika v Kopru.
Varnostno tvegana tekma izraelskih košarkarjev v Kopru je minila dokaj mirno, za največji incident je poskrbel Franci Kek.

Košarkarska tekma v Kopru med reprezentancama Slovenije in Izraela, ki je veljala za varnostno tvegano, je minila mirno, so po nedeljski tekmi sporočili s koprske policijske uprave. Zabeležili so dve kršitvi zakonov o javnem zbiranju in o zasebnem varovanju. Pred dvorano je sicer skupina 30 protestnikov s transparenti in zastavami mirno izrazila podporo Palestincem.

V dvorani Bonifika si je tekmo ogledalo okoli 2400 gledalcev, so navedli na policiji. Varnostniki so iz dvorane pospremili dva domnevna kršitelja zakona o javnem zbiranju oziroma zakona o zasebnem varovanju. Proti njima bo uveden prekrškovni postopek, so napovedali policisti. Ob tem niso pojasnili, ali gre za privržence Solidarnostnega odbora za svobodno Palestino, ki so kljub izrecni prepovedi prinesli v dvorano nekaj zastav in transparentov.

Slovenija - Izrael | Avtor: Anže Petkovšek Kvalifikacijska tekma za EP 2025 med Slovenijo in Izraelom v dvorani Bonifika v Kopru. Anže Petkovšek

Kot so še povedali na policiji, so varovanje izvedli skladno z izdelanim načrtom, pri tem pa so uporabili tudi tehnična sredstva za fotografiranje, video ter avdio snemanje. Varnostni ukrepi so bili sicer zelo opazni. Nad Koprom je večkrat zakrožil policijski helikopter, okrog športne dvorane pa je bilo parkiranih več deset policijskih vozil.

Nastope izraelskih športnikov v tujini sicer že desetletja povsod spremljajo podobni varnostni ukrepi zaradi nevarnosti terorističnih napadov. V zadnjih mesecih je pozornost javnosti bolj usmerjena v proteste proti ravnanju izraelske vojske v Gazi, kjer je bilo po podatkih palestinskih oblasti ubitih skoraj 30.000 ljudi, ranjenih pa okrog 70.000.

Tekmo drugega kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025, na kateri so slovenski košarkarji premagali izraelske z 88:79, in je minila brez večjih incidentov, je še najbolj zaznamoval znani slovenski režiser, producent, igralec, komik in nekdanji poslanec Franci Kek, ki je med tekmo v znak protesta proti izraelski agresiji v Gazi vdrl na igrišče in se ulegel na parket, s katerega so ga morali pospremiti varnostniki.

Po tekmi se je Kek odzval tudi preko socialne platforme X, kjer je razložil, kaj je želel s svojim incidentom sporočiti. "V času globalne brezbrižnosti je potrebno vstati iz cone udobja in jasno povedati, da Izrael izvaja genocid nad Palestinci in da Netanjahu, ko se pogleda v ogledalo, v njem vidi Hitlerja. Današnja košarkarska tekma je bila ob vsem tem drugorazredna tema," je zapisal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Idioti 12:23 27.februar 2024.

    Kek vsaka čast , še imamo v srcu poštenih ljudi ! Smrt izraelu , smert židom !

  • Tupamaros 12:17 27.februar 2024.

    Bedarij ne komentiram.

  • atamama 11:24 27.februar 2024.

    Ne vem ali so se organizirali za protest zadnjo minuto ali pa so med gledalci pro izraelski ljudje. Največ bi morda Kek dosegel, če bi organiziral kampanijo proti ogledu tekme. Morda bi dosegel, da bi poročali o 240 gledalcih, to ...prikaži več bi bil uspeh. Pa še vedelo bi se kdo od teh gledalcev podpira genocid.... ali pa koliko vernikov JJ hodi na tekme, ker za SDS je jasno na kateri strani je glede na poteze njih vodje.

Sorodne novice