Šport > Nogomet
12 ogledov

Chelseajev zgodovinski "dvojček"

John Terry Frank Lampard Florent Malouda
1/30
Žurnal24 main
Nogometaši Chelseaja so po osvojitvi naslova angleških prvakov sezono zaključili v stilu in osvojili še pokal FA. Didier Drogba je iz prostega strela zabil gol, ki je modrim prinesel prvi "dvojček" v zgodovini.

Z nesrečnim porazom se zaključuje čudežna zgodba Portsmoutha, ki je bil v finalu pokala FA nedorasel tekmec Chelseaju. Zdaj že drugoligaš s strašanskimi finančnimi težavami je imel na nogah tudi šokantno vodstvo, a je Kevin-Prince Boateng v drugem polčasu zapravil strel z enajstih metrov. Didier Drogba je nato že čez nekaj minut mojstrsko izvedel prosti strel in še enkrat zabil na "svojem" Wembleyju ter odločil zmagovalca, zgrešena enajstmetrovka Franka Lamparda pa je na koncu ostala nekaznovana.

Drogba spet zabil na Wembleyju
Didier Drogba je ohranil izjemen niz zadetkov, ki jih dosega na angleškem državnem stadionu. Napadalec Slonokoščene obale je zdaj zadel na vseh šestih tekmah Chelseaja na Wembleyju, odkar so lepotca odprli leta 2007.

Na znova sramotno pripravljeni travnati površini svetišča angleške reprezentance je v prvem polčasu igralo le eno moštvo. Le kombinacija čudeža, Davida Jamesa in čiste sreče je skozi vseh 45 minut preprečevala Chelseaju, da bi pobegnil na vsaj nekaj golov prednosti. Modri so v tem času kar petkrat stresli okvir vrat, najbolj pa se je osramotil Salomon Kalou, ki je katastrofalno izvedel strel na prazna vrata z le nekaj metrov in zadel prečko. Mornarji so nekako zdržali do polčasa, prek Frédérica Piquionna bi lahko celo čudežno zadeli, in pravljični zaključek še bolj pravljične zgodbe je bil za obubožani klub še vedno povsem mogoč.

Kevin-Prince Boateng se je po zapravljeni enajstmetrovki nemočno zgrudil na tla | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Mislil sem že, da nas je sreča zapustila, ampak kakšen izjemen prosti strel Didierja!
John Terry

Vprašanje kaj bi se zgodilo, če bi Kevin-Prince Boateng, do tedaj eden najboljših mož na igrišču, uspel zabiti iz najstrožje kazni. Prodirajočega Aruno Dindana je zrušil rezervist Juliano Belletti, Boateng pa je pred svetovnim avditorijem (poleti se mu obeta prestop k enemu izmed velikanov) želel pokazati vse kar zna. To je storil izjemno slabo, Petr Čech je njegov strel ubranil, Didier Drogba pa je praktično iz naslednjega napada zabil za vodstvo. Prosti streli napadalca Slonokoščene obale postajajo že prave specialitete in tudi tokrat je bilo tako, saj je s pomočjo vratnice (še šestič!) premagal do tedaj nepremagljivega Jamesa. Mornarji so do konca kar nekajkrat zapretili, a so modri zdržali in postali sedmo moštvo v angleški zgodovini, ki mu je uspelo osvojiti "dvojčka" - naslov angleških prvakov in pokal FA, medtem ko je njihov branilec Ashley Cole postal prvi nogometaš s šestimi naslovi, po tem ko je tri osvojil že z londonskim sosedom Arsenalom.

To je dan, ko sem zelo ponosen in zelo žalosten - žalosten, ker nismo zmagali, toda to je bila neverjetna sezona in nekaj, česar ne bom pozabil.
Avram Grant

"Neverjetno," je po tekmi za ITV1 dejal kapetan Chelseaja John Terry. "V zgodovini kluba to (osvojitev dvojčka, op. p.) ni uspelo še nikomur in da je to uspelo prav nam je res nekaj posebnega. Mislil sem že, da nas je sreča zapustila, ampak kakšen izjemen prosti strel Didierja!" Kot že mnogi pred njim se je reprezentančni branilec obregnil tudi ob njivo, ki ji pri angleški nogometni zvezi začuda rečejo zelenica: "Igrišče je pokvarilo finale. To je verjetno najslabša zelenica, na kateri sem igral v letošnji sezoni.' Nekdanji strateg modrih Avram Grant je moral znova preboleti grenak poraz v finalu pokalnih tekmovanj, po tem ko mu je srce v finalu Lige prvakov že zlomil Manchester United: "To je dan, ko sem zelo ponosen in zelo žalosten - žalosten, ker nismo zmagali, toda to je bila neverjetna sezona in nekaj, česar ne bom pozabil. Enajstmetrovka? Zmaguj kot ekipa, izgubljaj kot ekipa. Zgodi se tudi najboljšim."

Pokal FA, finale:

Chelsea : Portsmouth 1:0 (0:0)
Drogba (58)
Boateng (Portsmouth/56) in Lampard (Chelsea/89) sta zgrešila 11-metrovki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.