Šport > Nogomet
3558 ogledov

Enemu največjih vseh časov odvzeli potni list, ker si je drznil spregovoriti

Ali Daei Profimedia
Legendarni nogometni napadalec Ali Daei se je znašel v nemilosti iranskih oblasti.

Legendi iranskega nogometa Aliju Daeiju, drugemu najboljšemu strelcu v zgodovini reprezentančnih tekem, so oblasti odvzele potni list, potem ko je obtožil "nasilje policije" in "zatiranje demonstracij", ki njegovo državo pretresajo od sredine septembra, lokalne medije navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Ali Daei, ki živi v Iranu, naj bi bil ob potni list zaradi tega, kar je zapisal na Instagramu v odzivu na smrt Mahse Amini, je objavil reformistični časopis Hamihan.

Iran je prizorišče protestov, odkar je 22-letna iranska Kurdka umrla 16. septembra, potem ko jo je v Teheranu aretirala policija. Ta jo je obtožila, da je kršila kodeks oblačenja Islamske republike za ženske, zlasti nošenje tančice.

Med shodi, ki so jih oblasti označile za "nemire", je bilo ubitih na desetine ljudi, večinoma protestnikov, navaja AFP, nekaj pa tudi pripadnikov iranskih varnostnih sil. Te so aretirale več sto ljudi.

Ali Daei | Avtor: Epa Epa
Zdaj 52-letni Daei z vzdevkom "šahriar" (kralj, perzijsko) je 27. septembra pozval oblasti, naj "rešijo probleme iranskega ljudstva, namesto da se zatekajo k represiji, nasilju in aretacijam".

Omenjeni nogometaš je bil najboljši strelec v zgodovini moškega mednarodnega nogometa do septembra 2021, ko ga je prehitel Portugalec Cristiano Ronaldo. Je tudi prvi iranski igralec, ki je zaigral v Evropi, kjer je nastopal v nemški ligi za Arminio Bielefeld, preden se je pridružil velikanu Bayernu iz Münchna in nato Herthi iz Berlina.

Pri Herthi so v nedeljo prek Twitterja zapisali, da obžalujejo, da njihov nekdanji nogometaš "ne sme zapustiti države, ker se je zavzemal za pravice žensk".

Protestno gibanje v Iranu je podprlo več iranskih športnikov ter igralcev in filmskih ustvarjalcev, ki so pozvali oblasti, naj prisluhnejo zahtevam protestnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.