Šport > Nogomet
1893 ogledov

Na račun bo kapnilo kup milijonov, kako si jih bodo razdelili?

Slovenija - Kazahstan Anže Petkovšek
Slovenska nogometna reprezentanca si je z uvrstitvijo na Euro 2024 zagotovila lep kos Uefine finančne pogače.

Preboj slovenskih nogometašev na veliko tekmovanje, četrto v zgodovini države in prvo po letu 2010, ni pomemben samo v športnem smislu, temveč bo uspeh naših junakov blagodejno vplival tudi na finančno stanje Nogometne zveze Slovenije (NZS), kar bo med drugim pripomoglo k boljšim pogojem za razvoj nogometnega potenciala na sončni strani Alp in nadaljnjemu uspešnemu slovenskemu udejstvovanju v najpomembnejši postranski stvari na svetu.

Slovenija - Kazahstan 24 let kasneje Šport Član zlate generacije: Pokazali so pravi značaj sprejem nogometašev Fotogalerija Šport Sprejem: "To so sanje vsakega nogometaša"

Nagradni sklad evropskega prvenstva 2024 znaša vrtoglavih 371 milijonov evrov, kar je 70 milijonov več kot pred štirimi leti. Uefa na čelu s predsednikom Aleksandrom Čeferinom bo med 24 udeleženk prvenstva razdelila slabih 230 milijonov evrov oziroma 9,25 milijona evrov na posamezno reprezentanco.

Bogato bodo nagrajene tudi dobre predstave na samem tekmovanju, na katerem se bodo nogometaši merili od 14. junija do 14. julija prihodnje leto.

Zmaga v skupinskem delu prinaša 1,5 milijona evrov, neodločen izid pa 750 tisočakov. Preboj v osmino finala je vreden okrogla dva milijona, četrtfinalisti bodo prejeli po 3,25 milijona evrov, polfinalisti po pet milijonov, poraženi finalist sedem milijonov, zmagovalec oziroma evropski prvak pa deset milijonov evrov!

slovenij - finska Junak dvoboja Šport "Kaj pa mislite? Žena, Netflix in spanec? Ne, vse bomo spili" Zabava po tekmi s Kazahstanom, slovenska nogometna reprezentanca VIDEO Šport Tako so nogometaši rajali po tekmi v Stožicah

O pozitivih učinkih - tako finančnih kot drugih - zadnjega velikega uspeha slovenskega športa je med gostovanjem v Odmevih spregovoril predsednik NZS Radenko Mijatović.

"Vedno, ko se reprezentanca uvrsti na veliko tekmovanje, to za seboj potegne množico ljudi, ki se z nogometom poistovetijo in se zaradi tega povsod začne delati boljše in več. Pa tudi bistveno več otrok zaradi takšnega uspeha začne trenirati nogomet, tako da bo v širšem pomenu priliv mladih zelo velik," je ocenil predsednik.

Slovenija - Kazahstan | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kar zadeva samo finančno injekcijo, je Mijatović dejal: "Natančnih številk še ne vemo. Govori se nekje med devetimi in desetimi milijoni. Natančno bomo vedeli, ko bo ta razdelitev dokončno znana. O porabi tega denarja nismo še niti razmišljali. Približno polovica tega zneska gre za nagrade igralcem in strokovnemu vodstvu ter tistim, ki so ta rezultat prinesli."

Luka Dončić Šport Na zmago in uvrstitev na Euro se je takole odzval Luka Dončić

Glede delitve finačne pogače se je doslej največ pogovarjal s kapetanom reprezentance Janom Oblakom oziroma manjšo skupino igralcev. "Moj sogovornik je kapetan Jan Oblak ali pa manjša skupina nogometašev. Moram reči, da razgovorov daljših od pet do deset minut na to temo nismo imeli," je za Odmeve še povedal Mijatović.

Slovenija - Kazahstan Komentar Šport Od kekca do Keka, pred nami sladko-boleči meseci

Nagradni sklad Eura 2024:

€9,25 milijona za vsako od 24 udeleženk Eura 2024
€1,5 milijona za zmago v skupinskem delu in €750.000 za remi
€2 milijona za uvrstitev v osmino finala
€3,25 milijona za uvrstitev v četrtfinale
€5 milijonov za uvrstitev v polfinale
€7 milijona za poraženega finalista
€10 milijonov za zmagovalca Eura 2024

Slovenija - Kazahstan Žreb Šport S kom bo Slovenija igrala na Euru? Takšne so možnosti ...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 14:40 22.november 2023.

    Upam da ne bo zdaj denar skrhal prijateljskih vezi med igralci .