Šport > Nogomet
3680 ogledov

"Kaj pa mislite? Žena, Netflix in spanec? Ne, vse bomo spili"

slovenij - finska Saša Despot
"To je zagotovo moj najsrečnejši dan v karieri," je dejal junak obračuna proti Kazahstanu in dodal: "Do zdaj nismo nič vrnili Sloveniji, zdaj nam je to uspelo."

Petar Stojanović je na odločilnem dvoboju s Kazahstanom v prvem polčasu poskrbel za enajstmetrovko, ki jo je uspešno izvedel Benjamin Šeško, ob koncu drugega pa je z dolgo podajo našel Benjamina Verbića. Ta je lepo zadel za končnih 2:1. Po koncu tekme je Stojanović stopil pred novinarje, povsem ob koncu pa ni mogel skrivati svojih čustev. O uspehu je pripovedoval tudi s sozami v očeh.

"Fenomenalno. Bilo je zelo stresno, cel dan se je izjemno vlekel, vlekel, vlekel ... Zdaj je vsega konec. To je bil naš cilj, uresničili smo ga. Rad bi se zahvalil navijačem za izjemno vzdušje. Igrali smo že pred 30 ali 40 tisoč ljudmi, ampak takšne atmosfere pa nismo pričakovali," je sprva dejal ob svojem prvem nastopu za reprezentanco najmlajši član v zgodovini slovenske izbrane vrste. Kasneje je njegov dosežek popravil Benjamin Šeško.

"Že na prvi tekmi se je videlo, da so težek nasprotnik. Kasneje so premagali Dance, vsem so odvzeli točke, do danes so bili, tako kot mi, še v igri za evropsko prvenstvo. Pokazali so, da so dobro moštvo, a smo bili vseeno boljši. Mislim, da je bila razlog za to energija, ki nam jo je dala Slovenija, naši navijači. Proti temu ne more nihče igrati."

Ob koncu polčasa je bil nad njim storjen prekršek za najstrožjo kazen. "Videl sem, da je njihovo obramba stala visoko. Z Bijolom sva se spogledala, poslal je dolgo žogo proti meni. Malce sem zaostajal, a sem videl, da je branilec s hrbtom obrnjen proti golu. Izkoristil sem to situacijo. Vedel sem, da bo želel izbiti žogo, zato sem svojo nogo porinil naprej. Začudilo me je le, da sodnik ni takoj zapiskal enajstmetrovke in je odšel na ogled posnetka. Pa saj ni pomembno, 'penal' je bil in hvala Bogu, da je Šeško zadel."

Slovenija - Kazahstan | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Vpleten je bil tudi v drugi zadetek, ki je na koncu razrešil še zadnje dvome o potniku na evropsko prvenstvo. "Bil sem zraven, ampak lahko se samo zahvalim Verbiču za vpisano asistenco. On je dal fenomenalen gol. Res je, da sem ga našel na drugi strani, ampak, če ne bi on na takšen način izkoristil podaje, ne bi prišel do asistence. Hvala mu!"

Po tekmi je dejal, da gre za najsrečnejši dan v njegovi karieri. "Sigurno. Tudi liga prvakov z Mariborom in Dinamom, vse kar sem doživel, se s tem ne more primerjati. To je nekaj najlepšega na svetu, da prideš do uspeha z reprezentanco. To se ne da opisati. Tudi če bi osvojil ligo prvakov, ne bi bilo enako."

Kaj je bilo v teh kvalifikacijah drugače kot v vseh prejšnjih. "Nekako smo se od prvega dne začutili z navijači, z mediji. Zato bi zaprosil vse navijače in tudi vas, da nadaljujemo po tej poti, tudi če včasih rezultati ne bodo tako dobri. Slovenija mora za nogomet živeti vedno in ne samo, ko je priložnost za uvrstitev na Euro. Slovenija naj živi v vseh kvalifikacijah za nogomet od prvega dne, tudi na prijateljskih tekmah, in mislim, da bodo ti rezultati samo še boljši."

Kaj pa spremembe v reprezentanci? "To je bil proces. Recimo, da gre za novo generacijo, ne more selektor kar priti in bo vse začelo samo od sebe klikati. Rabili smo čas. Mislim, da je nastala pozitivna energija med nami, strokovnim štabom, doktorji, kliknilo je in upam, da bomo to še nekaj časa obdržali."

Tudi sam je dobil eno glavnih vlog v repezentanci. "Tudi prej sem že odigral nekaj dobrih tekem, a sem naredil tudi par napak, kar je bil morda tudi razlog, da smo kakšno tekmo izgubili. V zadnji Ligi narodov in teh kvalifikacijah ni bilo tako. Hvala vsem soigralcem, ki so me gnali naprej, ki so mi dajali pozitivno energijo. Tako kot ostali, sem dal vse od sebe. Bijol, Šeško, Šporar, Verbič, vsi. Tudi tisti, ki so vstopali v igro. Vsi smo dihali kot eno. Enkrat je eden najboljši, drugič drugi. Enostavno je pač tako."

Slovenija - Kazahstan | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Uvrstitev na EP bi zdaj lahko vplivala tudi na kariere posameznih članov izbrane vrste. "Še zlasti za mlajše igralce, ki jih imamo v ekipo, bo evropsko prvenstvo veliko pomenilo. To je nekaj največjega, kar se ti lahko zgodi v nogometu. Če bomo odigrali dobro, se lahko odpre marsikatera pot. Ampak naš cilj je bil le en. V tem trenutku ne razmišljamo o klubskih karierah. Jaz sem tako vesel, da smo se uvrstili na Euro, da smo se vpisali v zgodovino in da smo dali nekaj Sloveniji. To je najlepše. Od nje smo dobili veliko, do zdaj pa nismo nič dali nazaj. Zdaj nam je to uspelo."

Stojanović je prepričan, da bodo reprezentantje imeli bučno podporo tudi v Nemčiji. Slavje pa se je doma že začelo. "Kako bomo proslavili? Kaj menite? Verjetno se bomo podružili z ženami, pogledali nekaj na Netflixu in odšli spat ... Ne bomo spali celo noč. Spili bomo vse, kar se bo dalo. Uživali bomo. Naj uživa celotna Slovenija, to smo si vsi zaslužili. Mi, vi novinarji in vse navijači. Uživajmo! Potem bomo videli, marca bo nov zbor, kasneje pride evropsko."

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 3
  • Miller 19:43 21.november 2023.

    Brez Stojanoviča mi ne moremo zmagat tekme. To so dejstva

  • Ender3 18:02 21.november 2023.

    Samo še nogomataše rabimo, da nam bodo krojili lepšo prihodnost. Luzerji, ki mislijo da se svet okrog njih vrti..

Sorodne novice