Šport
21 ogledov

Odbojkarji že bliže EP

Slovenija Avstrija EP Planinc Reuters
Slovenski odbojkarji so v prvi tekmi drugega kvalifikacijskega turnirja (skupina E) za nastop na EP 2013 premagali Švedsko s 3:0 in si že zagotovili najmanj dodatne kvalifikacije za prvenstvo stare celine.

Slovenija, ki se ji je po poškodbi spet pridružil Dejan Vinčič, je prepričljivo začela drugi kvalifikacijski turnir v Mariboru. Na prvem v Harkovu je Švede premagala s 3:1, tokrat pa jim ni prepustila niza. Izbranci selektorja Veselina Vukovića so si z današnjo zmago v mariborski dvorani Lukna že zagotovili najmanj drugo mesto v skupini, s katerim so se že uvrstili v dodatne kvalifikacije; neposredno na evropski turnir vodi zmaga v skupini.

V prvem nizu Slovencem ni steklo, kot bi moralo. Mitja Gasparini je z odličnim zabijanjem sicer poskrbel za prvo vodstvo na tekmi, a so nato pobudo ob mreži imeli Švedi. Slovenci so povedli šele po štirih zaporednih točkah, razigral se je Gasparini, ko je bil za 12:11 uspešen kapetan Tine Urnaut. Domača izbrana vrsta je bila nato v vodstvu do 19. točke, ko so Švedi izenačili. Steklo je spet proti koncu niza, ko je za 24:22 zabil Andrej Flajs, varovanci Veselina Vukovića pa so nato brez težav izkoristili prvo zaključno žogo.

Drugi niz je postregel s precej bolj zbrano slovensko igro. Domači so zagospodarili na igrišču že od prve točke. V napadu je bil še naprej neustavljiv Gasparini, gostitelji pa so le povečevali prednost. Povedli so z 12:7, nato s 15:9 in še 19:10. Na mreži je Gaspariniju pomagal tudi kapetan Urnaut, za 23:11 pa je Flajs lepo prelisičil trojni švedski blok. Brez težav so Slovenci drugi niz dobili in Švedom prepustili le 13 točk.

Tudi v tretjem nizu so bili domači igralci prepričljivejši. Po izenačenju na 3:3 so povedli z 8:5, nato pa še z 11:5. Švedskemu trenerju Johanu Isacssonu ni pomagal niti odmor, saj so slovenski odbojkarji naprej narekovali ritem igre. Za vodstvo s 14:7 je Flajs serviral asa, pri 18:10 pa je v dvorani spet zadonela Golica. Z asom je za vodstvo z 21:11 poskrbel Urnaut, domači pa so nato pospešeno zaključili in gostom prepustili še točko manj kot v drugem nizu.

V petek bodo Slovenci igrali proti neposrednim tekmecem za prvo mesto v skupini Nemcem, s katerimi so v Harkovu izgubili z 0:3. V soboto jih čakajo še Ukrajinci, ki so bili doma z 0:3 slabši od slovenske izbrane vrste.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.