Šport > Zimski športi
57128 ogledov

Pri skakalni velesili besnijo: "Krivi ste vi in vaši ukrepi"

daniel andre tande Profimedia
V taboru skakalne velesile so prepričani, da so za njihove tegobe krivi ukrepi Mednarodne smučarske zveze (Fis).

Norveški strokovnjaki za smučarski skoke so opozorili na zaskrbljujoč trend naraščanja števila poškodb med skakalci in kombinatorci. Predvsem so na udaru kolena.

Več norveških zvezdnikov je namreč v nedavno končani sezoni svetovnega pokala utrpelo lažje ali hujše poškodbe kolenskega sklepa, kar je po mnenju poznavalcev neposredno povezano z novimi pravili glede skakalne opreme. 

Zaradi sprememb, ki so jih na zahtevo krovne smučarske zveze vpeljale reprezentance, je oprema postala manj varna kot poprej, skoki pa manj stabilni.

Spremenila se je hitrost na zaletišču in doskoku, preglavice pa je skakalcem povzročala tudi stabilnost smuči po odrivu z mize.

Vse to je botrovalo porastu poškodb, kar so najbolj občutili v norveškem taboru.

"Spremembe na področju skakalne opreme predstavljajo tveganje za športnike. Številne poškodbe kolen so neposredna posledica ukrepov, ki jih je sprejel Fis," je za NRK ocenil strokovnjak za smučarske skoke Johan Remen Evensen.

Že decembra je zaradi hude poškodbe kolena sezono končala smučarska skakalka Anna Odine Strøm, marca je podobna usoda doletela njenega rojaka Kristofferja Eriksena Sundala. Nedavno sta poškodbo kolena utrpela tudi kombinatorca Jarl Magnus Riiber in Mari Leinan Lund.

"Stvar je v tem, da so zadeve postale manj stabilne. Verjetno še nimamo konkretnih podatkov, vendar je kar zastrašujoče, da si je toliko športnikov iz ene države poškodovalo koleno," je komentiral Robert Johansson.

"Hvala, Peter!" Šport Tako globok pečat je pustil Peter Prevc, Kasai brisal 'solze'

Direktor svetovnega pokala v smučarskih skokih Sandro Pertile je v odzivu na norveške očitke dejal, da je potrebno pred podajanjem konkretnih sodb zadevo natančno preučiti.

Sandro Pertile | Avtor: Epa Epa
"Mislim, da smo imeli skupno zelo podobno število poškodb kot v preteklosti. Toda najprej bi moral videti konkretne številke. Nisem seznanjen z vsemi poškodbami v norveški reprezentanci," je dejal Pertile.

"Pomembno je, da preučimo vsak primer in poskušamo razumeti razloge, zakaj je do tega prišlo. Običajno razlog ni samo eden, temveč gre za kombinacijo dejavnikov. Če je res kriva oprema, bomo prevzeli svoj del odgovornosti, a najprej bo potrebno opraviti ustrezne analize," je dodal.

Po mnenju Johana Andreja Forfanga je pri kazanju s prstom vseeno treba ravnati previdno. "Skakalci si v prvi vrsti želimo bolj stabilnih in predvidljivih skokov. Je pa res, da je zelo enostavno vse poškodbemetati v isti koš, čeprav se posamezni primeri med seboj precej razlikujejo," je opozoril nekdanji moštveni olimpijski prvak.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • dare326 22:24 01.april 2024.

    Kaj pa če so poškodbe posledica preveč in napačnega treninga, premalo počitka?