Šport > Zimski športi
664 ogledov

Do točk le Hrovatova

Meta Hrovat Epa
Tessa Worley je prva Francozinja z zmago v Söldnu. Meta Hrovat je prvi veleslalom sezone končala na 17. mestu.

Fancozinja Tessa Worley je zmagovalka uvodnega veleslaloma alpskih smučark, s katerim se je odprla nova sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju na ledeniku Rettenbach nad Söldnom. Worleyjeva je prva Francozinja z zmago na najzahtevnejšem ženskem veleslalomu.

Drugo mesto je pripadlo vodilni po prvi vožnji Italijanki Federici Brignone (+0,35), tretja je bila prva favoritinja za skupno zmago v seštevku svetovnega pokala Američanka Mikaela Shiffrin (+0,94).

Worleyjeva, tretja na prvi progi, je z najhitrejšo vožnjo finala vpisala svojo trinajsto veleslalomsko zmago, prvo v Söldnu. Ob Worleyjevi so preostali trije francoski zmagovalci Söldna v moški konkurenci, in sicer Alexis Pinturault (2016), Frederic Covili (2001) in Franck Piccard (1993).

Tessa Worley | Avtor: Epa Epa

"Res je bilo težko, ampak, saj je vedno isto v Söldnu," je bila srečna 29-letna Francozinja.

Dvakratna svetovna veleslalomska prvakinja, ki je bila najboljša na SP v letih 2017, ko je osvojila tudi seštevek discipline, in 2015, se je s trinajsto veleslalomsko zmago na večni lestvici izenačila s Švicarko Sonjo Nef in Italijanko Deborah Compagnoni.

Na vrhu najboljših veleslalomistk je Švicarka Vreni Schneider z 20 zmagami v tej disciplini, Avstrijka Annemarie Moser Pröll jih ima 16, po 14 pa Nemka Viktoria Rebensburg, Avstrijka Anita Wachter, Švicarka Lise-Marie Morerod in Slovenka Tina Maze, ki s tremi zmagami ostaja najuspešnejša tekmovalka v Söldnu. Absolutni rekorder po številu veleslalomskih zmag je sloviti Šved Ingemar Stenmark (46).

Rebensburgovi, ki je osvojila lansko ledeniško uverturo in ob koncu minule sezone tudi veleslalomski seštevek, se druga vožnja ni posrečila ter je pristala na četrtem mestu; ter ostaja pri dveh söldenskih zmagah.

Obe vožnji sta potekali v slabih razmerah. Po lepem in sončnem vremenu so veleslalomistke v soboto pričakali oblaki, megla in sneženje, zato so tekmovalke startale z rezervnega starta, izpustili so šest vratc, tudi pogoji na progi so bili težki, do izraza pa so prišle najboljše.

Lani je imela Slovenija po zaslugi Tine Robnik, ki po poškodbi kolena še ni optimalno pripravljena, predstavnico v prvi deseterici ter dve predstavnici v najboljši trideseterici. Robnikova je lansko premiero končala na devetem mestu, Meta Hrovat pa je bila 28.

Meta Hrovat | Avtor: Profimedia Profimedia

Tokrat je 20-letna Kranjskogorčanka, ki je bila letos edina slovenska finalistka, za deset mest izboljšala svojo lansko krstno söldensko uvrstitev, a je bilo to bolj slaba tolažba: "Nisem zadovoljna z vožnjama, se pa da potegniti tudi kaj pozitivnega. Pogoji so bili težki, treba je bilo prikazati borbenost v strmini, a hkrati mehkobo na ravnini, kar vem, da mi je najslabše uspelo. V prihodnjih tednih me čaka veliko dela."

Če bi lahko nastop Hrovatove označili za uspešnega, pa so preostale tri slovenske predstavnice razočarale, veteranka Ana Drev, ki je prvo vožnjo startala tik za Hrovatovo s številko 10, je bila z zaostankom več kot pet sekund prepočasna za finale. Še slabše zaostanke sta imeli Ana Bucik in Neja Dvornik, ki sta sicer startali na repu nastopajočih.

V nedeljo bodo prišli na vrsto še veleslalomisti s tremi Slovenci na startu Žanom Kranjcem, Štefanom Hadalinom in Žanom Grošljem. Moški veleslalom je lani odpadel zaradi močnega vetra. Tokrat pa vremenska napoved tudi ni najboljša.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.