Svet
3794 ogledov

Elon Musk predstavil svinjo Gertrudo s čipom v možganih

Neuralink
1/5
Neuralink
Za zdaj samo pri živalih, a šlo naj bi za tehnologijo, ki bi omogočala invalidom povratek v običajno življenje, v končni fazi pa rešila človeštvo pred prevlado strojev.

V petek zvečer je v ZDA podjetje Neuralink ustanovitelja Elona Muska javnosti pokazalo svoj napredek pri spajanju delovanja možganov z računalnikom. Z novo tehnologijo bi ljudje v prihodnosti dobili "nadnaravno moč", ki bo po mnenju Muska ključna, če ne želimo, da človeško raso nadvlada umetna inteligenca.

Musk je s predstavniki svojega podjetja pred omejeno javnostjo in v prenosu v živo za ostali svet pokazal svinjo Gertrudo. V njene možgane so pred dvema mesecema vgradili napravo Neuralink. Naprava je sposobna "brati" signale, ki jih živčevje v rilcu pošilja možganom, podatki pa se brezžično prenašajo na zunanjo napravo, recimo telefon. Proces so v živo pokazali. Da so izbrali svinjo, ni naključje, saj sta s človekom genetsko zelo podobna.

Gre šele za začetek, je napovedal Musk, saj bi lahko tovrstna tehnologija v prihodnosti ljudem omogočala zdravljenje paralize, jim dajala telepatske sposobnosti in "nadčloveški" vid.

Musk je sicer med demonstracijo poleg Gertrude pokazal še več drugih prašičev. Med drugim enega, ki so mu implant odstranili brez posledic. Pokazali so tudi video prašiča na tekočem traku, pri katerem so skušali zgolj z branjem impulzov iz možganov napovedati gibanje njegovih okončin. Musk trdi, da jim je uspelo posnemati dejansko gibanje skoraj v popolnosti. 

Samo pomisliš na avto in že pripelje mimo

Musk je čip opisal kot "Fitbit zapestnico za možgane". Čip velikosti majhnega kovanca in debeline človeške lobanje ima na koncu zelo tenke in upogljive žice, dvajsetkrat tanjše od človeškega lasu. Skupaj ima naprava 1.024 elektrod, ki so povezane z možgani. Te elektrode zmorejo brati in v teoriji tudi "pisati" možgansko aktivnost tako, da čutijo ali stimulirajo nevrone, istočasno pa pošilja podatke po radijskih valovih navzven. 

Podjetje Nerualink, ustanovljeno šele leta 2016, je razvilo tudi posebnega robota za natančno umestitev naprave pod lobanjo in priklop žic na tkivo na način, da ne pride do poškodb krvnih žilic. Musk trdi, da poseg traja uro in da za seboj pusti le majhno brazgotino.

Musk pravi, da nova tehnologija omogoča simbiozo med umom in računalnikom. Med drugim naj bi ljudem omogočala "shranjevanje in predvajanje spomina," zdravila paralizo, slepoto, izgubo spomina in številne druge nevrološke bolezni. Omogočila bi tudi supervid ter telepatsko komuniciranje. Tako bi na primer lastnik avtomobila Muskove znamke Tesla le-tega "priklical" s parkirišča zgolj z mislimi.

Neuralink | Avtor: Neuralink Neuralink

Prvič, da so ideje zbrane v lični škatlici

Znanstveniki so za zdaj še rezervirani do futurističnih Muskovih napovedih, ki so zanj značilna, kot so značilne smele napovedi iz drugih njegovih projektov. A po drugi strani se zdi profesorju nevrologu Jasonu Shepardu iz univerze Utah predstavljena tehnologija vendarle korak naprej iskanju rešitev za določena bolezenska stanja. Tako bi lahko v ne tako oddaljeni prihodnosti takšno tehnologijo dejansko uporabljali pri ljudeh, ki so doživeli nepopravljive poškodbe hrbtenice ali trpijo za parkinsonovo boleznijo, ali pa uporabljajo kakšne protetične pripomočke, je povedal za Business Insider. Po njegovem mnenju pa bo precej težje nasloviti takšna stanja, kot je na primer demenca, saj gre pri njej za kompleksne dejavnike, ki niso omejene le na en del možganov.

Nekateri znanstveniki tudi opozarjajo, da znanost še vedno ne razume dovolj nekaterih ključnih procesov, kako možgani delujejo.

Neuralink | Avtor: Neuralink Neuralink
Neuralink | Avtor: Neuralink Neuralink

Kakšnih podrobnejših znanstvenih podatkov Neuralink sicer ni predstavilo. Profesor Shepard ocenjuje, da je v zvezi z vsem, kar je bilo že doslej storjenega na tem področju, Muskov največji doprinos v resnici to, da je vse skupaj "zapakiral v lično škatlico, ki pošilja podatke brezžično". Kot dodaja, je Muskova ekipa v resnici le kopirala delo številnih laboratorijev. 

Ker pa je Musk pokazal ogromno entuziazma na področju nevroznanosti in je tudi eden najbogatejših Zemljanov, utegne to pritegniti tako zanimanje vlagateljev kot javnosti. Prav temu, morda pa še bolj novačenju novih znanstvenikov, ki bi pristopili k razvoju, je bila namenjena petkova predstavitev, poroča BBC.

Neuralink | Avtor: Neuralink Neuralink

Komentarjev 2
  • Avatar @narhist
    @narhist 18:22 29.avgust 2020.

    Verjetnost za nadvlado umetne inteligence nad človeško raso s spajanjem delovanja možganov z računalnikom je s tem še večja in ne obratno kot trdi Musk.

  • Pikolo 17:49 29.avgust 2020.

    Budalo pokvarjeno. Tebi je treba vstaviti v glavo TNT