Svet
25913 ogledov

Hudi udarci vremena: Odpovedani leti, omejen železniški in cestni promet

Nevihta Poly na Nizozemskem
1/4
Profimedia
Na severu Nizozemske so razglasili rdečo stopnjo nevarnosti, prebivalce pa pozivajo, naj ostanejo doma.

Na Nizozemskem so zaradi nevihte Poly danes odpovedali na stotine letov, oblasti pa so ponekod zaustavile ali omejile tudi železniški in cestni promet. Na severu države so razglasili najvišjo, rdečo stopnjo nevarnosti. Šlo naj bi za najmočnejšo poletno nevihto v državi doslej. 

Amsterdamsko letališče Schiphol je sporočilo, da bo zaradi močnega vetra, dežja in slabe vodljivosti zračni promet "zelo omejen" vsaj do 16. ure. Po poročanju nizozemske javne radiotelevizije NOS so na tem pomembnem mednarodnem letalskem vozlišču odpovedali več kot 300 letov.

Na severu države so oblasti postopoma zaustavile železniški promet, posvarile pa so tudi pred prevračanjem tovornjakov in padci dreves na ceste. Prebivalce so pozvale, naj ostanejo doma in preobremenjene reševalne službe pokličejo le v primerih, ko je ogroženo življenje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nizozemska vremenska služba KNMI je za štiri severne regije izdala opozorilo rdeče stopnje. V pristanišču IJmuiden pri Amsterdamu so izmerili sunke vetra s hitrostjo tudi do 146 kilometrov na uro, kar je najmočnejši veter, ki so ga v državi kadarkoli izmerili poleti.

Na Nizozemskem sezona neviht sicer običajno traja od oktobra do aprila. Država je še posebej ranljiva za učinke podnebnih sprememb in ekstremne vremenske razmere, saj približno tretjina države leži pod morsko gladino.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 14:16 05.julij 2023.

    tulipani bodo postali počai lotusi..