Svet
7484 ogledov

Po napovedih napada na nuklearko zavladala panika, ljudje bežijo iz države

1/2
epa
Že od začetka vojne se ukrajinska in ruska stran obtožujeta, da ogrožata varnost jedrske elektrarne Zaporožje na jugu Ukrajine.

Moskva in Kijev si v teh znova izmenjujeta obtožbe o načrtovanju napadov na jedrsko elektrarno v Zaporožju. Britanski Sky News navaja, da je med ljudmi iz okolice nuklearke zaradi tega zavladala panika. Podžgale naj bi jo še ruske trditve, da so Ukrajinci  načrtovali napad na elektrarno. "Če Rusi obtožijo Ukrajince, da se pripravljajo na napad, je to lahko znak, da se na to pripravljajo sami. Enako se je zgodilo pred zrušitvijo jezu Nova Kahkovka," navaja Sky News. 

Poleg trditev na blogih in komentarjev ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, da so Rusi na strehi tretjega in četrtega reaktorja nuklearke "namestili predmete, podobne eksplozivu," je svetovalec vodje ruske agencije za atomsko energijo dejal, da se ukrajinski napad na elektrarno pričakuje ponoči 5. julija. 

SkyNews poroča, da so zaradi vseh teh obtožb številni Ukrajinci nenadoma zapustili državo. Čakalne vrste na mejnem prehodu z Moldavijo so dolge več kot tri kilometre, kar se ni zgodilo že mesece.

Zelenski: Rusija načrtuje nevarne provokacije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je francoskemu kolegu Emmanuelu Macronu v včerajšnjem telefonskem pogovoru dejal, da Rusija načrtuje "nevarne provokacije" v jedrski elektrarni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Predsednika Macrona sem opozoril, da ruske enote pripravljajo nevarne provokacije v jedrski elektrarni v Zaporožju," je po pogovoru z Macronom dejal Zelenski. "Skupaj z IAEA bomo ohranili razmere pod nadzorom," je dodal glede Mednarodne agencije za jedrsko energijo.

Uslužbenec ruske jedrske agencije Rosatom Renat Karčaja je medtem v izjavi za rusko televizijo obtožil Kijev, da nameravajo ukrajinske sile v napadu uporabiti "zelo natančno orožje dolgega dosega" in brezpilotne letalnike.

Zelenski je sicer že pred dvema tednoma opozarjal, da naj bi Rusija v zasedeni jedrski elektrarni Zaporožje pripravljala "teroristični napad", vendar situacija v Zaporožju za zdaj ostaja nespremenjena.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 13
  • Kmodri 16:38 05.julij 2023.

    Putlerju se meša zaradi izgub!

  • Željko 13:07 05.julij 2023.

    A lahko prosim že nekdo trajno odstrani Zelenskega in njegovo mafijo. Na vse pretege nas skuša zavleči v vojno. Ampak kolikor tukaj stojim bog ne daj da pride do tega a če se bom jaz boril proti Ukrajini

  • Ender3 12:20 05.julij 2023.

    Zakaj bi terorizirali samega sebe, če jim gre vse po planu ?.Kar pa ne velja za nasprotno stran..