Slovenija
108324 ogledov

Nevihte lahko prerastejo v neurja, tukaj bo najhuje

Nevihta s točo
Popoldne lahko pričakujemo, da se bodo po državi razvile nevihte, ki lahko prerastejo v neurja.

Pred prihodom vremenske motnje bodo predvsem nad hribovitimi predeli Slovenije nastale posamezne predfrontalne plohe in nevihte. "V popoldanskih urah pa bo ozračje še bolj nestabilno, zato na severu, v osrednjem delu in na jugovzhodu države (Dolenjska) pričakujemo razvoj neviht, ki lahko prerastejo v krajevna neurja. Nevihtno dogajanje se bo proti večeru preko vzhoda preselilo tudi na severovzhod države," v današnji napovedi neviht piše vremenski portal Neurje.si. "Kot v preteklih dneh lahko tudi tokrat pričakujemo močnejše nalive ter silovit veter oz. vetrovni piš. Zaradi večje količine padavin lahko znova narastejo vodotoki oz. hudourniki, prav tako obstaja nevarnost proženja zemeljskih plazov. Ob razvoju neviht lahko ponekod lokalno pričakujemo tudi pojav toče. Nevihte se bodo pojavljale tudi ponoči, ko nas bo prešla vremenska fronta."

 

Vremenski portal Meteoinfo Slovenija napoveduje, da je danes največja verjetnost za nastanek lokalnih neurij nad osrednjo in vzhodno Slovenijo. "Poleg silovitih nalivov in močnejših sunkov nevihtnega piša je popoldne v pregretem ozračju pred fronto na manjših območjih zelo verjetna tudi toča," dodajajo. 

Kako kaže v prihodnjih dneh?

V četrtek bo pretežno oblačno z občasnimi padavinami, na zahodu tudi nevihtami, napoveduje agencija za okolje. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 24 °C, na Primorskem do 26 °C. 

V petek bo povečini sončno. V gorskem svetu lahko nastane kakšna ploha.

Od sobote dalje bo prevladovalo stabilno in sončno vreme, temperature pa bodo od nedelje dalje nad 30 °C. "Počasi se bližamo obdobju, ki je običajno pri nas najbolj vroče," piše vremenski portal Ciklon.si. "Pri nas se bo drugi letošnji vročinski val začel v soboto, najprej na Primorskem, v nedeljo pa tudi drugod. V začetku tedna pričakujemo temperature večinoma med 30 in 35 °C. V drugi polovici naslednjega tedna nas bi lahko dosegla oslabljena vremenska fronta, ki bi lahko prinesla nekaj spremenljivosti, vendar je še predaleč za resno napoved." Ekstremnih temperatur vsaj v naslednjem tednu ne pričakujejo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 13:04 05.julij 2023.

    Narava nam bo postopoma dokončala še tisto, kar sami ne uspemo uničiti...

  • Avatar Garancija
    Garancija 11:15 05.julij 2023.

    Ampak suše , požarov pa ne bo