Svet
11381 ogledov

Oblak fekalij na Jadranu viden z vesolja, vse več okužb

Oblak fekalij pri Peroju
Hrvaški mediji poročajo o vse več okužbah z bakterijo E.coli.

Hrvaški mediji v zadnjem času veliko pišejo o onesnaženju Jadranskega morja s fekalijami, ki postaja vse hujši problem. Objavili so tudi Googlov satelitski posnetek, datiran leta 2019, iz katerega je razviden "oblak" fekalij pri kraju Vodnjan v Istri. Fekalije se na posnetku najajajo na področju v bližini Peroja, kakšne štiri kilometro zahodno od Fažane in malo severneje od Brijonov. 

"Gre za vrh ledene gore in verjetno ni edino onesnaženje, ki se je zgodilo na Jadranu, a očitno potrebujemo dramatično vizualizacijo, da bi se odgovorni odzvali - fotografija iz vesolja to vsekakor je," pravi Jurica Gašpar, urednik portala Morski.hr, ki je prvi objavil posnetek. "To, kar prikazuje, je le eden od številnih podobnih primerov. Na Korčuli je podobno onesnaženje reden pojav, na Pagu se kanalizacija izliva v morje."

Okužbe z E.coli

Na Index.hr se je v zadnjem času obrnilo več bralcev, ki so poročali o okužbah z bakterijo Escherichija coli (E. coli), med drugim starši šestmesečne deklice, ki se je kopala na javnem kopališču v Maslenici pri Zadru. Drugi bralec je poročal, da se je enako zgodilo njegovemu desetletnemu sinu in njegovemu prijatelju na isti plaži, kjer so večkrat zaznali neprijeten vonj po fekalijah.

Onesnaženje s fekalijami | Avtor: 24sata 24sata

"Zadevo sem prijavil na ministrstvo za okolje in inšpektoratu, a nisem dobil konkretnega odgovora," je za Index.hr povedal bralec. "Edini odgovori, ki so mi ga poslali, je bilo testiranje vode na lokaciji iz začetka julija, ki ni pokazalo odstopanj." Bralec se sprašuje, ali od tedaj naprej nihče ni odšel na teren in preveril, kakšno je aktualno stanje. 

V kraju Vinjerac pri Posedarjih, kjer so prav tako opozarjali na izlive fekalij v morje na mestni plaži, so se po trditvah turistov in krajanov trije otroci okužili s streptokokom in dobili kožno bolezen impetigo. Podobno so poročali iz kraja Sali na Dugem otoku. 

Onesnaženje s fekalijami Onesnaženje Svet Fuj, tem hrvaškim plažam se zaradi fekalij raje izognite!

Javil se jim je tudi slovenski turist, ki vsako leto dopustuje v Savudriji in je opazil, da je v zalivu vse manj alg, morske trave, ježev in rib. Alarm naj bi se prižgal letos, ko so številni otroci zboleli za impetigom. 

Poročila o onesnaženju z različnih plaž

O onesnaženju s fekalijami so poročali tudi iz drugih hrvaških plaž, med drugim iz Dubrovnika in Korčule, o onesnaženju Plitvičkih jezer pa so v preteklosti pisali tudi nemški mediji. Bavarska televizija je poročala, da so Plitvice pod zaščito Unesca, ki je že opozoril Hrvaško, naj ukrepa v zvezi s tem problemom. Posneli so izliv fekalij, ki mu tamkajšnji prebivalci ironično pravijo 17. plitvičko jezero. 

Vesti o onesnaženju s fekalijami pa so letos prišle tudi s slovenske Žusterne, o čemer smo poročali v prispevku Kopanje odsvetovali: Za petkrat presežene vrednosti v vodi.

kopanje Kopanje odsvetovali Popotnik Za petkrat presežene vrednosti bakterije v vodi
Komentarjev 12
  • Avatar Minovak
    Minovak 15:53 18.september 2019.

    Velikokrat sem že povedal, da Hrvati ne zaslužijo tega morja, ker imajo to v genih in zato ga brezmejno zanemarjajo. Imam video posnetek Hrvata, ki fekalije s cisterne, spušča v morje pri samem kopališču v Šimunih na Pagu. Tudi Slovenci ...prikaži veči smo skoraj na istem (Žusterna), kaj bi bilo, če bi morja imeli več, verjetno isto. Satelitske slike ne lažejo in to je dejstvo. Hvala Bogu, da že dolgo ne hodim več k Hrvatom, ker dam zdravje na prvo mesto.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 15:27 18.september 2019.

    Kdo pa še hoče dopustvovat na ustaški obali,jest sem ji že davno spregledal,upam,da jih bodo tut drugi,saj so narejeni samo za pobiranje denarja,za delo niso in tut nikoli ne bodo!

  • 154bb981b46dec9676b53ddcf41cbd570c99c952 13:36 18.september 2019.

    Ogabno, nagravžno in predvsem primitivno. Kako lahko v 21. st. neka EU država dovoli tako početje? Ne dopustujemo dol, pa se mi gabi kar počnejo, kaj šele, ko človek doma ugotovi, da je za dopust odštel zvrhan kupček denarja, dobil ...prikaži večl pa kopanje v dreku in bolezen/ni? Ogabno, res ogabno!!!!