Svet
3578 ogledov

Video: Prvi ameriški pristanek na Luni po več kot pol stoletja

1/2
Profimedia
Odisej bo raziskoval okolje, kjer bodo v prihodnosti pristajali astronavti. Prva ekipa naj bi pristala na Luni leta 2026.

Ameriški komercialni robotski pristajalnik Odisej je v četrtek uspešno pristal na Luni, je sporočilo podjetje Intuitive Machines iz Houstona, poročajo tuje tiskovne agencije. Gre za prvi ameriški pristanek na Luni po več kot pol stoletja.

Odisej je del nove flote komercialnih robotskih pristajalnikov brez posadke, ki jih financira ameriška vesoljska agencija Nasa in utirajo pot nadaljnjim projektom. Pot je imela nekaj težav, saj je moralo podjetje preklopiti z lastnega navigacijskega sistema, ki je prenehal delovati, na eksperimentalni laserski pristajalni sistem, ki ga je izdelala Nasa.

Popravek je deloval in Odisej je pristal v bližini južnega pola Lune. Prejšnji polet na Luno, ki ga je januarja izvedlo drugo ameriško podjetje, se je končal neuspešno. Odisej pa je prvo ameriško plovilo na Luni po Apollu 17 leta 1972.

Prva ekipa naj bi pristala leta 2026

Odisej in prihodnji roboti bodo raziskovali okolje, kjer bodo v prihodnosti pristajali astronavti. Prva ekipa naj bi pristala na Luni leta 2026. Nasa za prihodnje vesoljske polete načrtuje izstrelitve z Lune, kjer je redkejša atmosfera in manjša težnost, kar bo olajšalo pošiljanje raket v vesolje.

Nasa načrtuje pridobivanje pitne vode in raketnega goriva pri Luninem južnem tečaju za program človeške poti na Mars, imenovan Artemis (Artemida).

Pristajalni modul Odisej so iz ameriškega vesoljskega izstrelišča Cape Canaveral na Floridi izstrelili 15. februarja z raketo Falcon 9 podjetja SpaceX, na Luno pa je odnesel kamere za raziskovanje sprememb na Luninem površju in napravo za analizo oblakov prašnih delcev, ki ob somraku visijo nad površjem zaradi sončnega sevanja.

Na njem je tudi Nasin sistem za pristajanje, ki izstreljuje laserske impulze in meri čas vrnitve signala ter spremembo njegove frekvence, da bi natančno ocenil hitrost in oddaljenost vesoljskega plovila od površja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preostali tovor so plačale zasebne stranke podjetja Intuitive Machines in vključuje 125 mini lun iz nerjavečega jekla, ki jih je izdelal umetnik Jeff Koons. Odisej je na Luno odnesel tudi arhiv neprofitne organizacije, katere cilj je pustiti varnostne kopije človeškega znanja po celotnem sončnem sistemu.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 23
  • Avatar MS
    MS 16:44 23.april 2024.

    56 let mineva od pristanka človeka na Luni in toliko let živijo tudi teorije zarote, da je vse laž. A tudi ruski znanstveniki jasno zanikajo teorije zarote. »Potvarjanje pristajanja ameriških astronavtov na Luni bi bilo bolj zapleteno in dražje kot ...prikaži več dejansko pristati,« je za rusko tiskovno agencijo RIA Novosti dejal Jurij Kosticin, vodja ruskega Inštituta za analitično kemijo, kjer razvijajo senzorje za vesolje in je bil del sovjetskega robotskega programa za raziskovanje našega naravnega satelit

  • Avatar Garancija
    Garancija 10:08 02.april 2024.

    A jim še ni jasno,da narod ni več tako glup kakor je bil,bedniki ameriški,Zdaj imajo že doma teleskope,ki lahko pogledajo to pristajanje.Ker na luni ni atmosfere,ti žarčenje vse uniči v parih dneh,me prav zanima pristajanje s človeško posadko,in kdo bo to posnel.

  • LukaMB 00:08 24.februar 2024.

    Američani so takrat želeli premagati Sovjetsko Zvezo in je pač Kubrick priredil zelo lep dogodek iz puščave v Arizoni. Dejstvo je, da so Rusi obkrožili luno in pristali na luni in da je Obama dolga leta za tem spraševal Medvedeva ...prikaži več "ali nam lahko prepustite vesolje" v smislu, da jih pustijo iz Kazakhstana z rusko raketo v vesolje, da se lahko hvalijo pred domačimi, da so nekaj dejansko dosegli. Mislim da Američani niso bili nikoli na luni, vem pa da so ruske rakete sposobne iti na luno.