Svet
16 ogledov

V koalicijo z desnimi Neodvisnimi Grki

Aleksis Cipras
1/5
EPA
Po včerajšnji prepričljivi zmagi je danes vodja Sirize Aleksis Cipras že zaprisegel.

Zmagovalka nedeljskih parlamentarnih volitev v Grčiji, skrajno leva Siriza, je za las zgrešila absolutno večino v parlamentu, zato je morala oblikovati koalicijsko vlado.

Levičarska Siriza pa je presenetila z novico, da bo vlado oblikovala skupaj z desnimi Neodvisni Grki. Vodja Sirize Aleksis Cipras je pred predsednikom države Karolosom Papuljasom že prisegel za novega premierja, sestava vlade pa naj bi bila znana v torek, koliko ministrskih mest bo pripadlo Neodvisnim Grkom, ni znano.

Karizmatični 40-letni Cipras je postal najmlajši premier Grčije v zadnjih 150 letih. Kot ateist je prekinil s tradicijo in za razliko od svojih predhodnikov ni prisegel pred poglavarjem grške pravoslavne cerkve, ampak civilno pred predsednikom države.

PREBERITE ŠE:

- Koliko utegne zmaga Sirize stati Slovenijo

- Sirizi celo absolutna večina

Zmaga ni presenečenje

Zmaga koalicije radikalne levice ni presenetljiva, napovedovale so jo namreč praktično vse javnomnenjske ankete, opravljene v dnevih in tednih pred volitvami. Siriza je po preštetju 99,5 odstotka glasov osvojila 149 od 300 parlamentarnih sedežev, kar pomeni, da ji do absolutne večine manjkata le dva poslanca.

Po pričakovanjih bo na staro celino vnesla precej nemira, saj je stanka že pred volitvami napovedala ponovna pogajanja o pogojih 240 milijard evrov vredne mednarodne finančne pomoči Grčiji ter o odpisu dolga. Zaradi groženj so se že pojavila ugibanja o morebitnem izstopu Grčije iz območja z evrom, čeprav se Siriza za to ne zavzema.

Rezultatov so bile vesele tudi druge leve stranke po Evropi, ki si obetajo povečevanje števila svojih podpornikov.

Komentarjev 9
  • dragec 08:14 27.januar 2015.

    Ta združitev je že v startu napaka. To je enako ko bi sev SLO združili v koalicijo stranki SSDSS in ZL.

  • mph 11:26 26.januar 2015.

    Tako je. Bodo kmalu začeli to odkrivat upam tisti, ki so do sedaj jedli na veliko zastonj, t.j. kapitalisti. :-)

  • Ferluci 11:17 26.januar 2015.

    Ne bo držalo, ne verjemi rdečim. Kredite bodo morali vrniti, pa naj se še tako veselijo. Nekateri pač ne poznate osnovnega zakona ekonomije: nobeno kosilo ni zastonj!