Svet
16 ogledov

Za Manninga 60 let zapora

Bradley Manning EPA
Ameriško vojaško tožilstvo je zahtevalo najmanj 60 let zapora za vojaka Bradleya Manninga, ker je posredoval veliko količino zaupnih podatkov organizaciji WikiLeaks.

Tožilec Joe Morrow je sodnici Denise Lind predlagal, naj "da močno sporočilo vsakemu vojaku, ki razmišlja o kraji tajnih informacij".

Vojaško sodišče v kraju Fort Meade je 25-letnega Manninga 20. julija že spoznalo za krivega v 19 od 21 točk obtožnice, od tega v petih točkah kršitve zakona proti vohunjenju. Grozi mu do 90 let zapora.
Manning se je sicer v četrtek opravičil, ker je s predajo tajnih dokumentov ameriške vlade organizaciji WikiLeaks prizadel ZDA. Kot je dejal, je napačno verjel, da bo lahko svet spremenil na bolje, da pa se zdaj zaveda, da bi moral delovati znotraj sistema.

Sodnica naj bi mu višino kazni izrekla v naslednjih dneh.

Manning je sicer v zaporu od pomladi 2010. Priznal je, da je snel okoli 700.000 vojaških in diplomatskih dokumentov in videoposnetkov z vladnih računalnikov ter jih predal WikiLeaksu. Odločno pa je zanikal, da bi želel škodovati ZDA in zatrdil, da je želel samo vzpodbuditi razpravo.
Sodnica ga je nato oprostila najhujše obtožbe nudenja pomoči sovražniku, torej teroristični mreži Al Kaida, s čemer se je izognil kazni dosmrtnega zapora.

Komentarjev 1
  • mph 21:57 19.avgust 2013.

    Me zanima, kdo ga je izdal.