2 ogledov

Afere in zmagovalci

Žurnal24 main
Največkrat je zmagal napadeni, a slovenska zgodovina kaže tudi nasprotno.

Ključno vprašanje letošnjih volitev bo tudi, koliko bo na izid volitev vplivala afera Patria. Poiskali smo podobne primere. V večini primerov je kot zmagovalec izšel tisti, ki je bil tarča afere.

Tako ni bilo v Tržiču leta 2006, ko Pavel Rupar komisiji za preprečevanje korupcije ni prijavil stanovanja v Ljubljani, in leta 2000, ko je moral Andrej Bajuk vodenje vlade prepustiti Janezu Drnovšku.

Zanimiva je tudi zgodba o plači Franceta Arharja iz leta 2002. Ta se ni odvijala med samo volilno kampanjo, a je vplivala na izid. Ankete so namigovale na zmago Arharja, a je ta pozneje na volitvah pogorel.

Leto
Afera
Rezultat
2007 Predsedniške volitve. Pred drugim krogom volitev se v javnosti pojavijo očitki, da je Danilo Türk med osamosvajanjem Slovenije v Ženevi predstavljal Jugoslavijo. Medtem ko naj bi se Lojze Peterle trudil pri osamosvajanju, so Türku očitali nasprotovanje osamosvojitvi. Odločno. Danilo Türk z 68 odstotki glasov postane predsednik republike.
2006 Lokalne volitve v Ljubljani. V javnost pride osnutek revizijskega poročila o delu Mercatorja, ko ga je še vodil Zoran Janković. V njem piše, da je družba Electa (v lasti enega od Jankovićevih sinov) ustvarila okoli tretjino vseh prihodkov, družba Volos (v lasti drugega sina) pa skoraj vse svoje prihodke. Prepričljivo. Janković zmaga v prvem krogu, lista pa dobi večino v svetu.
2006 Lokalne volitve v Tržiču. Časopis Direkt objavi zgodbo o prepiru med takratnim poslancem SDS in tržiškim županom Pavlom Ruparjem in najemnico njegovega stanovanja. Pozneje se izkaže, da Rupar stanovanja ni uradno prijavil, in zato odstopi kot poslanec, a ostane kandidat za župana.
Novi župan. Po drugem krogu volitev tržiški župan postane Borut Sajovic.
2004 Volitve v državni zbor. Po prerivanju hrvaški policisti na mejnem prehodu Sečovlje takratnega predsednika SLS in poslanca stranke Janeza Podobnika aretirajo in odpeljejo na policijsko postajo v Buje. Vlada Antona Ropa ravnanje sosede obsodi kot neevropsko. SLS. Pride v parlament, čeprav pred tem ankete tega ne napovedujejo.
2000 Volitve v državni zbor. Kot ključna tema volilne kampanje se pojavi vprašanje, ali bi morala Slovenija odpraviti avnojske sklepe. Kot pogoj za vstop v EU to zahteva Avstrija. Po mnenju opozicije vlada Andreja Bajuka zahteve ni zavrnila dovolj odločno. Zamenjava oblasti. Na volitvah zmaga LDS s 36,3 odstotka glasov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.