Ambient
291 ogledov

Svetlo podstrešno stanovanje na Poljskem

Mansardno stanovanje, Superpozicyja Architekci
1/13
Žurnal24 main
Superpozycja Architekci so staro podstrešje spremenili v veličastno sodobno kompozicijo prostornosti, svetlobe in rustičnega šarma.

Živeti v mansardi je dvorezni meč: podstrešna stanovanja so ponavadi cenejša in imajo specifičen romantični šarm (živeti tako blizu zvezdam in slišati vsako dežno kapljo, ki pade na strešno okno je že skoraj definicija romantike). Hkrati pa so po navadi za bivanje dosti manj primerna kot klasična nadstropna stanovanja, saj niso bila bivanju nikoli zares namenjena (večina mansardnih prostorov je bilo prvotno mišljenih kot dodaten prostor za shranjevanje). Pomanjkanje površin s stojno višino, omejujoča strešna konstrukcija in nepravilno oblikovani prostori so le tri izmed pomankljivosti mansardnih stanovanj.

Poljskim arhitektom je prav uspešno uspelo spremeniti enega izmed takšnih prostorov v čudovit bivalni ambient z naravno paleto ter poplavo svetlobe in mehkih tekstur. Mansarda v Gliwicah je prostor, ki je hrkati eleganten in šarmanten.

Velika strešna okna in dvovišinski prostor dnevne sobe prav negirajo predstavo o mansardi kot majhnem in temnem prostoru pod streho. Očarljive oblikovne rešitve, kot npr. mačja odprtina v zidu ali pa neobdelani strešni nosilci, pa opečna stena, pobarvana na belo, ustvarijo okvir za raznolike prostore, ki zaobjamejo svojo postrešno identiteto.

Osnovna barva paleta je nevtralna: belo tu in tam poživijo modri in sivi toni. Materiali so naravni in v trednu: neobdelan les (celo v kopalnici!), izvirni opečni zidovi, pa nevtralna brezročajna kuhinja in oblikovalska svetila ustvarjajo čudovito kompozicijo.

Kopalnica in spalnica, umeščeni v mezanin pod streho, sta še za odtenek sodobnejši – všeč nam je npr. trendovski v črno pobarvan zid v kopalnici in pa mogočen leseni pult pod sodobno oblikovanim keramičnim umivalnikom.

Arhitekti: Superpozycja Architekci, velikost: 80 m2, leto izvedbe: 2013

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.